GÖKDAĞ, Cumhurbaşkanına hakaret davalarını sordu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, 18 yaşından küçük çok sayıda çocuğun, Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle gözaltına alınması, yargılanması ve mahkûm edilmesini TBMM gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı’na “Son 10 yılda ve yıllara göre, “Cumhurbaşkanı hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesi kapsamında kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Bu kişilere hangi eylem ve söylemlerinden dolayı soruşturma açılmıştır?” diye sordu.

CHP’li Gökdağ, Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede,
Cumhurbaşkanının geçen yıl değişmesinin ardından “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 18 yaşından küçük çok sayıda çocuk, bu suç nedeniyle gözaltına alındığı, yargılandığı ve mahkûm edildiğini ve son olarak iki çocuğa 7 ay 25’er gün ceza verildiği, cezaların 4 bin 700’er TL para cezasına çevrildiğini kaydetti. Gökdağ; Çocukların sosyal paylaşımları ya da görüşlerini ifade etmeleri dolayısıyla bu şekilde hırpalanması ve cezalandırılmasının, vicdanları yaraladığını dile getirdi.
Gökdağ, “Bu kapsamda kaç kişi için Adalet Bakanlığı’ndan kovuşturma izni istenmiştir? Kaç dosya hakkında kovuşturma izni verilmiş, kaçı hakkında verilmemiştir? Yargılamalar sonucunda kaç kişi Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan ne kadar ceza almıştır? Verilen hapis cezalarının tamamı paraya çevrilmiş ve ertelenmiş midir? Cezası paraya çevrilmeyen ve ertelenmeyen kişi sayısı nedir? Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi kapsamında son 10 yılda kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni aşağılama suçu iddiasıyla kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Adalet Bakanlığı kaç soruşturma için izin vermemiştir? Bu maddeden yargılamalar sonucu kaç kişi mahkûm olmuştur? ” sorularını gündeme taşıdı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 99. maddeleri uyarınca Adalet Bakanı Sayın Kenan İPEK tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

Cumhurbaşkanının geçen yıl değişmesinin ardından “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla çok sayıda insanın gözaltına alındığı görülmektedir. Bu kapsamda 18 yaşından küçük çok sayıda çocuk, bu suç nedeniyle gözaltına alınmakta, yargılanmakta ve mahkûm edilmektedir. Son olarak iki çocuğa 7 ay 25’er gün ceza verildiği, cezaların 4 bin 700’er TL para cezasına çevrildiği kamuoyuna yansımıştır.
Çocukların sosyal paylaşımları ya da görüşlerini ifade etmeleri dolayısıyla bu şekilde hırpalanması ve cezalandırılması, vicdanları yaralamaktadır.

Bu kapsamda;
1-Son 10 yılda ve yıllara göre, “Cumhurbaşkanı hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesi kapsamında kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır?
2- Bu kişilerin hangi eylem ve söylemlerinden dolayı soruşturma açılmıştır?
3-Bu kapsamda kaç kişi için Adalet Bakanlığı’ndan kovuşturma izni istenmiştir? Kaç dosya hakkında kovuşturma izni verilmiş, kaçı hakkında verilmemiştir?
4-Yargılamalar sonucunda kaç kişi Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan ne kadar ceza almıştır? Verilen hapis cezalarının tamamı paraya çevrilmiş ve ertelenmiş midir? Cezası paraya çevrilmeyen ve ertelenmeyen kişi sayısı nedir?
5-Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi kapsamında son 10 yılda kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni aşağılama suçu iddiasıyla kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Adalet Bakanlığı kaç soruşturma için izin vermemiştir? Bu maddeden yargılamalar sonucu kaç kişi mahkûm olmuştur?

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GÖKDAĞ, Cumhurbaşkanına hakaret davalarını sordu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin