Filistin Dışişleri Bakanı Riad el-Malki IRCICA’yı ziyaret etti

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

filistin-ırcıcaİstanbul’da gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın heyetinde bulunan Filistin Dışişleri Bakanı Riad el-Malki, konferansın ikinci gününde IRCICA’yı ziyaret ederek Genel Direktör Dr. Halit Eren ile görüştü. Görüşmelerde IRCICA’nın Filistin ve özellikle Kudüs’teki tarih, kültürel ve mimari miras ile ilgili faaliyetlerine takdirle atıf yapıldı; bölgede Osmanlı dönemindeki çok kültürlü birlikte yaşama ve kültür mirası vurgulandı; yürürlükteki ve gelecekteki tarih ve kültür araştırmaları üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

Ziyarette Filistin’in New York’taki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Riad Mansur ve Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa ile heyetten üyeler de hazır bulundular. Görüşmelerde IRCICA’nın genelde Filistin ve özellikle Kudüs ile ilgili tarih, kültürel ve mimari miras ile ilgili çeşitli projeleri, mimari atölyeleri ve yayınlarına takdirle atıf yapıldı; bölgede Osmanlı dönemindeki çok kültürlü birlikte yaşama ve kültür mirasının unsurları vurgulanarak, yürürlükteki ve gelecekteki tarih ve kültür araştırmaları üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

IRCICA, Kudüs ve Filistin’deki kültür ve mimari miras hakkında dünya kamuoyunda farkındalığı arttırıyor

IRCICA, Kudüs ve Filistin ile ilgili çalışmaları ile bu bölgenin tarihini, kültür ve mimari mirasını doğru bir biçimde tanıtmayı, bunlar hakkındaki akademik araştırma, eğitim ve yayın faaliyetlerini geliştirmeyi, İslam kültür ve mimari mirasını kayda geçirmeyi ve korumayı amaçlıyor. 2006’dan beri gerçekleştirdiği mimari atölye, inceleme, yayın, saha çalışmaları ve eğitim programları dünya üniversiteleriyle işbirliği içinde devam ediyor. Tüm dünyadan uzmanların katılımıyla düzenlenen atölye programlarında bu miras hakkında dünya kamuoyunda farkındalığın arttırılmasına gayret ediliyor. Bu program çerçevesinde 2006’dan başlayarak her yıl birer seminer düzenlendi ve 2007 ve 2008’de Kudüs tarihî şehrinde saha çalışmaları yapıldı.

IRCICA ayrıca çeşitli vesilelerle konferanslar düzenleyerek, Kudüs ve Filistin konulu tüm çalışmalarının sonuçlarını konuyla ilgili uluslararası kuruluşlara ve akademik çevrelere duyurdu. Bu çerçevede 28 Kasım 2014’te IRCICA’da, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Prof. Numan Kurtulmuş ve Filistin Devleti Başbakan Yardımcısı Ziyad Abu Amru’nun katılımıyla “Kudüs’teki İslam Mirasının Korunması” konulu konferans düzenledi.

Kudüs ve Filistin konusundaki araştırmalarını yayınlıyor

IRCICA’nın Kudüs ve Filistin konusunda, T.C. Başbakanlık Osmanlı Arşivinden derlediği, bölgenin tarih boyu idarî yapısı, ekonomik ve sosyal hayatı hakkındaki belgeler üzerindeki araştırmalarını yayınlıyor. Kudüs ve Filistin hakkındaki diğer yayınları arasında şunlar bulunuyor: Filistin’deki Müslüman Vakıfları ve Mülkleri (1982), Kudüs Şeriye Mahkemeleri Sicilleri dizisi (2013-2016’te ilk 7 cildi yayınlandı), Kudüs ve Filistin’deki Müslüman Vakıfları (yazar: M. Ghosheh, 2010).

“Fotoğraflarla Osmanlı Döneminde Kudüs” albümü ve sergileri

IRCICA ayrıca, kendi arşivinden ve başka kaynaklardan derlenen tarihî fotoğrafları, açıklama metinleriyle beraber yayınlayarak, bu tarih ve kültür mirasıyla ilgili özgün görsel kaynaklar sunuyor. Bu kapsamda IRCICA, Kudüs’ün tarihinin Osmanlı yönetimindeki dört yüz yıllık dönemini, yaklaşık yarım yüzyıllık son kesitinin fotoğraflarıyla özetleyen “Fotoğraflarla Osmanlı Döneminde Kudüs” başlıklı albümü Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 2009’da yayınladı. Bir diğer albüm “Fotoğraflarla Dünden Bugüne Kudüs” başlığıyla, Sn. Sefer Turan ile işbirliği halinde hazırlanarak 2015’te yayınlandı. Bu yayın Kudüs’ün tarihî fotoğraflarını, yapıların ve mekânların günümüzde çekilmiş fotoğraflarıyla karşılaştırmak suretiyle Kudüs’te zaman içinde meydana gelen değişimleri belgeliyor. IRCICA bu tarihi fotoğrafları sergiler yoluyla da tanıtıyor. 2015 başından beri düzenlediği Kudüs konulu sergiler; İstanbul, Ramallah, Madrid, Paris, Cakarta ve Dakar’da yer aldı. IRCICA, münhasıran Kudüs ve Filistin kültür ve mimari mirasına hasrettiği, çoğu kendi tarzlarında birer ilk olan çalışmalarıyla bu konulardaki bir başvuru odağı olarak tüm dünyada tanınıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Filistin Dışişleri Bakanı Riad el-Malki IRCICA’yı ziyaret etti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin