G20’NİN PARLAYAN YILDIZI TÜRKİYE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

G20’NİN PARLAYAN YILDIZI TÜRKİYE

Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin Geliştirilmesi” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü Yard. Doç. Dr. Emel Memiş, 2001 krizindeki daralmanın ardından Türkiye Ekonomisinin 2002 – 2011 yılları arasında yıllık ortalama  yüzde 6,5 oranında büyüme kaydettiğini belirtti.


Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin Geliştirilmesi” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü Yard. Doç. Dr. Emel Memiş,  kişi başına düşen milli gelirin 2011 itibari ile 10.469 dolar’a yükseldiğinin altını çizerek Toplumsal Kadın Cinsiyet Eşitliğinin Gelişimindeki hedefleri anlattı. Toplumsal cinsiyet konularında Türkiye ve ABD’de birçok çalışmalar yapan Memiş katılımcıların sorularını da yanıtladı. Karşılıklı soru cevap şeklinde yapılan konuşmalarda dikkat çekici konular ele alındı. Kadınların İstihdama kazandırılmasının önünde erkek egemenliğinin olduğunu, öncelikle erkeklerin eğitilmesinin gerektiğini belirten bir katılımcı erkeklerin kadınların önünü açtığı gün kadın istihdamının artacağını söyledi. Diğer yandan bir başka katılımcı ise Kadınların ekonomiye kazandırılması çalışmalarının siyaset alanında da yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye genelinde vali, kaymakam, belediye başkanı ve birçok idari mekanizmalarda kadınların sayılarının çok düşük olduğu bu alanlarda da kadınların hedeflerinin yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

G20’nin parlayan yıldızı Türkiye aynı zamanda Çin ve Arjantin’den sonra en hızlı büyüyen üçüncü ülkedir diyen Memiş; “Ulusal İstihdam Stratejesi ( 2012- 2023) hedefleri arasında, Kadın işgücüne katılım oranı 26,7’den % 35 seviyesine çıkartılarak güvenceli esneklik getirilmesi, çocuk bakım evlerinin artırılması ve yaygınlaştırılması, çocuk bakımında yardıma ilişkin tasarılar, diğer hedef ve stratejiler öngörülmektedir. Kadınların ilerlemesini sağlayacak kurumsal mekanizmaların, varolan mekanizmaların kapasitelerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda erkeklerin farkındalığı ve duyarlılığının artırılması da hedeflerimiz arasındadır” dedi.

BAĞIMSIZ KADINLARDA SOSYAL GÜVENCE ORANI DÜŞÜK SEVİYELERDE

Sosyal Güvence kaynağı incelendiği zaman kendi işi dolayısı ile erkeklerde %92.6 olan sosyal güvenlik oranı kadınlarda sadece %16.0 seviyelerindedir. Bağımlılıkta ise bu oran kadınlarda %84.0 iken erkeklerde %7.4, eş dolayısı ile oluşturulan sosyal güvence kadınlarda %68.4 iken erkeklerde %1.2, anne ve baba üzerinden sağlanan sosyal güvence kadınlarda %12.9 iken erkeklerde %4.3’dür.. Kadınlar sosyal güvence kaynak tablosunda da görüldüğü gibi kadınlarımızın bağımlılık oranı erkeğe göre çok yüksek ve istihdam seviyesi erkeğe oranla çok düşüktür.

Sempozyuma katılan katılımcıların sorularını yanıtlayan konuşmacı Ankara Üniversitesi SBF, İktisat Bölümü Yard. Doç. Dr. Emel Memiş katılımın yüksek olmasının kendini sevindirdiğini, ilk kez geldiği Gaziantep’e çok yakında tekrar gelmek istediğini belirterek misafirperverliklerinden dolayı Gazianteplilere teşekkür etti.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
G20’NİN PARLAYAN YILDIZI TÜRKİYE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin