İşte tedbirlere uyulursa virüsün Türkiye’deki bitiş tarihi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Üniversitesi bilim insanları Türkiye’de Koronavirüs vaka ve veri analizlerini değerlendirdi

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Bingül ve Dr. Uygar Şaşmaz, Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs’ün Türkiye seyrine ilişkin verilerini basit matamatiksel veriler kullanarak değerlendirdi. Bunö gore hastalıkla ilgili uyarı ve yasaklara sıkı bir şekilde uyulur ve vaka sayıları aynı seyirde devam ederse, Koronavirüs’ün Türkiye’deki bitiş tarihinin Mayıs sonu olabileceğini öngördü.

ÇALIŞMANIN KAYNAĞI SAĞLIK BAKANLIĞI RAKAMLARI

Çalışmanın, Sağlık Bakanlığı’nın 18 Mart 2020’den itibaren covid19.saglik.gov.tr sitesinden paylaştığı günlük koronavirüs tablosundaki verilerin kullanılarak istatistiksel analizler yapılmasıyla gerçekleştirildiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Bingül ve Dr. Uygar Şaşmaz, sonuçların korona.gantep.edu.tr sayfasında da paylaşıldığını vurguladı.

Çalışmaya esas olan verilerin günlük olarak Sağlık Bakanlığı’nın sitesinden otomatik olarak alındığını ve sayfa içindeki grafiklerin her gün 19:00 -21:00 saatleri arasında güncellendiğini vurgulayan GAÜN’lü bilim insanları bu çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Vaka sayısının günlük dağılımı ve tahmini bitiş zamanını değerlendirdiğimizde, Dağılımın, Gauss (normal) dağılıma fit edilmesi sonucunda, virüsün yayılma seyri vaka sayısının 5 Mayıs 2020’de %97, 15 Mayıs 2020’de %99 doğrulukla vakaların sonlanacağı gün tahmin edilmiştir. Ayrıca vaka sayısının sıfırlanacağı gün tahmini olarak da 29 Mayıs öngörülmüştür.

İşte tedbirlere uyulursa virüsün Türkiye’deki bitiş tarihi

Tedbirlere uyulursa virüsün Türkiye’deki bitiş tarihi: 29 Mayıs

Bu tahminler 29 Nisan’a kadar olan veriler dikkate alınarak elde edilmiştir. Her gün yeni verilerle tahminler değişebilir. Vakaların sona eriş tarihi, yasaklara uyumla orantılı olarak daha geri de gidebilir, ileriye de gelebilir. Toplam aktif vaka sayısı dağılımı dikkate alındığında, Kümülatif vaka sayısından, vefat ve iyileşen sayılarının çıkarılması ile elde edilen aktif vakaların tepe noktasının 23 Nisan olduğu tespit edilmiştir.”

TEDBİRLERİN ETKİSİ GRAFİKLERDE AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan tedbirlerin, salgının yayılımına olan etkilerinin bu analizlerle gözlemlendiğini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Bingül ve Şaşmaz, “Ancak, hastalığın ülkemizde sona ereceği tarihe ilişkin öngörüler, tamamen Sağlık Bakanlığımız, Bilim Kurulumuz ve diğer devlet kurumlarının aldığı tedbirlere bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da artarak uyulması halinde mümkün olabilecektir. Allah korusun, en küçük bir olumsuzluk, bu tarihi daha gerilere götürebilir. Onun için hepimizin en büyük dileği olan bu öngörünün gerçeğe dönüşmesi için devletimizin aldığı tüm tedbirlere harfiyen uyulması şarttır. Bizim bilimsel olarak yaptığımız bu çalışma, devletimizin aldığı tedbirlerden sonraki vaka sayılarına göre olan durumdur.”

REKTÖRDEN KUTLAMA

Gaziantep Üniversitesi’nin COVİD 19 Pandemi süresince bilimsel çalışmalarını hızla sürdürdüğünü kaydeden Rektör Prof. Dr. Ali Gür ise çalışmayı yapan akademisyenleri sosyal medya hesabından kutlarken şu değerlendirmede bulundu: “Daha önce de paylaştığımız gibi, ilk kez üniversite olarak 28 Mart’ta COVİD 19 tedavisinde patojenlerden arındırılmış immun plazma uygulamasını önemli bir alternatif tedavi yöntemi olarak kamuoyu ile paylaştık. Ardından, sadece üniversitemizin sahip olduğu patonjenlerden tamamen arındırılmış plazmayı tedavi için kullanılmasını sağlayacak sistemleri, hasta sayısının en fazla olduğu İstanbul ve Ankara’daki Kızılay kan merkezlerine Gaziantep Üniversitesi adına kurarak hizmet vermeye başlamasını sağladık. Son olarak da dünyada hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yerli ve milli muadilinin üretimi için çalışmalarımıza başladık ve biri için Sağlık Bakanlığından izin verildi, diğerleri de izin sürecini beklemektedir. Fizik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerimizin tamamen rakamsal verilere dayalı, bu öngörüsünün de geniş bir yankı bulacağına inanıyorum. Kendilerini kutluyorum” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İşte tedbirlere uyulursa virüsün Türkiye’deki bitiş tarihi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin