Halıcılar dünya pazarlarını mercek altına aldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürdürülebilir ihracat için yenilikçi ürünler yapılmak zorunda

 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaplan, bölgeden bu yılın ilk 6 ayında 711 milyon dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini ifade ederek ihracatın arttırılması ve sürdürülebilir kılınması için önemli çalışmalar yürüttüklerini, yeni pazarları mercek altına alarak bu pazarlarda ki sektörle ilgili ihtiyaçları tespit ettiklerini, mevcut pazarlardaki Pazar payını arttırmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

 Ahmet Kaplan başkanlığında Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinde (GAİB) bir araya gelen GAHİB yönetimi, sektördeki gelişmeleri, halı ihracatını, sektörün sorunlarını, hedef pazarları ve ABD, Almanya ve Çin’de gerçekleşecek Domotex fuarlarını değerlendirdi.

Kaplan, yaptığı açıklamada, 2018 yılının ocak-haziran döneminde gerçekleştirilen halı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttığını söyledi. Geçen senenin ilk 6 ayında 672 milyon 166 bin dolarlık halı ihracat yapıldığını bu yıl ise aynı döneminde 711 milyon dolarlık halı ihracatına imza atıldığını vurgulayan Kaplan, “Gaziantep’te dokunan halıların dünyanın farklı bölgelerine serilmesi göğsümüzü kabartıyor. Ürettiğimiz ve ihracatını yaptığımız her ürün farkında olsak da olmasak da ülkemizin ve şehrimizin tanıtımına büyük destek veriyor. Hem ihracat hem de tanıtım yapıyoruz. Bunu da büyük bir gurur ve sevinçle ifa ediyoruz” dedi.

Halıcılar dünya pazarlarını mercek altına aldı

Sürdürülebilir üretim ve ihracat için yenilikçi ürünler gerekli

Bölge ve ülke ihracatını katkı sağladıklarını ve bölge ihracatında halının tekstilin ardından ikinci sırada olduğunu ifade eden Kaplan, yenilikçi ürünlerle ihracatı daha iyi yerlere getirmek istediklerini dile getirdi. İhracatı ürün bazında da değerlendiren Kaplan, dış satımda makine halılarının 658 milyon 448 bin dolarla ilk sırada, tufte halılarının 49 milyon 321 bin dolarla ikinci, el halılarının 1 milyon 722 bin dolarla üçüncü ve kilimlerin de 519 milyon dolarla dördüncü sırada bulunduğunu kaydetti.

Halı ihracatında Ortadoğu ilk sırada

Ortadoğu ülkelerinin 34,9 pay ve 248 milyon 163 bin dolarla ihracatta ilk sırada olduğunu söyleyen Kaplan, bu bölgeyi 29,5 pay ve 209 milyon 980 bin dolarla Amerika ülkelerinin izlediğini ve 13,7 pay ve 97 milyon 592 bin dolarla Avrupa ülkelerinin takip ettiğini vurguladı. İhracatın kalan kısmını da diğer bölgelerle karşıladıklarını anlatan Kaplan, 132 farklı ülkeye halı ihracatı yaptıklarını aktardı. Kaplan, ihracatta ülkelere bakıldığında da Amerika’nın yüzde 27,5 pay ve 195 milyon 272 bin dolarla Suudi Arabistan’ın izlediğini ve kalan ihracatı da diğer ülkelerle karşıladıklarını kaydetti.Türkiye’nin halı ihracatında Güneydoğu’nun 711 milyon dolarla ilk sırada olduğunu anımsatan Kaplan, Güneydoğu’yu 294 milyon 423 bin dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin izlediğini sözlerine ekledi.

Yeni pazarlar mercek altında

 Mevcut pazarlarda ki Pazar payının arttırılmasının yanı sıra yeni pazarlara da önem verdiklerini ifade eden GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaplan oluşturulan komisyonlarla yeni hedef ülkelerin belirlenmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini, yeni belirlenecek hedef ülkelere yönelik ziyaretler gerçekleştirileceğini ve bu pazarlarda sektörle ilgili nihai tüketicinin ihtiyaçlarının tespit edilerek üretimin ona göre yönlendirileceğini ifade etti.

Sektörün sorunlarını çözmek için çalışıyoruz

Söktür sorunlarının tespit edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Kaplan sorunların çözümü için gerekli temasların önümüzdeki süreçte sağlanacağını belirterek Türkiye’nin göz bebeği haline gelen halı sektörünün yenilikçi ürünlerle güçleneceğini ve yeni yatırımlarla birlikte istihdamın arttırılacağını ve kaliteli ürünlerle dünya pazarlarında ki liderliğin devam ettirileceğini sözlerine ekledi.

Üniversite sanayi işbirliğini arttıracağız

Üniversite sanayici işbirliğinin geliştirilmesi ve üniversiteler bünyesinde bulunan sektörle ilgili bölümlerin sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere kavuşması için girişimlerinin devam ettiğini de ifade eden Başkan Ahmet Kaplan Gaziantep’in halı makinası üretimi yaptığını ve bu alanla ilgili nitelikli ara eleman ihtiyacının fazla olduğunu sözlerine ekledi. Üniversitelerle sağlanacak iş birliği sonucu halı makinası sektörüne nitelikli elmanlar kazandırılacağını da sözlerine ekleyen Başkan Kaplan halıda modanın belirleyicisinin de Gaziantep olacağını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Halıcılar dünya pazarlarını mercek altına aldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin