Gökdağ “Vatandaşın iki yakası bir araya gelmiyor”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, 2016 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın 11’inci maddesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “ Bütçe yandaşa değil vatandaşa yönelik olmalı” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, “fon gelirleri de devletin diğer geliri gibi bir gelir çeşididir. Fon işlemleri bu maddeyle genel bütçeden ayrı değerlendirilmektedir. Bu durum bütçe içinde ayrı bir bütçe oluşturulmasına yol açmakta ve bütçede bütünlüğü ortadan kaldıran görüntüye neden olmaktadır ve denetimini zorlaştırmaktadır diyerek Bütçe bütünlüğüne zarar veren bu anlayışın kaldırılarak fonların genel bütçeye alınması ve genel bütçe içinde ilgili bakanlığın bütçesine dâhil edilmesi gerektiğini söyledi.

“VATANDAŞ VERDİĞİ VERGİLERİN NEREYE HARCANDIĞINI BİLMESİ EN DOĞAL HAKKIDIR”

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; “Günlerdir burada bütçe üzerinden Türkiye’nin sorunlarını, çözümlerini, ihtiyaçlarını, önceliklerimizi ve hassasiyetlerimizi konuşuyoruz. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki: Bütçe bir kaynaklar ve harcamalar dengesidir. Harcamalar vatandaşlar ve ülkenin ihtiyaçları için yapılır, kaynak da vatandaştan alınan vergilerdir. Vatandaştan toplanan vergilerle oluşan bütçenin gelirinin de giderinin de denetlenmesi işin doğasından kaynaklanan vazgeçilmez bir ilkedir. Bütçenin şeffaflığı ve yasallığı da bu nedenle gereklidir. Vatandaşın, verdiği vergilerin nereye harcandığını, usulüne uygun harcanıp harcanmadığını bilmesi en doğal hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Gökdağ “Vatandaşın iki yakası bir araya gelmiyor"

Gökdağ, “Bütçe anlayışınız, üzülerek görüyorum ve söylüyorum ki şeffaf değil, denetlenebilir değil, adil değil, hesabı verilebilir değil. Yönetim anlayışınızdaki keyfilik en çarpıcı şekilde bütçe üzerinden kendisini göstermektedir. Siz istediğiniz kadar kadar ekonomik büyümeden bahsedin, karneniz bütçedir ve halkın yaşadığı sefalettir. Tek başına iktidara geldiğiniz on üç yılda işsizliği büyüttünüz, yoksulluğu büyüttünüz, on üç yılda ülkenin, yurttaşın borç rakamlarını büyüttünüz, ekmeğin, suyun, elektriğin fiyatını büyüttünüz, esnafı perişan ettiniz, protestolu senet tutarını 0,8 milyardan 10,1 milyar TL’ye çıkardınız, karşılıksız çek tutarı 2,2 milyardan 27,3 TL’ye çıkardınız ” dedi.

BAĞ-KUR PRİM ÖDEMESİNİ YÜZDE 35 ARTIRDINIZ

Gaziantep’te esnaf siftah etmeden kepenk kapatıyor. Siz bu esnaftan vergi alıyorsunuz. Bu durumda olan esnafın BAĞ-KUR prim ödemesini yüzde 35 artırdınız, 438 lira olan en düşük basamaktaki prim ödemesini 570 liraya çıkartıldığını belirten Gökdağ,” Sadece Gaziantep mi? Türkiye’deki bütün esnafın durumu aynı. Sadece esnaf mı? Hayır, işçinin de, çiftçinin de, emeklinin de, işsizin de, üniversite mezunu gençlerin de durumu aynı, hepsi perişan, nasıl bir ekonomi politikası ki dünyada gıda fiyatları düşer, bizde artar; dünyada petrol fiyatları düşer, bizde artar; asgari ücrete küçük bir zam yapılır, temel ihtiyaçlara yapılan zamlarla misliyle geri alınır”

VERGİ ALMADIĞINIZ TEK ŞEY SOLUDUĞUMUZ HAVA,
ONU DA RANT UĞRUNA KİRLETİYORSUNUZ

Gökdağ, baktığımızda, bütçeyi ağırlıklı olarak çalışanlardan, ücretlilerden, küçük esnaftan ve hatta iş bulamayan yurttaşımızın temel gıda maddelerinden aldığınız vergilerle oluşturuyorsunuz. Fakir fukaranın içtiği sudan, kullandığı elektrikten, yediği ekmekten vergi alıyorsunuz. Vergi almadığınız tek şey soluduğumuz hava, onu da rant uğruna kirletiyorsunuz” diye konuşan Gökdağ, “gördüğüm tablo, burada halkımızın gözlerinin içine baka baka gerçeklerin saklanması, yanlış bilgilerin verilmesi ve sayıların çarpıtılması oldu. Gelir dağılımındaki dengesizlik giderek büyürken, fakir daha fakir, zengin daha zengin olurken fakir kesimin zenginleştiğinden söz ediyorsunuz”

ZANNEDERSİNİZ Kİ ÜLKEYİ 13 YILDIR BAŞKALARI YÖNETİYOR

Gökdağ, “bütçeye baktığınızda, hiçbir umut yok, hiçbir vizyon yok, hiçbir hedef yok; hep bir şeyi kapatma, gizleme, bir şeylerin eksikliğini saklama çabası görülüyor” İktidara geleli on üç yıl geçmiş, Başbakan köklü reformlardan bahsediyor, katma değeri yüksek üründen bahsediyor. Hangi politikayla? Hiçbir şey belli değil. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de yapacakları reformlarla ülkenin algısını iyileştireceklerini söylüyor. Bunu on üç yıldan beri iktidarda olan AKP’nin Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı söylüyor, zannedersiniz ki ülkeyi başkaları yönetiyor. Ama Sayın Şimşek önemli bir konunun altını çiziyor; ülkenin algısı iyi değil. Nasıl iyi olsun ki? Basın özgürlüğünün kalmadığı, hukukun ayaklar altına alındığı, yargı kararlarına uyulmadığı ve uyulmayacağı Cumhurbaşkanı tarafından dile getirilen ülkenin algısı nasıl iyi olsun? Hiçbir şeyin hesabının verilmediği bir ülkenin algısı iyi olabilir mi? Halk verdiği vergilerin nereye harcandığı bilmek istiyor, hem kul hakkından söz edeceksiniz hem harcanan paranın hesabını vermeyeceksiniz. Bir sarayın hesabını veremediniz”

ALDIĞINIZ OY ÜZERİNDEN KEYFİLİĞİNİZİ MEŞRULAŞTIRAMAZSINIZ

Bütçenin halk bütçesi olması gerektiğini dile getiren Gökdağ Şöyle devam etti, içinde halk olmalı; esnaf, işçi, memur, üretici, emekli, işsiz bütçede sorunlarına çözüm görmeli. Halkın öncelikleri önemsenmeli; yandaşa değil vatandaşa yönelik olması gerektiğini söyledi. Gökdağ,”Ben yaptım, oldu.” mantığından, bu keyfilikten vazgeçin, sizi hukuka davet ediyorum, hesap verebileceğiniz bir noktada kalmaya davet ediyorum. Aldığınız oy üzerinden keyfiliğinizi meşrulaştıramazsınız. Meşru kalmanın yolu hukukun içinde kalmaktır, Anayasa’ya ve yargı kararlarına saygı duymaktır. Bakın, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Hitler, yüzde 89,93 oyla Cumhurbaşkanı oldu ama iktidarı bittiğinde intihar etti; döneminde suçuna ortak olanlar bir tarla faresi gibi saklandılar, yakalananlar yargıda hesap verdiler. Bu devran hep böyle devam etmez arkadaşlar, hesap döner sizi de bulur” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gökdağ “Vatandaşın iki yakası bir araya gelmiyor”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin