“GÖKTEN TEŞVİK YAĞIYOR”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

"GÖKTEN TEŞVİK YAĞIYOR"Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Prof. Dr. Ulvi Şeker, kamu-üniversite ve sanayi işbirliğiyle hazırlanacak Ar-Ge kaliteli projelerin devletten büyük destek gördüğünü belirtti. Prof. Dr. Şeker, “Gökten adeta teşvik yağıyor ama almasını bilmeli” dedi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, toplantının açılış konuşmasında, araştırma – geliştirme çalışmaları ve bu çalışmalarla hazırlanan projeler için iyi bir işbirliği oluşturmanın gerekliliğine işaret etti.  Prof. Dr. Coşkun, “Biz üniversite olarak son 3–4 yıldır sanayi ile ilişkilerimizin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz. Bu sürede önemli bir mesafe de kat ettik. Ama süreci daha da hızlandırmamız lazım. Raflara koyduğumuz bilgileri artık ürünlere dönüştürmemiz gerekiyor. Çünkü cari açığın nedeni de bu. Daha çok üreterek Türkiye’nin dışa bağımlılığının azaltılması gerekir” dedi.

ÜNİVERSİTE, SANAYİCİ VE KAMU KAZANIR

Üniversite- sanayi işbirliğiyle üniversitelerin faaliyetleri için finansal destek sağlayacağını, kamu fonlarından yararlanıp özel fonların akışını çoğaltabileceğini vurgulayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Prof. Dr. Ulvi Şeker, “Bu sayede üniversitelerin öğrenci ve fakültelerine endüstriyel tecrübe kazanma fırsatı sağlanır. Bölgesel gelişmeye katkı sağlanıp, mezunlarına iş fırsatı oluşturabilir” dedi. Prof. Dr. Şeker, işbirliğinin sanayicilere üniversitelerin araştırma ve altyapısına ulaşma, kendisinde olmayan laboratuvar imkânlarına erişme, üniversitelerin eğitimlerinden yararlanma, şirket prestijinin imajını yükselteceği ayrıca teknolojilerin genişlemesine ve yenilenmesine imkân sağladığını dile getirdi. Profesör Dr. Ulvi Şeker, kamu- üniversite – sanayi ile işbirliğinin kamu sektörüne de, ekonomik gelişim ve inovasyon sağlayacağı, ileri görüşlü olmayı benimsetme gibi katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

GÖKTEN TEŞVİK YAĞIYOR ALMASINI BİLMELİ

Konuşmasının devamında, Türkiye’de üniversitelerin işbirliği yapabileceği 71 bin 200 işletme bulunduğunun tahmin edildiğini kaydeden Prof. Dr. Şeker, 172 üniversitenin 37 bin 854 akademisyeninin bu işbirliği için harekete geçebileceğini dile getirdi. Türkiye’de Ar-Ge teşvikleri için büyük imkânlar olduğunu, adeta ‘Gökten teşvik yağdığını savunan Şeker, “Teşvik yağıyor ama almasını bilmeli” diyerek SAN-TEZ proje başvurularında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Projelerin kabul edilebilmesi için başvuru dilekçesi, projenin Ar-Ge Web portalından girişinin yapıldığına dair özet proje bilgisi, projeyi destekleyen firmanın kabul ve taahhüt beyan formu ile proje ekibinin kabul ve taahhüt beyan formunun yazılı olarak gönderilmesi gerekir.”

İYİ BİR PROJE İÇİN ALTIN ÖĞÜTLER

Projelerin kabul edilebilmesi için panellere eksiksiz olarak gelmesi gerektiğini savunan Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Prof. Dr. Ulvi Şeker bu konudaki uyarılarını şöyle sıraladı: “Projenin doğru kurgulanması ve özgünlüğü yeterince vurgulanmalı. Projenin Ar-Ge içeriğinin ve yenilikçi yönünün bulunduğuna dikkat edilmeli. Proje konusunun ekonomiye katkısı iyi anlatılmalı. Proje sonucunda ortaya çıkacak ürün ile ilgili yeterli fizibilite ve piyasa araştırmasının sunumu iyi yapılmalı. Zaruri makine-teçhizat alımıyla ilgili gerekçeler anlaşılır ve savunulabilir olmalı. Proje önerilerinin bazı çalışmaların veya benzerlerinin daha önceden yapılmış olmamasına dikkat edilmeli. Proje ekipleri hatır-gönül ilişkileriyle değil, doğru oluşturulmalı. Paneldeki sunumların yeterli ve içeriği yansıtır özellikte olmalı. Proje ortağı seçilirken finansal yapısının uygun olmasına dikkat edilmeli. Projenin teslimi son güne, son ana bırakılmamalı. Ayrıca, sunumda tutarsız ifadeler ve tekrarlardan kaçınılmalı.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“GÖKTEN TEŞVİK YAĞIYOR”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin