GAPSHOES Ayakkabı Fuarı açıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ayakkabi-fuariGaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve KOSGEB destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘’22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES)’’, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde törenle açıldı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ayakkabı sektörünün geleneksel pazarların ötesine geçmesi gerektiğini belirterek, ‘’Rekabet koşulları yoğun olsa dahi Asya’yı yeniden keşfetmemiz gerek. Avrupa’ya mal satan firmalarımızın oraya da mal satabilir noktaya geleceğine inanıyorum’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yaptığı konuşmada, Gaziantep’in ayakkabı sektöründe çok önemli bir üretim, pazarlama ve ticaret merkezi olduğunu ifade ederek, yakın coğrafyada yaşanan sıkıntılara rağmen ihracat dinamizmini ortaya koyabildiğini ve fuarlarla pazar çeşitlemesine gidebildiğini söyledi.

Şimşek, sektörün artık geleneksel pazarların ötesine geçmesi gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Avrupa’da toparlanma var, bu iyi haber. Ama geleneksel en önemli pazarlarımızdan Irak’ta, Rusya’da, kısmen Suudi Arabistan’da birtakım sıkıntılar var. Dolayısıyla bizim bu durumda, rekabet koşulları yoğun olsa dahi Asya’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Orada çok büyük tüketici kitlesi var. Pazar büyük, rekabet yoğun ama inanıyorum ki Avrupa’ya mal satan firmalarımız oraya da mal satabilir noktaya gelecek.’’

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanının dile getirdiği ‘’ödenmeyen çek’’ konusuna değinen Şimşek, ‘’O sorunu biz masaya yatıracağız. Biz iş aleminin önünü açmak için buradayız. Önümüzdeki dönemde reformlar yaparak, iş ortamını iyileştirerek, var olan sıkıntıları gidererek, AB ile ilişkileri daha da güçlendirerek, yakın coğrafyan sıkıntılarını inşallah birlikte aşacağız’’ diye konuştu.

Bunun için gerekli destek mekanizmalarını, gerekli tedbirleri alacaklarını belirten Şimşek, ayakkabı sektörüne yönelik aldıkları bazı tedbirlerin sektöre olumlu yansıdığını ifade etti.

Şimşek, ‘’Esas tedbir, sektörü özellikle tasarım, Ar-Ge, üretim noktasında daha güçlü desteklemektir. Çünkü bu kalıcı olur. Yakında inşallah orta ve büyük ölçekli firmalar açısında konuşuyorum; 10 kişiye kadar tasarımcı çalıştırana çok güçlü destekler getireceğiz. Böylece sektörün önünü açmak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu, yapacakları reformlarla bunu daha da pekiştireceklerini belirten Şimşek, ‘’Biz sanayicimizin yanındayız. Önümüzdeki dönemde çok çalışıp, çok üretip, çok yatırım yapmanızı sağlayacağız. Yeni Pazar arayışlarına gireceğiz’’ diyerek, konuşmasını tamamladı.

akkaya-hulya

KONUKOĞLU: ‘’İTHAL AYAKKABIYA EK VERGİ, SEKTÖRE NEFES ALDIRDI’’
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da konuşmasında, fuarlar şehri olma yolunda emin ve kararlı bir şekilde ilerlediklerini, açılışını yapacakları fuarın da bu yolculukta önemli bir adım olduğunu söyledi.

Gaziantep’in, ayakkabı üretiminde ve ihracatında önemli merkez olduğuna işaret eden Konukoğlu, Gaziantep’ten yapılan ayakkabı ihracatının son 5 yılda 2,5 kat arttığını, 2010 yılında 46 milyon dolar olan ihracatının 2014 yılı sonunda 107 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Türkiye’nin ayakkabı ithalat rakamının yüksek düzeyde bulunduğuna dikkati çeken Konukoğlu, şöyle devam etti:

‘’Geçen yıl ithal ayakkabıya getirilen ek vergi, yerli sanayicinin rahat nefes almasını sağladı. Ek vergi sonucunda, ithalat bir miktar geriledi. Sektörü ithal ürün tekelinden kurtarmak ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için yerli üreticiye devlet desteklerinin devam etmesini diliyoruz. Önümüz açılırsa, dünyanın her tarafına ayakkabı satabiliriz.’’

GAPSHOES Fuarı’nda bu yıl temsil edilen firma sayısının 270 ve marka sayısının 750 olduğunu belirten Adil Konukoğlu, Gaziantep ile birlikte 14 şehrin yanı sıra Suriye, Çin ve Irak’tan uluslararası katılımcı firmaların fuarda yer aldığını, Etiyopya’dan da alım heyetinin geldiğini söyledi.

BUĞUR: ‘’ÇEK-SENET ÖDEMEYENLERE NE YAPACAĞIZ’’
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı İbrahim Buğur da ithal ayakkabıya getirilen ek vergi sayesinde, sektörün ihracat-ithalat arasındaki büyük makasın küçüldüğünü, Gaziantep’ten ithal edilen ayakkabının sıfır denecek kadar az olduğunu anlattı.

Bütün sektörlerdeki esnaf, sanayici, ticaret erbabını olumsuz etkileyen ‘’ödenmeyen çek’’ konusunu dile getiren Buğur, Başbakan Yardımcısı Şimşek’e hitaben, ‘’Çek-senet ödemeyen adamlara ne yapacağız… Daha önce hapis cezası vardı. Allah’ın bir kulu çıkıp, senedini çekini ödemiyor. Rica ediyorum; tekrar buna bir düzenleme getirin’’ dedi.

Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya da fuarın tanıtımı için başta Etiyopya olmak üzere Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri, Irak, Kuzey Afrika ve Avrupa üzerine yoğunlaştıklarını ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek, ‘’GSO ile yapılan çalışmalar sonucunda Etiyopya’dan kentimize alım heyeti geldi, fuar boyunca ikili iş görüşmeleri yapacaklar’’ dedi.

Bu arada bütün konuşmacılar, Habertürk Gazetesi Güneyli Bölge Temsilcisi gazeteci Erdal Çelik’in hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü belirterek, ailesine ve basın camiasına başsağlığı dilediler.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Başkanı Adil Konukoğlu ve diğer protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, stantları dolaştılar.

FUAR
Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen 22. GAPSHOES Fuarı’na; Gaziantep’in yanı sıra Adana, Ankara, Antakya, Çankırı, Çorum, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Osmaniye, Samsun, Sinop ve Şanlıurfa’dan ayakkabı, terlik, deri, saraciye üreticileri ile ayakkabı makine üreticileri katıldı.
Fuar, 19 Aralık tarihine kadar açık olacak

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAPSHOES Ayakkabı Fuarı açıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin