Gaziantep’te bir ilk; Tıp öğrencilerinin eğitimi için kadavra bağışında bulundu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

kadavra-bagis“TIP ÖĞRENCİLERİNE FAYDAM OLSUN” DEDİ, BEDEN BAĞIŞINDA BULUNDU

O GAZİANTEP’İN İLK KADAVRA BAĞIŞÇISI

1957 Gaziantep doğumlu 4 çocuk babası esnaf Mustafa Gültekin ailesinin çekincesine rağmen bilim ve eğitim adına yaptığının son derece faydalı olacağını düşündüğü için bedenini kadavra olarak Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’na bağışladı.

“Bir tıp öğrencisinin iyi yetişebilmesi için en önemli yöntemlerinden birisi kadavra. Beden bağışı yaparak en azından bir öğrenciye, bu sayede belki de insanlığı bir faydam olur.”

Kadavra ile verilen tıp eğitiminin son derece önemli olduğunu kavrayan Mustafa Gültekin, kutsal bir görev için Gaziantep’te ilk imzayı attı.

Araştırmayı çok seven ve sürekli okuyan Mustafa Gültekin, bir gün internette araştırma yaparken beden bağışını incelemeye başladı. Yaptığı araştırmalar sonucunda insan bedeni üzerinde verilen tıp eğitiminin yerini tutan hiçbir şey olmadığını gördü. Türkiye’de beden bağışının çok az olduğunu, hatta çoğu insanın beden bağışının ne olduğunu ve önemini bilmediğini fark etti. Bu açığı kapatmak için de yurtdışından kadavra ithalatı yapılarak yurtdışına yüksek miktarlarda para aktarıldığını gördü. Milli servetin yurt dışına aktarıldığını üzülerek gören Gültekin, beden bağışı için 4 yıl süren uzun yolculuğa başlangıç yaptı.

Gaziantep’in ilk beden bağışçısı Mustafa Gültekin ile  Narkoz Sağlık Dergisi için çok özel röportajın deyatları;

 

BEDEN BAĞIŞINA NASIL KARAR VERDİNİZ?

 

Ben yapı olarak araştırmayı seven bir insanım. Çok kitap okurum. Bir gün yine internette araştırma yaparken, Türkiye’nin kadavra için yurt dışına çok yüklü miktarlarda ödemeler yaptığını okudum.  Yine bir gün bir dergide beden bağışı ile ilgili bir makale okudum. İlgimi çekti ve kadavra ile ilgili araştırmalar yapmaya başladım. Kadavranın ne olduğunu, ne işe yaradığını, ne amaçla kullanıldığını ve kanuni boyutunu araştırdım. Bundan sonraki süreçte kendi kendime düşündüm ve Türkiye neden yüklü miktarda parayı yurt dışına ödemek zorunda kalsın diye kendime sordum. Milli servetimizi, tüyü bitmemiş yetimlerimizin hakkını neden yabancı ülkelere gönderiyoruz ki diye düşündüm ve beden bağışı yapma kararı aldım.

 

DİNİMİZ AÇISINDAN BEDEN BAĞIŞI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

 

Bir tıp öğrencisinin iyi yetişebilmesi için en önemli, en elzem eğitim yöntemlerinden birisi kadavra yani insan bedeni. Madem bilimin gelişmesi için kadavraya ihtiyaç var, neden ülkem zor durumda kalsın, yüksek miktarlarda yurt dışına paralar ödemek zorunda kalsın diyerek kadavra bağışında bulunmaya karar verdim. En azından bir öğrenciye, bu sayede belki de insanlığı bir faydam olur. Sürekli olarak dini yönden insanlar yanlış bilgilerle kandırılmış, organ bağışında olduğu gibi “uzvun eksik olursa öbür dünyada da eksik olursun” gibi hurafelerle yanlış yönlendirilmiş. Cenab-ı Allah insanı bu dünyada nasıl yoktan var ettiyse, öbür dünyada da yine var edecektir. Bütün bunlara muktedir olan Allah’tır.

 

BEDEN BAĞIŞI İÇİN NASIL BİR YOL İZLEDİNİZ?

 

Bütün bu hurafeler yüzünden bedenimi bağışlayabilmek için dört yıl uğraştım. Hemen, hemen gitmediğim, müracaat etmediğim hastane kalmadı. Her gittiğim hastanede bana beden bağışı kabul etmediklerini söylediler. Ben beden bağışı yapabilmek için adeta akla karayı seçtim. En sonunda Gaziantep’te organ bağış vakfına gittim, organ bağışı yapmak yerine beden bağışı yapmak istediğimi söylediğimde önce yüzüme garip garip baktıklarını hissettim. Sağ olsunlar bana yardımcı oldular ve beni Gaziantep Üniversitesi’ne yönlendirdiler. Konuyla ilgili olarak Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bilim Dalı’nda hocalarla görüşerek daha ayrıntılı bilgi aldım.  Kanunlara uygun olarak beden bağışı işlemlerini yaptık ve rahat bir şekilde evime döndüm.

 

BAĞIŞLA İLGİLİ KAFANIZDA SORU İŞARETİ VEYA SIKINTILARINIZ

VAR MI?

 

Beden bağışı yapmak önemli, fakat daha da önemli olan vefat ettikten sonra cenazenin üniversiteye teslim edilmesidir. Burada üniversiteye haber vermesi gereken aileye çok önemli görev düşmektedir. Bu nedenle beden bağışında ailenin onayı da çok önemlidir. Gittiğim her yerde söylüyorum, bana bir şey olursa beni ilk götüreceğiniz yer Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlığı’dır diyorum.

 

BEDEN BAĞIŞI YAPAN BİRİSİ OLARAK TAVSİYENİZ

OLACAK MI?

 

Benim tüm insanlara tavsiyem organ bağışı ve kadavra bağışını iyice araştırsınlar, hurafelerle, kulaktan duyma sözlerle iş yapmasınlar. İnsanı yoktan var eden Cenab-ı Allah öbür dünyada da bize can verecektir. Her şeye kadir olan Allah’tır. Ülkemiz tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını, milli servetimizi yurt dışına aktaracağına ülke içinde daha hayırlı, ihtiyacımız olan şeyler için kullansın. Ben Gaziantep’te bunun öncülüğünü yaptım, diğer insanlara da bunun yolunu açmış oldum. Eğer memleketime, insanlığa bir faydam olacaksa ne mutlu bana.

Narkoz Sağlık Dergisi özel haber

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep’te bir ilk; Tıp öğrencilerinin eğitimi için kadavra bağışında bulundu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin