GÜÇYETMEZ “GASKİ SU VE ATIK SU ZAMI MAHKEME KARARIYLA DURDURULDU”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GÜÇYETMEZ “GASKİ SU VE ATIK SU ZAMI MAHKEME KARARIYLA DURDURULDU”CHP Şehitkâmil Belediye Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Kurulunun,  01.08.2009 tarihinden geçerli olmak üzere Gaziantep İlinde uygulanacak su ve atık su bedeline %25 oranında ZAM öngören tarifesine karşı, CHP tarafından açılan davayla % 25 oranında yapılacak olan zammın iptal edildiğini duyurdu.

Mahkemesince 14.02.2013 tarihinde suya yapılan % 25’ lik Zamlı tarife kararının iptaline karar verildiğini yazı bir açıklamayla duyuran CHP Şehitkâmil Belediye Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez mahkeme kararını basın mensuplarıyla paylaştı.

Mahkeme kararı şöyle;

“Bilindiği üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Kurulunun,  01.08.2009 tarihinden geçerli olmak üzere Gaziantep İlinde uygulanacak su ve atık su bedeline %25 oranında ZAM öngören tarifesine karşı, CHP adına açmış olduğumuz dava neticesinde, 1. İdare Mahkemesince 14.02.2013 tarihinde suya yapılan % 25’ lik Zamlı tarife kararının iptaline karar verilmişti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Kurulu, Anayasanın 138. ve İYUK 28. maddesi gereği, mahkeme kararını 30 gün içinde uygulaması gerekirken, hukuka aykırı olarak, Gaziantep 1. İdare Mahkemesinin iptal kararını uygulamış gibi yapay bir görüntü vermek suretiyle, GASKİ Genel Kurulunun 22.04.2013 tarih ve 2013/01 sayılı kararı ile, aynı tarihten geçerli (Gaziantep 1. İdare Mahkemesinin İPTAL ettiği işlemin tarihi olan 01.08.2009 tarihinden geçerli) % 23.97 oranında yeni zam kararı almıştı.

Bu hukuka aykırı % 23,97’ lik zam kararına karşı, CHP Üyesi Zeynel Güçyetmez olarak Gaziantep 2. İdare Mahkemesinde açmış olduğum iptal davası sonucunda, Gaziantep 2. İdare Mahkemesi 30.05.2014 tarih ve E:2013/849, K:2014/483 sayılı kararı ile % 23,97’ lik zam kararın iptaline karar verilmiştir. Yani YARGI 2. KEZ SU ZAMMINA DUR DEMİŞTİR.

Mahkeme gerekçesinde; “Belediyenin GASKİ eliyle yürüttüğü su hizmetlerindeki aksaklıklardan dolayı, % 54 oranındaki kayıp ve kaçak su bedelinin, faturasını düzenli olarak ödeyen abonelere yükletilmesinin hakkaniyet kurallarına aykırılık teşkil ettiğini” vurgulamıştır.

Mahkeme bu kararı ile şehre verilen suyun % 54’ ünün kayıp ve kaçak olduğunu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi, Şahinbey Belediyesine ait Park ve Orta Refüjlerin sulanmasında kullanılan ve Suriyeli sığınmacılara bedava verilen su bedellerini dolaylı olarak vatandaşlara yüklendiğini ortaya koymuştur.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü yargı kararını uygulayarak, 01.08.2009 tarihinden vatandaşlara fazladan aldığı % 25 su fatura bedelini iade etmek yerine, 11.AĞUSTAS 2014 tarihinde hukuka aykırı karar ile geriye yönelik 01.08.2009 tarihinden geçerli %23,70 oranında yeni bir zam kararı almıştır.

“Su tüketim hakkı” en temel bir insan hakkıdır. GASKİ’ nin %54 oranındaki kayıp ve kaçak adı altında bedava verdiği suyun bedelini vatandaşlara yükleyerek yaptığı zamla suyu ulaşılamaz hale getirmek insan haklarına aykırıdır.

Su satış hizmeti niteliği itibarı ile kamu hizmeti olduğundan, bu hizmet üzerinden kar elde edilmesi amaç olamaz. Aksine düşünce sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmadığı gibi, özü ve niteliği itibarı ile halkın yönetimi olan belediyecilik anlayışı ile de bağdaşmaz. Belediyeler sundukları kamu hizmetlerinde kamu yararını sağlamak zorundadır.  Belediyeler hizmet sunarken, kar, zarar hesabı ile işlem yapamaz, eylemde bulunamaz.

Hukuk devletinde asıl olan en başta yönetenler olmak üzere her kişi ve kuruluşun yasalara uyması, hukuka bağlı ve sadık olmasıdır. Her şeyden önce Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumları yargı kararlarına saygılı davranmalı ve uymalıdır.Sayın Büyükşehir Belediye Başkanının, Anayasa ve yasa gereği mahkeme kararının gereğini yerine getirmek suretiyle, Su tarifesinin 2009 yılı tarifesine çekmesini ve 2009 yılında bu yana abonelerden hukuka aykırı alınan % 25 lik su bedellerinin yasal faizi ile birlikte su abonelere iade etmesi anayasal bir zorunluluktur.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GÜÇYETMEZ “GASKİ SU VE ATIK SU ZAMI MAHKEME KARARIYLA DURDURULDU”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin