Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay Öğrencilerle Buluştu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay Öğrencilerle Buluştu Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay öğrencilerle bir araya gelerek, “Cumhuriyetin ilk yıllarında Gaziantep Kültür Yaşamından Küçük Bir Kesit” adlı konferans verdi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında çıkan gazeteler hakkında bilgi veren Ağcabay, Antep’te çıkan ilk gazetenin azınlıklar tarafından 1872 yılında çıkartılan ‘Ayıntap Gazetesi’ olduğunu, bundan 31 yıl sonra 1903 yılında Hüseyin Cemil Göğüş tarafından şapirograf tekniğiyle hazırlanan Mecmua-i Maarif Gazetesinin sadece Gaziantep’te değil Güneydoğu Anadolu’da Türklerin çıkarttığı ilk gazete olduğunu söyledi.

1905 Yılında Celal Kadri Barlas tarafından çıkartılan ‘İmam Baba’ isimli gazetenin bölgede çıkan ilk mizah gazetesi olduğunu söyleyen Ağcabay, 1908 yılında Sait Sabit Erel tarafından ‘Palyaço’ isimli ikinci mizah gazetesinin yayın hayatına başladığını, günümüzde ise Gaziantep’te mizah gazetesi olmadığını söyledi.

Konferansta, Cumhuriyet’in ilanından sonra Gaziantep’teki eğitim seferberliğine dikkat çeken Ağcabay, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte tüm yurtta olduğu gibi Gaziantep’te de eğitim seferberliği başlatıldığını ve ilk olarak okul olabilecek yerler tespit edilerek kısıtlı imkânlarla eğitim verilmeye başlanıldığını söyledi.

Ağcabay, “Antep’in İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal edildiği günlerinde iki okulumuz bulunmaktayken; 1923 – 1924 Eğitim öğretim yılında Gaziantep merkez ve ilçelerde toplam 63 ilkokulda eğitim verilmeye başlandı. Bu okullardaki toplam öğretmen sayısı 136,  öğrenci sayısı ise 2 bin 696’dır. Rakamlar oldukça dikkat çekicidir, her okula yaklaşık iki öğretmen ve 20 öğrenci düşmektedir. Cumhuriyetin 15. Yılında gelindiğinde ise okul sayısı 73’e, öğretmen sayısı da 172’ye yükselmiştir. Mezun öğrenci sayısı da yaklaşık üç kat artarak 8 bin 614’e ulaşmıştır. Cumhuriyetin ilk 10 yılında ise Gaziantep’te lise bulunmamaktadır. Bu yıllarda lise çağına gelen gençler daha çok Adana Lisesi’nde eğitim görmüşlerdir. Yine o yıllarda şehir nüfusu bakımından bizden daha az sayıda insan yaşayan kimi kentlerde liseler açıldığı halde Gaziantep Lisesine 1933 yılının Ocak ayında Atatürk’ün Gaziantep’i ziyaretinden sonra Ata’nın Gaziantep’e armağanı olarak şehrimiz lisesine kavuşmuştur” şeklinde konuştu.

İslahiye Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşinin sonunda Ağcabay, öğrencilerin yoğun ilgisinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, öğretim elamanları ve Yüksekokulu Sekreteri Bilal Erdoğan’a teşekkür etti.

Konferansın sonunda “Kara Gelinlik” adlı son kitabını imzalayan Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay’a günün anısına hediye takdim eden GAÜN İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında gerçekleştirilen konferans kapsamında Ağcabay’a teşekkür ederek, bu tür kültürel faaliyetlerin devam edeceğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay Öğrencilerle Buluştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin