İdrar Yolu Enfeksiyonları

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Primer Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Kılıç en çok bayanlarda görülen idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili bilgi verdi.

1:Üretra(İdrar torbası ile vajene açılan delik arasındaki kanal).İltihaplanınca üretrit adını alır
2:Mesane(İdrar torbası).İltihaplanınca sistit adını alır
3:Üreter (İdrar torbası ve böbrekler arasındaki her 2 tarafta bulunan kanal).
4:Böbrekler iltihaplanınca nefrit-pyelonefrit adını alır
-En çok gözüken idrar torbası ve üretranın beraber infekte olmasıdır. Sistit denen durumdur. Her kadının hayatı boyunca en az bir kez geçirdiği söylenmektedir.
-Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sancı, kanlı idrar yapma, bazen hafif ateş gibi şikayetlerin birinin veya birkaçının beraber olması genelde sistit belirtisidir. Belin yan tarafına vuran şiddetli ağrı ve yüksek ateş ise enfeksiyonun üreterlere ve böbreklere ilerlediğinin bir belirtisi olabilir. Böbrekte veya üreterde taş var ise şikayetler artar ve tedavi komplike olur. .
-İdrar Yolu Enfeksiyonları kadınlarda erkeklerden çok daha fazla gözlenir. Bunun nedeni anatomik olarak kadınların buna yatkın olmasıdır. İdrar torbası ve idrar deliği arasındaki üretra denen kanal kadınlarda 2-3cm iken erkeklerde tüm penis boyunca olduğundan 13-15cmdir. Dolayısı ile vajendeki bakteriler 2-3cmi kolayca yukarı doğru birkaç saatte kat edip idrar torbasına ulaşabilirler. Erkeklerde ise bu daha yol daha uzun olduğundan saatler içinde bakteriler mesaneye ulaşamadan idrar yapılırken bakteriler geri atılırlar. Vajende idrar deliğinin çevresinde fazla bakteri var ise doğal olarak sistit daha sık gözlenir. İdrar deliğinin ucunda sfinkter denen ve deliği kapatan bir kas vardır. Bu kas sık sık, uzun ve travmatik cinsel ilişki sonrasında zedelenebilir ve bakterilerin kanala geçişi kolaylaşabilir. Balayı sistiti diye adlandırılan ve bazen kanlı olabilen sistit gözlenebilir.
İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri
Bakteriler
Böbrek taşları
Kabızlık
Mesanenin tamamen boşalmaması
Genital hijyen
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik tedavisi ile hastaların %80’inde iyileşme sağlanabilir. Bazı vakalarda kültüre ihtiyaç duymadan ya da kültür sonucuna göre farklı türlerden antibiyotik reçete edilebilir. Ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Bol sıvı tüketilerek mekanik hijyen sağlanır ve tedavinin başarı oranı arttırılabilir. Üst idrar yolu enfeksiyonu vakalarında hasta hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Nükseden enfeksiyon problemlerinde ilk olarak altta yatan sorunun çözümü için cerrahi gerekebilir. Kasık bölgesinde hakim olan ağrı için sıcak su torbasından yararlanılabilir. Uygulanan sıcak su torbası ile idrarın daha ağrısız bir şekilde dışarı atılması sağlanabilir.
-Kısaca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel ipuçları şu şekildedir
Sık sık tuvalete gitmek(Özellikle uzun seyahatler öncesinde)
Tuvalet hijyenine uymak(Uygun pH’lı temizleme solusyonları kullanma)
Bol su içmek
İlişki sonrası tuvalete gitmek
İlişki öncesi ve sonrasında duş almak.
Dar pantolon giymemek
Vajende akıntı, koku olduğu durumlarda doktora erken başvurmak
Erken teşhis ve uygun tedavi
Düzenli jinekolojik muayene(Vajinal kültür testi)
Uzun süren ve travmatik sayılabilecek cinsel ilişkiler sonrasında daha tedbirli olmak

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İdrar Yolu Enfeksiyonları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin