FATMA ŞAHİN, “HAZIRA DAĞ DAYANMAZ”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FATMA ŞAHİN, “HAZIRA DAĞ DAYANMAZ”“GAZİANTEP’TE SUÇA KARIŞAN SURİYELİ SAYISI %2”

Son dönemlerde kent içinde sayıları artan ve vatandaş ile esnaflar tarafından tepki toplayan Suriyeli mültecilerin durumu hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu sıkıntıyı ortak akılla çözeceklerini söyledi.

CNN TURK’te Saynur Tezel’in “Günlük” programında Suriyeli vatandaşların durumunu değerlendiren Şahin, konunun müşterek akılla kısa ve uzun vadeli çözümlerle hazırlandığını belirtti. Şahin, yapılan çalışmaların ise 4 ana başlıkta toplandığını ve hazırlanan raporların başbakan yardımcılarına iletildiğini belirtti.

4 ana başlığın sağlık, eğitim, güvenlik ve ekonomi adı altında topladıklarını ifade eden Başkan Şahin, Gaziantep’te resmi rakamlara göre 200 bin, gayri resmi bilgilere göre ise 400 bini aşkın Suriyeli mültecilerin bulunduğunu kaydetti. Gaziantep Valisi Erdal Ata başkanlığında bir çalışma yaptıklarını dile getiren Şahin, büyük devlet olmanın gereği olarak komşu Suriye’de savaştan kaçarak gelen insanlara kucak açıldığını ifade etti.

FATMA ŞAHİN, “HAZIRA DAĞ DAYANMAZ”

Suriye’deki olayların üzerinden 3 yıl geçtiğini ve bu süreçte sorunların da arttığını dile getiren Şahin, “Bu konuda sayın valimizin önderliğinde, oda başkanları ve diğer sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla kısa ve uzun vadeli çözümler oluşturduk” dedi.

4 ana başlıkta toplanan konun en önemlisinin güvenlik ve ekonomi olduğunu vurgulayan Şahin, “Güvenlik konusunda sayın valimizden edindiğimiz bilgi karamsar değil. Gaziantep’te suça karışan Suriyeli oranı yüzde 2 civarında. Bu oranın içerisinde kendi aralarındaki olaylarda var, mağdur durumda oldukları da. Sanayide çalışmaları ve kendi işçilerimizi de mağdur etmeden bir çalışma sistemi oluşturmalıyız. Sistemin içinde olması için çalışması lazım. Kayıt dışı çalışmaları kayıt içine nasıl almalıyız. Buna bir kota koyabiliriz. Yüzde 10 gibi bir kota olabilir. Şuanda Çalışma Bakanlığı’nda bir yönetmenlik hazırlanıyor. Ancak genel olarak elbette köklü bir çözüm gerekiyor. İşte bu konuda uzun vadeli bir çalışma yürütüyoruz. Gaziantep hep ortak akılla düşünen ve çözüm üreten bir kent. Bu olayda da aynı anlayışla çözüme kavuşacaktır” diye konuştu.

“KENDİ İNSANLARIMIZI MAĞDUR EDEMEYİZ

Şahin, hazırlanan raporda özellikle istihdam başta olmak üzere diğer düzenlemelerde öncelik sırasının da göz önünde bulundurulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Örneğin Çalışma Bakanlığımız istihdam konusunda üzerinde çalışıyor. Biz önce kendi insanımızın iş bulması için çözüm üretmeliyiz. Daha sonra kontenjan usulüyle Suriyeli mültecilerinde kendi hayatını sürdürmesi için üretmesini sağlamalıyız. Çünkü hazıra dağ dayanmaz. Bakanlığımız bu konu üzerinde uzun süredir çalışıyor. Bizler de bölgenin durumu hakkında gerekli bilgileri verdik.”

Suriyeli mülteciler konusunda en köklü çözümün tekrar ülkelerine dönmeleri olduğunu dile getiren Şahin, “Şuan bu mümkün değil. Bu nedenle uzun vadeli kalıcı çözümler üretmeliyiz. Zaten bu çalışmalarda bu amaçla yapılıyor. Temennimiz savaşın sona ermesi ve bu insanların tekrar kendi yuvalarına dönmesidir” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
FATMA ŞAHİN, “HAZIRA DAĞ DAYANMAZ”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin