GTO, Antep işini tescilledi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 halil-gocerDaha önce Antep fıstığının coğrafi işaretini alan Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 3 yıl süren çalışmaların ardından Antep işinin de coğrafi işaretini aldı

GTO Genel Sekreteri Göçer: “Yaklaşık 3,5 yıl süren incelemelerin ardından Antep işinin coğrafi işaretini aldık”

Daha önce Antep fıstığının coğrafi işaretini alan Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 3 yıl süren çalışmaların ardından Antep işinin de coğrafi işaretini aldı.

GTO Genel Sekreteri Halil Göçer, yaptığı açıklamada, Gaziantep’in önemli el sanatlarından Antep işinin coğrafi işaretini almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

GTO, Antep işini tescilledi

24 Nisan 2012’de Antep işinin coğrafi işaretini almak için çalışma başlattıkları hatırlatan Göçer, uzun süren taramalardan sonra ismi kentle özdeşleşen el sanatının coğrafi işaretini aldıklarını ifade etti.

Bazı sanatların sadece bir şehirle anıldığını vurgulayan Göçer, Antep işinin de bunlardan biri olduğuna dikkati çekti.

Göçer, genel anlamda kumaş üzerine pamuk, keten, ipek veya sim iplikler kullanılarak yapılan bir tür süsleme sanatı olan Antep işinin genç kızların çeyizliklerini renklendirdiğini kaydetti. Bu nakışın zahmetli ve emek istediğini anlatan Göçer, bir nakışın ortaya çıkmasının bazen günler hatta aylar aldığını dile getirdi.

Şehirde ne zaman ve ilk kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen Antep işinin hemen hemen her Gaziantepli kızın çeyizinde bulunduğunu vurgulayan Göçer, şöyle devam etti:

“Türk işleme sanatının önemli bir yansıması olan Antep işinin yapımında genellikle ipek iplik tercih edilir. Antep İşi, öyle her ip ve kumaştan da yapılmaz. Bu sanatın özel kumaş ve ipleri vardır. Bu nedenle önemli bir değere sahiptir. Şehrimiz için bu kadar önemli olan sanatı göz ardı edemezdik. Antep İşi ile ilgili geniş bir çalışma yaptık ve Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurduk. Yaklaşık 3,5 yıl süren incelemelerin ardından Antep işinin coğrafi işaretini aldık. Antep İşi coğrafi işaret başvurusu Resmi gazetede de yayınlandı.”

Göçer, genç kızların çeyizlerinde bulundurdukları Antep işinin Gaziantep sınırlarını aşarak Türkiye’ye ve yurt dışına ismini duyuran önemli bir yöresel el sanatı olduğunun altını çizdi.

Göçer, şehrin geleneksel el sanatlarına sahip çıkmanın sosyal sorumluluk gerektirdiğini, GTO’nun da bu sorumlulukla hareket ettiğini vurguladı.

Daha önce de Antep fıstığının tescilini aldıklarını hatırlatan Göçer, Antep işinin de tescilini alarak şehri ait ürünlerin coğrafi işaretini almaya devam ettiklerini ifade etti.

Turizm geliri yüksek olan memleketlerde el sanatlarından ülke ekonomisine önemli katkıların sağlandığını belirten Göçer, Gaziantep el sanatları açısından oldukça zengin bir il olduğunu, Antep işinin de ekonomiye katkı sağlayan sanatlardan biri olduğunu sözlerine ekledi.

  • Antep işi

Antep işi; teli çekilebilen kumaşlara uygulanan, iplikleri sayılıp bazıları kesilerek üzerine çeşitli ajurların işlendiği ve motif kenarlarının susmalarla zenginleştirildiği işleme türüdür. İpek, krep, patiska, keten, margizet kumaşların üzerine ipek ipliklerle işlenen nakışlar zorlu bir süreçten sonra ortaya çıkar. Antep işi nakışın çıkış noktası özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç kız ve damat kıyafetlerinin süslenmeleri olmuştur.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GTO, Antep işini tescilledi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin