GAZİANTEP, UNESCO’NUN LİSTESİNE GİRMEYİ BAŞARDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAZİANTEP, UNESCO’NUN LİSTESİNE GİRMEYİ BAŞARDIGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ”Yesemek Açık Hava Müzesi ve Zeugma ören yerinin ”UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ne girdiğini, Gaziantep’te gerçekleştirmeyi planladığı son hedefini de gerçekleştirdiğini söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, belediye encümen salonunda düzenlenen basın toplantısında, UNESCO’nun internet sitesinde ”2012 yılı UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’nin açıklandığını belirterek, listeye Gaziantep’ten ”Yesemek Açık Hava Müzesi ve Zeugma ören yeri”nin girdiğini ifade etti. Güzelbey; “Bugün için bunlardan iki tanesinin Gaziantep’te olması bizim açımızdan çok büyük bir önem taşımaktadır. Bildiğiniz gibi yıllardan beri bir konuyu hep dile getiriyoruz. Gaziantep dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir ve biz sadece lahmacun ve kebapla anılan bir şehir olmamalıyız, kültürel mirasımız ile ön plana çıkmalıyız. İki yıldan beri yoğun bir çaba gösteriyoruz ve bu çabada bizim en büyük yardımcılarımız belediye ekibimizin dışında Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Kültür Bakanlığının UNESCO’dan sorumlu temsilcimiz Ece hanımdır.Ayrıca bize daime destek olan değerli Bakanımız Fatma Şahin hanımefendi, değerli Valimiz Erdal Ata ve Milletvekillerimiz yoğun bir çaba sarf ettiler.Bundan beş yıl önce söylenseydi Gaziantep UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alacak denseydi buna kimse inanmazdı, hatta gülümseme ve şüphe ile karşılarlardı. Ancak iki yıllık yoğun bir çaba ve son altı aylık yapılan çalışmalar bize bugünkü başarıyı getirmiş bulunmaktadır. Dün açıklanan listeyle birlikte Türkiye’de 12 alan belirlenmiş olup bunun iki tanesi Gaziantep’ten. Türkiye’de 2000–2009 yılları arasında hiçbir eser listeye girmemiş olup son iki yıllık süreçte Türkiye’nin bu konudaki değişimi göze çarpmaktadır.

GAZİANTEP, UNESCO’NUN LİSTESİNE GİRMEYİ BAŞARDIUNESCO’YA GİRMEK ÇAĞ ATLAMAKTIR

UNESCO listesine girme ile ne değişti diye sorulabilir. Bence bu bir çağ atlamadır. Artık Gaziantep UNESCO ’nun listesinde var olan bir şehirdir. Bundan sonra bir çok fonun buraya gelmesi daha kolay olacaktır. Ekonomik olarak ve prestij olarak bize büyük bir katkısı olacaktır. Gaziantep’te gerçekleştirmeyi planladığım son hedefimdi ve biz 2013’ü hedeflemiştik ancak arkadaşlarımızın güzel çalışması ile bunu bir yıl geriye çektik. Ben emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

GAZİANTEP, UNESCO’NUN LİSTESİNE GİRMEYİ BAŞARDI

Zeugma Kazı Grup Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay da Gaziantep’in kültür ve medeniyetler şehri olarak daha fazlasını hak ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:  ”Bu bir ekip işi, medeniyetler beşiği Gaziantep’te el ele verince böylesine güzel sonuçlar ortaya çıkıyor. Ben başta sayın başkanımızı, tüm çalışanlar çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘Kültür Bakanlığı olarak Gaziantep’le çalışmaktan son derece memnunuz’ diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcileri Ece Yiğit, Gaziantep ayrı medeniyetlerin ayrı dönemleri yer aldığı yerleri ile Dünya Mirası Listesine girmiş oldu. Bu dünyada nadir bir olay. Yani farklı medeniyetlerin, farklı dönemlerin aynı listede yer alması nadir bir olay. Onun için Gaziantep’in ne kadar önemli bir kültürel değere sahip olduğunu vurgulamak gerek” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey yaptığı açıklama sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAZİANTEP, UNESCO’NUN LİSTESİNE GİRMEYİ BAŞARDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin