Gaziantepliler hangi hastalıktan ölüyor?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantepliler hangi hastalıktan ölüyor?Ölümlerin %39,8’i dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı. TÜİK ölüme sebebiyet veren hastalıkların oranlarını açıkladı. Gaziantep’te ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında dolaşım sistemi hastalıkları yer aldı.

Ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; dolaşım sistemi hastalıkları (%39,8), iyi huylu ve kötü huylu tümörler (%21,3), solunum sistemi hastalıkları (%9,8), endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar (%5,6), dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler (%5,5) ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları (%4,1) oldu.

Ölüme neden olan hastalıklar cinsiyet bazında incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin ise erkeklerde görüldüğü tespit edildi.

Ölüm Nedeninin Cinsiyete Göre Dağılımı

Gaziantepliler hangi hastalıktan ölüyor?

Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin %38,8’ini iskemik kalp hastalığı oluşturdu
Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin %38,8’i iskemik kalp hastalığı, %25,2’si serebro-vasküler hastalık, %17,7’si diğer kalp hastalığı ve %12,8’i hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.


Gırtlak ve soluk borusu/akciğer tümörü, ölüme en çok neden olan tümördür

Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin %31,3’ü gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörü, %8,9’u midenin kötü huylu tümörü, %8,2’si lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, %6,9’u kolonun kötü huylu tümörü ve %5,9’u pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklandı.

Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarının en fazla 75-84 yaş grubunda görüldüğü, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 65-74 yaş grubunda görüldüğü tespit edildi.

Ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Kırklareli, Yozgat, Uşak, Bolu ve Denizli’dir. Ayrıca, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Rize ve Tekirdağ olarak belirlendi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantepliler hangi hastalıktan ölüyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin