FISTIK GİBİ ARAZİ NE OLACAK?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FISTIK GİBİ ARAZİ NE OLACAK?Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Gaziantep Şube Başkanı Özgür Akıl, Antepfıstığı Araştırma İstasyonunun park alanı olarak devri konusunda ciddi tereddütlerinin bulunduğunu belirterek, ilerleyen dönemlerde belediyenin araziyi farklı amaçlar için satışa çıkarabileceğini söyledi.

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Gaziantep Şube Başkanı Özgür Akıl; Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün bünyesinde uluslar arası düzeyde araştırma yapan 80 yıllık geçmişe sahip önemli bir kuruluş olduğunu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin Hanımın talebi üzerine yeşil alan, park yapılmak üzere belediyeye devredileceği kararı karşısında şok yaşadıklarını söyledi. Antepfıstığı Araştırma İstasyonunun park alanı olarak devri konusunda ciddi tereddütlerinin bulunduğunu belirten Akıl; “halkımız burayı fidanlık, Zirai Araştırma, Fıstık İşletmesi, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü eski adlarıyla bilmekte olup yeni adı Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğüdür. Antepfıstığı Araştırma İstasyonunun yeri bir dönem askeri karakol ve asker yatakhanesi olarak kullanılmaktaydı. Daha önce ziraat civcivi yetiştiren kurum hayvancılık, sebze fidesi, süs bitkileri ve meyvecilik ile ilgili de çalışma yapmış olup yine daha önceki bir dönemde de şuan ki idari bina Ortadoğu Teknik Üniversitesi kampusu olarak da kullanılmıştır. Özellikle yöresel adıyla bütünleşmiş ve şehir ismiyle anılan “Antepfıstığı” Gaziantep ile özdeşleşmiş ve bin yıldır bu bölgede üretimi yapılan önemli bir üründür. Arkeolojik kazılara göre M.Ö. 6000 yıllarında Gaziantep’te Antepfıstığı yetiştirildiğine dair kayıtlar bulunmaktadır.

FISTIK GİBİ ARAZİ NE OLACAK?BELEDİYE, ARAZİYİ BAŞKA AMAÇLAR İÇİN SATABİLİR

Antepfıstığı dünyada bazı bölgelerde üretimi yapılan bir üründür. İran başta olmak üzere Orta Asya ve Akdeniz ülkeleri Antepfıstığının doğal olarak yetiştiği yerlerdir. Her bölgenin kendine özgü çeşit ve tipleri hepsini barındırmakta ve dünya çapında biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bir dizi açılış ve toplantıya katılmak üzere Gaziantep’e gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bey’in, Antepfıstığı Araştırma İstasyonunun 146 dönüm yerinin Gaziantep Büyükşehir Belediyi Başkan Adayı Fatma Şahin Hanımın talebi üzerine yeşil alan park yapılmak üzere belediyeye devredileceğini söylemesi büyük bir şok yaşamamızı sebep olmuştur. Araştırma İstasyonu çalışanları için üzücü bir haber olup belediyeye park alanı olarak verilen bu arazinin sonra başka amaçlar ile satılması hususu akıllara gelmektedir.

FISTIK GİBİ ARAZİ NE OLACAK?

DAHA İYİ BİR ÇÖZÜM BULUNABİLİRDİ

Antepfıstığı Araştırma İstasyonu tamamen yeşil alana sahip olup atıl durumdaymış gibi gösterilmesi çölü yeşillendireceklermiş gibi park haberini twitter hesabından takipçileri ile paylaşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin Hanım “yüzümüz gülüyor Tarım Bakanımızı Antep Fıstığı Araştırma İstasyonunu yeşil alana dönüştürmek için ikna ettik” açıklamasına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu twitter üzerinden destek mesajı vererek “hemen yeşillendirelim” demesi bu kurumun yerinden ve yaptıkları işlerden haberdar olmadıklarını göstermektedir. Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü yerine daha iyi bir çözüm ile gelinebilirdi. Buranın duvarları kaldırılıp olduğu haliyle halka açılabilir,çalışma sahaları başka bölgelere taşınabilirdi. Ayrıca acil durumlarda (doğal afet, savaş) şehir içerisinde oluşturulması gereken meydanlara, çadır kent alanlarına ihtiyaçlar var keza biliyoruz ki Afetzedeler için seçilecek çadır kent alanı yerleşim alanlarına mümkün olduğu kadar yakın olmalıdır. Hizmetlerin ve iç ulaşımın etkin ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamalıdır, toprağın cinsi kazıya ve suyu geçirmeye uygun olmalıdır, yerleşim alanı seçimi sadece teknik konular göz önünde bulundurularak veya yardım mekanizmaları oluşturularak değil, öncelikle ilgili nüfusun ihtiyaçları düşünülerek yapılmalıdır. Antepfıstığı Araştırma İstasyonunun bulunduğu bu yer standartlara uygun sosyal çadırlar da dahil (mescit, kreş, hastane, çamaşırhane, depolar vs. dahil) yapılırsa 2000 çadır ve 10 bin kişi barınacak şekilde uygun bir alandır.

Düşünülen park, kafeterya ve restoranlara teslim edilirse bizim Gaziantepliler keşke Bakanlıkta kalsaydı en azından bu şekilde yükselen gri binaların arasında boş, nefes alınacak bir alan olarak kalırdı demeye başladılar şimdiden. Bu kararın daha güzel bir planla yukarıda da bahsettiğim gibi çözüm odaklı olması gerekmektedir. Şehrin ve Türkiye’nin her türlü ihtiyacını 1937 yılından buyana karşılayan kurumun idari binası en azından Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü gibi bu saha içinde kalması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
FISTIK GİBİ ARAZİ NE OLACAK?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin