GÖÇ, NİTELİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GÖÇ, NİTELİĞİNİ DEĞİŞTİRDİDünya Üzerinde Gerçekleşen Göçlerin Niteliği ve Yarattığı Algı Değişti”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Türkiye’nin ve Dünyanın Gerçeği Göç” adlı uluslar arası sempozyumun “Dünya’da Göç” adlı oturumuna konuşmacı olarak katılan AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ali Şahin, uluslar arası göçün tarihsel gelişimi hakkında yaptığı araştırma ve tespitleri akademisyenler, toplum bilimciler ve kamuoyu ile paylaştı.

Göçün yeryüzünde doğal dengelere bağlı olarak gerçekleşen bir değişim ve dönüşüm hareketliliği olduğunu vurgulayan Ali Şahin, yeryüzü ve insan ilişkisinin bir yansıması olarak tarihteki göçlerin insanlığın gelişimi, kimi millet ve medeniyetlerin oluşumu kimilerinin de ortadan kalkması gibi insanlık üzerinde çok güçlü etkiler bıraktığını belirtti.

Bugüne kadar dünya üzerinde ve ülkeler arasında gerçekleşmiş göçlere bakıldığında göçlerin savaş, ekonomi, kıtlık, iklim değişiklikleri, dinî ve siyasi etkenlerle tetiklendiğini anlatan Ali Şahin, dünya üzerinde gerçekleşen göçlerin niteliğinin ve yarattığı algının zaman içerisinde değiştiğini belirtti. Bir zamanlar istenmeyen, itici sayılan ve tehditmiş gibi algılanan göçün, içinde bulunduğumuz zaman diliminde önemli bir dönüşüm süreci yaşadığını anlatan Ali Şahin, özellikle yaşlanan, üretim gücünü ve dinamizmini kaybeden dünya ülkelerinin,  göç politikalarını köklü bir biçimde değiştirerek göç mıknatıslarıyla ülkelerine olan göçü kaliteli ve dinamik hâle getirmek için teşvik etmeye başladıklarını belirtti.

Hindistan ve Çin’in yanı sıra Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ekonomilerde hızla büyüyen kentsel ortamlar ve kent devletlerinin, ya en iyi üniversitelerine en nitelikli bireyleri çekerek ya en iyi şirketlere ev sahipliği yaparak ya da aileler için daha iyi barınma ve yaşama koşulları sunarak kendilerini çekici büyüme mıknatısları olarak pazarlamaya hazırlandıklarını ifade eden Ali Şahin, “Yakın gelecekte en iyi yetenekleri çeken mıknatıs olmak, birçok kentin yöneticileri tarafından ekonomik ve sosyal bir öncelik olarak görülecektir.”dedi.

Gelecekte, dünya ülkelerinin doğru yeteneklerle ideal kültürel karmaya ulaşabilmek adına, özellikle göç veren ülkeleri hedefleyeceğini ve kendilerini göç için ideal varış noktaları olarak pazarlayacaklarını belirten Ali Şahin, bugün sadece Filipinler gibi birkaç ülkenin, vasıflı işçileri başka ülkelere çalışmak ve ailelerine para göndermek üzere göç etmeye aktif olarak teşvik ettiğini anlattı. Bugün dünyada 213 milyondan fazla uluslararası göçmen bulunduğunu ve bunun da dünya nüfusunun yüzde 3,1’i anlamına geldiğini belirten Ali Şahin, bunların 15 milyonunun Birleşmiş Milletler tarafından sığınmacı olarak sınıflandırıldığını söyledi. Sunumu akademisyenlerce çok beğenilen ve uzun süre alkışlanan Ali Şahin’e Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GÖÇ, NİTELİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin