Fıstık ağaçlarının kuruma sorununa Tarım Müdürlüğü el koydu

featured
Fıstık ağaçlarının kuruma sorununa Tarım Müdürlüğü el koydu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fıstık ağaçlarının kuruma sorununa Tarım Müdürlüğü el koydu

Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerinde Antep fıstığı ağaçlarının dallarının kuruması Antep fıstığının bölgenin önemli geçim kaynakları arasında yer alması nedeni ile çiftçilerin tedirgin olmasına yol açtı. Fıstık ağaçlarının kuruma sorununa Tarım Müdürlüğü el koydu

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından sahada yapılan teknik incelemelerde Antepfıstığı ağaçlarının sararmasına ve taç hacminin küçülmesine neden olan ‘Phytoplasma’ hastalığının aşırı sıcaklar ve az yağış nedeniyle bu sene daha da artış gösterdiği; İklim şartlarından dolayı bölgenin bu yıl geçmiş yıllara oranla daha az yağış almasının bu sonucun oluşmasında daha etkili olduğu dile getirildi.

‘Phytoplasma’ hastalığı çok kıraç, sulanmayan, kireç oranı yüksek topraklarda görülürken toprak kalınlığı yüksek, bitki besin elementleri bakımından zengin olan kırmızı topraklarda görülmüyor.

Hastalıkla mücadele kapsamında Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım ve Orman ilçe Müdürlükleri tarafından çalışmalar hızlandırılarak 2016 yılından beri verilen eğitim programları, daha kapsamlı bir şekilde çiftçilere ulaştırılmaya başlandı. Eğitim programında 160 kişiden oluşan teknik personel vasıtası ile Oğuzeli, Karkamış ve Nizip İlçelerinde Ziraat Odası başkanlarına, köy muhtarlarına ve çiftçilere hastalık ile ilgili olarak arazide alınacak önlemler uygulamalı olarak anlatılıyor.

Eğitim programında yer alan ‘Phytoplasma’ hastalığı ile mücadele yöntemleri ise şöyle sıralanıyor:

-Sorunlu ağaçların taç izdüşümüne açılacak 30-35 cm derinliğindeki kanala Demir, Hümik Asit, Azot ve Potasyum,vb. besin elementlerinin bolca suyla uygulama yapılması, hastalığın hızını önemli derecede durduruyor ve ağaçların çalışması sağlanıyor.

-Ağaçlara kış aylarında gözle uyanmadan önce aynı uygulamanın tekrar yapılması ve bahçelere bol miktarda iyi yanmış hayvan gübresi uygulanması gerekiyor.

– İyi bir besleme ve sulama ile ağaçların güçlü kalması sağlanırken aynı zamanda hastalığın önüne geçiliyor. Ağaçlar yeterli su olmadığı sürece verilen gübreden istenilen oranda faydalanamıyor.

– Hastalığın Psilla zararlısı, aşı kalemleri ve budama aletleri ile etrafa yayıldığı biliniyor. Dolayısı ile Psilla ile mücadele, aşı kalemlerinin sağlıklı ağaçlardan alınması ve budama aletlerinin dezenfekte edilmesi hastalığın yayılmasını önlüyor.

Eğitimler ile birlikte etkili bir mücadele yapılması sonucunda ağaçların kurumasına yol açan hastalığın 2022 yılı ocak ve şubat aylarında tamamen ortadan kalkacağı öngörülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Fıstık ağaçlarının kuruma sorununa Tarım Müdürlüğü el koydu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin