GAGEV, KÜLTÜR VE TURİZM GÜNDEMİYLE TOPLANDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAGEV, KÜLTÜR VE TURİZM GÜNDEMİYLE TOPLANDI Gaziantep’i çok daha ileri bir hedefe taşımak için faaliyet gösteren Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV), bağlı hizmet veren Yüksek İstişare Kurulu “Kültür ve Turizm” konulu gündemle toplandı.

Gaziantep’in ‘Kültür ve Turizm’ sorunlarını masaya yatırıldığı toplantıda turizm potansiyelinin artırılması için çözüm önerileri ve eleştiriler ortaya koyuldu.

Büyükşehir Belediyesi Meclis salonunda yapılan toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Eski Bakanlardan Vehbi Dinçerler ve Abdulkadir Ateş, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Mehmet Aslan, GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, STK ve çok sayıda eğitimci katıldı.

Gaziantep Valisi ve GAGEV Mütevelli Heyet Başkanı Erdal Ata, “Gaziantep ekonomik ve ticari yönüyle çok gelişmiş bir şehrimizdir. Asırlarca hatta binlerce yıl öncesine giden bir sanayi ve ticari merkezi olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama bunun yanında da Gaziantep’in kültür ve turizm kenti olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Ancak bu potansiyeli iyi değerlendirebiliyor muyuz? Orası tartışma götüren bir konudur. Bugün baktığımız zaman Gaziantep 6 bin yıllık tarihi olan bir kent. Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, birçok medeniyetler gelmiş ve geçmiştir. Tarihi İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle de ticaret ve sanayi yönünden çok önemli tarihi görevler üstlenmiş bir kentimiz” dedi.

GAGEV, KÜLTÜR VE TURİZM GÜNDEMİYLE TOPLANDI

GAZİANTEP KÜLTÜR VE TURİZMİ İLE ÖN PLANA ÇIKMAYA BAŞLADI

Gaziantep’in önemli bir sanayi şehri olduğunu söyleyen Başkan Güzelbey, “Bana göre bugün çok önemli bir konuyu konuşuyoruz. Bugün Gaziantep’in turizmden hak ettiği payı almadığımız,  son zamanla da yaptığımız atakla da bu paydan yararlanan pek çok şehri geçtiğimizi inanıyorum. Ben öncelikle böyle bir konuyu gündeme getirdiği için Sayın Valimize, GAGEV Vakfının tüm üyelerine çok teşekkür ediyorum. Gaziantep önemli bir sanayi şehri ve sanayicilerimiz kendi müteşebbis ruhlarıyla, kendi imkanlarıyla kentimizde mucizelere neden olmaktadırlar. Bugün bine yakın sanayi kuruluşu ve 100 bin kişilik istihdam sağlayan bir kent. Ancak diğer taraftan şu gerçeği kabul etmemiz lazım ki, istihdamın bütün yükünü sanayicinin üzerine atmak haksızlık olur. Bu konuda son zamanlarda turizm konusunda şehrimizde büyük çalışmalar yapıldı” dedi.

Artık Gaziantep kültürü ve turizmiyle de ön plana çıkmaya başladı diye ifade eden Başkan Güzelbey, “15 Mayıs 2004 Gaziantep için tarihi mirasın korunmasında bana göre bir kesişme noktası. Özellik ben Prof. Dr. Metin Sözen’i saygıyla yâd ediyorum. Metin hocanın Nisan ayında Gaziantep’e gelmesiyle bizim olaylara bakış açımız değişti. Sadece şehir değişmedi, bu kültür bilicinin neler getirebileceğini düşündük. Bizim yeni açılımlara ihtiyacımız var. Bu yeni açılımların başında yer alan Zeugma, Rum Kale, Gaziantep Kalesi veya tarihi mekânlarımızdan Bey Mahallesi ile kentimizi mutlaka UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aday liste dahi olsa sokmak zorundayız” diye ifade etti.

Güzelbey, Turizm dendiği zaman bir kere şu noktayı da özellikle belirtmek istiyorum. Sadece deniz, güneş, kumun dışında da bir turizm var. Kültür, inanç, sağlık ve eğitim turizmi olmak üzere. Şehrimizde 4 turizmin tüm halkaları mevcuttur. Binlerce yıllık geçmişi olan bir şehir. Binlerce tarihi eseri var. Son zamanlarda yapılan 10’un üzerinde müzesiyle, tarihi eserleriyle, kültür yoluyla, inanç turizminin gerektirdiği birçok kutsal mekanlar bulunmakta. Üç üniversitesiyle, yabancı dilde eğitim yapan fakülteleriyle, yabancı öğrencilerin cazibe noktası olan bir üniversite potansiyeliyle ve son derece modern hastanelerde günde 15-20 tane açık kalp ameliyatının Amerika’daki Clinart Hastanesi standartlarında yapıldığı bir şehir haline geldi. Demek ki sağlık turizminde varız. Eğitim turizminde varız. Kültür turizminde varız. İnanç turizminde varız” şeklinde konuştu.

GAGEV, KÜLTÜR VE TURİZM GÜNDEMİYLE TOPLANDIGAGEV BÜNYESİNDE TURİZM KONUSUNUN ELE ALINACAĞI BİR KOMİSYON KURALIM

İstişare toplantısında bir öneride bulunan Başkan Güzelbey, “Şehrimiz yemek kültürüyle tanınıyor ve göğsümüzü gere gere diyoruz ki, dünyanın en ünlü mutfağına sahibiz. Şehir adıyla tanınan mutfağa sahibiz. Bizim yaptığımız ne baklavayı, ne kebabı ne tatlıyı yapabilecek başka bir şehir yok diyor bunla da iftihar ediyoruz. Ama artık sadece yemek yemeye insanlar gelmezler. Bizim onlara farklı şeyler ve hiç kimsenin yapmadığını sunmamız lazım. Şu ana kadar 1500 tane tarihi eser restorasyonu yapmışız. Biz bunu 5 senede yaptık. Ortak bir çabanın turizme ne kadar önemli olduğunu, ortak bir platformda değerlendirip yol haritası derleyip gitmek lazım. Burada nacizhane bir önerim var. Eğer uygun bulursanız. Turizmle ilgili Gagev bünyesinde çalışan bir organizasyon yapalım. Biz belediyeden, mimarlar odasından, diğer ilçe belediyelerinden, turizm derneğinden, üniversitelerimizden ve bu işe gönüllü insanlardan sayıda çok fazla olmadan çünkü o zaman karar alma mercide zorlanıyoruz. Bunu yapıp yol haritasını belirleyip oraya göre gitmek lazım” diye ifade etti.

Gaziantep’in gelişmesi noktasında tüm imkanları seferber ettiklerini dile getiren Mehmet Aslan, “Su oyunlarıyla ilgili olarak bu şehrin kurtuluşunda emeği geçmiş büyük kahramanların anısına görsel efektlerle burada başta, Atatürk, Şehitkamil, Karayılan ve Şahinbey’i çizilmesini düşünüyorum. Gaziantep’te bu konularda çalışma yapmak meslek kuruluşları olarak bizim görevimizdir. Sadece ekonomik konularda değil bu şehrin turizmi, kültürü, sanatı da şehrin problemleri ve bunlar olmazsa, ekonomi yaşamaz. Elimizden geldiği kadar, aklımızın yettiği oranda bu tip faaliyetlere katılmaya çalışıyoruz. Başta belediyemizle, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Vilayet ile olabildiğince yakın çalışıyoruz. 2 yıl önce çok ciddi kapsamlı bir turizm raporu çalışması yaptık” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Güzelbey ile Mehmet Aslan hazırladıkları görsel sunumu GAGEV üyeleriyle paylaştılar.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAGEV, KÜLTÜR VE TURİZM GÜNDEMİYLE TOPLANDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin