GAZDAŞ ABONELİKLERİ NEDEN İPTAL EDİLİYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAZDAŞ ABONELİKLERİ NEDEN İPTAL EDİLİYORGAZİANTEP’te yapı ruhsatlarında sığınak ya da garaj olarak gösterilen birimlerin, yükleniciler tarafından meskene dönüştürülerek satılmasının ardından çıkan yasa ile zorunlu deprem sigortası yaptıramayan vatandaşların GAZDAŞ aboneliği de iptal ediliyor.

Garaj tapulu meskenlere doğalgaz aboneliği verilmesi nedeniyle, abonelik alacaklarını düşünerek gerekli tesisatı yaptıran vatandaşlar maddi ve manevi zarara uğratıldı. Diğer yandan, on binlerce meskene doğalgaz aboneliğinin verilmemesi ve mevcut aboneliklerin iptal edilmesi tepki ile karşılanıyor.  Garaj tapulu mesken ve işyerlerine elektrik ve su abonelikleri İmar Kanunu’nun geçici 11 inci maddesi kapsamında veriliyordu. Bu madde ile yapı ruhsatı alınmış ancak iskân ruhsatı alınmamış meskenlerde oturan vatandaşların elektrik ve su verilmeyerek mağdur edilmesinin önüne geçilmesine rağmen iskân ruhsatı alamadığı için deprem sigortası yaptıramıyor. DASK poliçesi alamayan vatandaşın önüne abonelik ve bankalarda engeller çıkıyor.

Gazetemize bu konuda yazı açıklama gönderen GAZDAŞ Bölge Müdürü Muzaffer Yalçın vatandaşın mağduriyetinden duyduğu üzüntüyü belirterek kendilerininde mağdur edildiğini belirtti. Yalçın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Gaziantep’teki “garaj tapulu” dairelere doğal gazın verilmesi konusuyla ilgili bir süredir belirsizlikler yaşanmaktaydı. Bugün gelinen noktada, elimizde olmayan sebeplerle, “garaj tapulu” dairelere GAZDAŞ olarak doğal gaz veremiyor, mevcut abonelikleri de iptal etmek durumunda bulunuyoruz. Bu aşamaya gelinceye kadar yaşananları ve konuya bir çözüm bulunması için yapılan çalışmaları ve girişimleri paylaşmak isteriz.

GAZDAŞ ABONELİKLERİ NEDEN İPTAL EDİLİYORTÜRKİYE’NİN HİÇBİR BÖLGESİNDE RASTLANMAYAN BİR DURUM

GAZDAŞ olarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 24 Şubat 2006 tarihinde Gaziantep, Kilis ve Nizip şehirlerinde doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunmak üzere yetkilendirildik.  Bu tarihten itibaren Gaziantep bölgesinde gerçekleştirdiğimiz abonelik işlemleri sırasında, Türkiye’nin başka hiçbir bölgesinde rastlanmayan bir durumla karşılaştık.

Binaların inşaat ruhsatlarında “garaj” olarak gösterilen birimlerin, yüklenici firmalar tarafından daha sonra 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 37. Maddesi’ne aykırı olarak konuta çevrilerek satıldığını ve daire sahiplerine “mesken tapusu” yerine “garaj tapusu”nun verildiğini veya yapı ruhsatına aykırı olarak kat inşaatı yapılarak, bu katlardaki dairelerin de garaj tapusu verilerek satıldığını tespit ettik.

YASAL ZEMİNDE AÇIKLIĞA KAVUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞTIK

Bir taraftan kış aylarına giren vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek bir çözüm üretmeye çalışırken, bir taraftan da konunun yasal zeminini açıklığa kavuşturmak için ilgili kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunduk.

İlgili merciler; yapı ruhsatında garaj, sığınak, çatı vb. olarak belirtilen, ancak konut veya iş yeri olarak kullanılan yerlere mesken aboneliğinin verilmesinin ilgili mevzuatta yer almadığını, sadece hukuken mesken olarak kabul edilen yerlere bireysel doğal gaz aboneliğinin yapılabileceğini ifade ettiler.

Bir doğal gaz dağıtım şirketi olarak Doğal Gaz Yasası’nın yanı sıra konuyla ilgili diğer tüm mevzuata da uygun hareket etme zorunluluğumuz bulunmaktadır. Buradan yola çıkarak konunun imar mevzuatı açısından açıklığa kavuşturulması için yerel belediye yetkilileriyle temasa geçtik.

BELEDİYELER KAT MÜLKİYETİ KANUNA AYKIRI DEDİLER

Belediyeler, yapılan görüşmelerde, garaj gibi ortak kullanım yerlerinin meskene dönüştürülerek satılmasının veya yapı ruhsatına aykırı olarak kat inşaatı yapılarak, bu katlardaki dairelerin de garaj tapusu verilerek satılmasının hem 3194 sayılı İmar Kanunu’na hem de 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı bir durum olduğunu beyan ettiler. Bu durumda “garaj” olarak belirtilen bir yerin hukuken mesken olarak değerlendirilemeyeceği ortaya çıktı.

Konuya bu çerçevede bir çözüm bulmaları için ilgili belediyelerle yürüttüğümüz görüşmelerde; yüklenici firmalar tarafından yapı ruhsatına aykırı olarak garajdan meskene dönüştürülerek garaj adı altında satılan veya garaj tapusu verilerek satılan yerleşim birimlerinde, proje revizyonuna gidilerek bu alanların mesken olarak tescil edilmesini talep ettik. Belediye yetkilileri, bunun hem imar mevzuatına aykırılık oluşturduğunu hem de Türk Ceza Yasası açısından suç olduğunu belirttiler.

Belediyelerden aldığımız görüş doğrultusunda, garaj tapusu ile satılan meskenlere doğal gaz bağlanması konusunu bir de İmar Yasası’nın geçici 11. Maddesi kapsamında değerlendirdik. Yapılan incelemeler çerçevesinde, söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği 12 Ekim 2004 tarihine kadar ki dönemde inşa edilen ve yasaya aykırılık taşıyan binalara elektrik ve su verilmesi için özel bir düzenleme bulunduğunu, ancak ne yazık ki bu düzenlemenin doğal gazı kapsamadığını ve garaj tapulu yerlere doğal gaz verilmesi için bu konuya özel bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini tespit ettik.

Bu kapsamda bir çözüm üretebilmek için başka girişimlerimiz oldu. Gerekli yasal düzenlemenin yapılması için konuyu ilgili belediyelerimize, bölge milletvekillerimize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, TBMM Enerji Komisyonu’na ilettik ve bu kurumlar nezdinde pek çok temaslarda bulunduk. Ne yazık ki imar affı olarak algılanacağı kaygısıyla garaj tapulu dairelerin mesken olarak tescil edilmesi, dolayısıyla doğal gaz verilebilmesi yönünde bir yasal zemin oluşturamadık.

BİZİM YETKİMİZDE DEĞİL

Sizlerin de takdir edeceği üzere imara aykırı bu yapılaşmanın düzeltilmesi veya yapı ruhsatına aykırı olarak inşa edilmiş bir yerleşim birimine doğal gaz aboneliğinin verilmesi, mevcut mevzuat gereği Gazdaş Gaziantep Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.’nin yetkisinde değildir.

İmara aykırı bu yapılaşma, Gaziantep’te yıllar içinde oluşmuştur. Bu yapılaşmanın yarattığı sonuçlar ve geldiğimiz noktada garaj tapulu daireler için olumlu bir sonuç elde edememek vatandaşlarımız kadar bizleri de çok üzmüştür. Çabalarımızı ve yaşadığımız üzüntüyü vatandaşlarımızın da bilmesini ve bizi anlayışla karşılamasını çok önemsiyoruz” dedi

NARKOZ HABER GAZETESİ

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAZDAŞ ABONELİKLERİ NEDEN İPTAL EDİLİYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin