EŞLER, KEFALETTE HAYIR DİYEBİLİR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EŞLER, KEFALETTE HAYIR DİYEBİLİRMÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile getirilen kefalette eşin rızasına yönelik düzenlemenin, Türk ticaret sistemi içerisinde uygulamada çok ciddi sıkıntılar doğurabileceğine ve pratiklikten oldukça uzak olduğuna dikkat çekti.

Kılçık,“Bu kanun uygulamada tüm evli işadamlarını çok ciddi sıkıntı ve stres altına sokacak gibi görünüyor. Eğer, kefalete rızası istenen eşin kendi ailesinden edindiği malvarlığı var ise, kefalet hususunda ciddi endişe ve kararsızlığa sebep olacak” bu da beraberinde aile içerisinde çok ciddi huzursuzluk ve çatışmalara yol açabilecektir dedi.

Türk ticari hayatının doğal akışına ve yapılanmasına tamamen zıt olan bu uygulamanın Türkiye gerçekleri ile uyuşmadığı aşikardır diyen Kılıç sözlerine şöyle devam etti; “Ticaretin içinde olan eşlerden izin alınırken herhangi bir problem olmayacağını ancak ticaretle uğraşmayan eşlerden izin alınırken çok çeşitli sorunlarla karşılaşabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: Kanunun 584’üncü maddesine göre, mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça eşlerden birinin, örneğin bir banka kredisine kefil olacağı zaman, diğerinin yazılı rızasını alması gerekmektedir. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bankaların, yaptıkları yeni kefalet sözleşmelerinde bu hükmü uygulamaya başladıkları ayrıca, mevcut bir ticari kredi için daha önceden tahsis edilen limitin kullandırılması durumunda bile, müşterilerine yeni kredi sözleşmesi imzalatmakta ve eşlerden de kefalete rıza gösterdiklerine dair imza istenmekte’’ ve bu durum mevcut krediler için bile çok ciddi sıkıntılar içermektedir.

AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE VARLIĞINI KORUYACAKTIR

Eşlerden birisi ticaretle iştigal ederken, diyelim diğerinin hiç ilişkisi yok. Bu durumda, kefalete izin vermesi konusunda izin istenen eş, alışık olmadığından hayır diyebilir. Öte yandan aile şirketlerinde, kendi şirketinin borcuna şahsen kefil olmak isteyen şirket ortakları yönünden eşin rızasının alınması zorunluluğu daha ağır sonuçlar doğuracaktır. Hele acil kredi durumunda bir işadamının eşinden kefalete imza talep etmesinin nerelere varabileceği az çok tahmin edilmektedir. Eş şartı, ev, iş yeri veya araba alırken veya üçüncü kişilere kefil olurken aranmalıdır. Bu izin, aile bütünlüğünü ve varlığını koruyacaktır. Eşlerden birinin normal ticari faaliyetini yürütürken banka veya finans kurumuna kredi için başvuruda bulunması sırasında eş, bilgi yetersizliği sebebiyle buna karşı çıkabilir ve dolayısıyla da ticaret için gerekli olan kredi alınamaz, böylece de ekonomide ciddi sıkıntılar oluşabilir.

Kılçık, daha şimdiden sorunlara ve endişelere sebep olan bu kanunun bir an evvel düzeltilmesinin, ticari hayatın sağlıklı sürmesi ve sekteye uğramaması adına çok önemli olduğunu da savundu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
EŞLER, KEFALETTE HAYIR DİYEBİLİR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin