GTB’DE İHTİSAS BORSACILIĞI EĞİTİMİ YAPILDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GTB’DE İHTİSAS BORSACILIĞI EĞİTİMİ YAPILDIGaziantep Ticaret Borsası tarafından “Ürün İhtisas Borsacılığı ve Lisanslı Depoculuk” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Gaziantep Ticaret Borsası’nda (GTB) gerçekleştirilen toplantıya, Gaziantep Vali Yardımcısı Bayezit Bestami Alkan, GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, GTB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hızır Arıkök,  GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi ve çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkan Vekili Hızır Arıkök, Gaziantep Ticaret Borsası’nın işlem hacmi açısından Türkiye’nin önde gelen borsalarından biri olduğunu belirterek, birçok ülkede yıllardan bu yana uygulanan ürün ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoculuk sistemini faaliyete geçirmek istediklerini ifade etti.

Türkiye’de şu an sadece İzmir’de ihtisas borsacılığı yapıldığını kaydeden Arıkök, ”Çiftçinin depolama ve finans kaynaklarını çözen ve aynı zamanda serbest pazar oluşumunda etkili olacak olan bu sistemin ilimizde faaliyete geçmesini istemekteyiz. Bunun için gerekli tüm alt yapı çalışmalarını yürütmekteyiz” dedi.

Ürün ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoculuk sisteminin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını aktaran GTB Meclis Başkanı Selami Memiş ise ”Bu sistem, Gaziantep’te önümüzdeki belki 50 yılın en önemli vizyon projelerinden birisi olacak. Dünya ile entegre olabileceğimiz bu oluşumun hayata geçirilmesi için çalışıyoruz. Özellikle milletvekillerimiz, bakanlarımız ve valimizin sahipliği ve önderliğinde bu konunun hayata geçirileceğini umut ediyoruz” diye konuştu.

Tarımın Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ve Türk halkının yüzde 25’inin direkt veya dolaylı olarak geçimini tarımdan sağladığını belirten Gaziantep Vali Yardımcısı Bayezit Bestami Alkan, tarımda Türkiye’nin gelişmesi için çiftçinin ihtisaslaşmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Ürün ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoculuğun faydaları ve sağladığı avantajlar hakkında bilgiler veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi ise: “Bugün sizlere ülkemiz tarım ticaretinin geleceği olarak gördüğümüz Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı hakkında bilgi vermek amacıyla buradayız. Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı, depolamaya uygun nitelikte ve standardize edilebilmesi mümkün olan tarım ürünlerinin sınıf ve kalitelerinin Yetkili Sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuvarlarca belirlenmesini, modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasını, bu ürünlerin ticaretinin ürünün mülkiyetini temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla; uluslararası alanda da faaliyet gösterebilecek nitelikteki ürün ihtisas borsasında yapılmasını öngören bir sistemdir. Bu sistem, tarımsal ürün ticaretindeki başlıca aktörler olan üreticileri, tacirleri, sanayicileri, aracıları ve bunların yanı sıra bankaları, sigorta şirketlerini ve yatırımcıları kapsayan gelişmiş bir ticaret platformudur.

Bu platformun faydaları, üreticiler ürünlerini depolayabilecekleri sağlıklı ve sigortalı depo imkanına kavuşacak ve ürünlerini fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmayacaktır. Ürünler lisanslı depolarda uzun süre bozulmadan depolanabilecek, piyasada arz ve talep dengesi ile fiyat istikrarı sağlanacaktır. Ürün sahipleri ellerindeki ürün senetlerini teminat olarak göstererek bankalardan uygun koşullarda kredi alma olanağına sahip olacaklardır. Banka ve finans kuruluşları ürün senetlerini teminat olarak alarak daha düşük riskle kredi verme imkanına kavuşacaktır. Ürün sahipleri, ürünlerini yakın çevrelerindeki az sayıda tacire pazarlamak yerine Ürün İhtisas Borsası sayesinde tüm Türkiye’ye hatta uluslararası pazarlara ulaşma imkanına kavuşacak ve çok sayıda alıcının rekabetinden yararlanarak daha yüksek kazanç elde edebileceklerdir. Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu büyük bir ticaret platformu ve gelişmiş bir piyasa oluşacaktır. Ürünlerin kaliteleri ve sınıfları belirlenecek, ürünlerin fiyatları borsada kalite ve sınıflarına göre oluşacak ve fiyatlar şeffaflıkla takip edilebilecektir.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi konuşmasının ardından toplantıya iştirak edenlerin sorularını cevaplandırdı. Toplantının sonunda Borsa yönetimine teşekkür eden Coşkunçelebi: “Ticaret Borsamıza ve değerli başkanlarına teşekkür ediyorum. Sayelerinde bu önemli konuyu sizlere anlatma fırsatı bulduk. Gaziantep Ticaret Borsası’nın Ürün İhtisas Borsacılığı ile ilgili çalışmalarında çok kısa sürede sonuca varacaklarına inanıyor ve başarılar diliyorum.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GTB’DE İHTİSAS BORSACILIĞI EĞİTİMİ YAPILDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin