Kâbe’nin 100 yıllık fotoğrafları İstanbul’da

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

haremeyn-sergisiIRCICA ve İBB Kültür A.Ş.’nin hazırladığı “Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine” fotoğrafları sergisi İstanbul’da Taksim Metro Sanat Galerisi’nde açıldı. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Sultan II. Abdülhamit’in Yıldız Albümlerinden ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın koleksiyonundan oluşan bu özel serginin, Ramazan ayının manevi atmosferinde daha da anlam kazandığını belirtti.

“Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine” fotoğrafları, Türkiye’de ilk kez İstanbul’da düzenlenen sergi ile sanatseverlerle buluştu.

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük ile IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren’in birlikte açılışını gerçekleştirdiği sergi, 1908’den 1918’e kadar Kâbe, Sultan II. Abdülhamid tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen Hicaz Demiryolu, Mekke ile Medine (Haremeyn) hakkında orijinal bilgiler vermesi nedeniyle oldukça dikkat çekici. 98 tarihi fotoğraf, Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız albümlerinden ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın koleksiyonundan seçildi.

Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız Albümü ilk kez İstanbul’da sergileniyor

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. işbirliği ile hazırlanan “Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine” sergisinde daha önce görülmemiş tarihi fotoğraflar gün yüzüne çıkıyor. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Medine’deki sel felaketi ve Surre alaylarına ait siyah beyaz fotoğrafların da ilk kez Haremeyn sergisinde görüleceğini ifade etti.

Medine Müdafii Fahrettin Paşa’nın koleksiyonu IRCICA’da

Sergide ayrıca Peygamber aşığı, Medine Müdafii Fahrettin Paşa (Türkkan)’nın sadece IRCICA arşivinde bulunan koleksiyonunda seçilen fotoğrafların da görüleceğini belirten Eren, “Bu kıymetli sergi ile İslamiyet açısından mukaddes kabul edilen mekânların, İslam mimari mirasının ve o dönemdeki sosyal hayatın farklı karelerini bir araya getirerek kültürel mirasa katkı sunmayı amaçladık” dedi. Sergideki fotoğraflar, Mekke ve Medine tarihinin 19. yüzyıl sonu- 20. yüzyıl başı dönemindeki altyapı ve inşaat faaliyetleri, tarihi mekânların onarımı ve korunması, hac ve kamu hizmetleri gibi yönlerini de yansıtıyor.

“Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine” Fotoğraf Sergisi, 10 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında Taksim Sanat Galerisi’nde, 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

IRCICA Hakkında

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)’nın ilk kültürel alt organı olan IRCICA faaliyetlerine 1979 yılında başlamıştır. Kuruluş, İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı, bu medeniyetin tarihi ve günümüzdeki yönlerinin dünya kamuoyundaki imajını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

IRCICA, dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin tarihi hakkında araştırma, yayın ve kongreler düzenlemektedir. İslam kültür ve medeniyeti sahasında çalışan araştırmacılar için kaynak oluşturan elyazması ve basılı eserlerin, arşiv belgelerinin ve diğer kaynakların bibliyografya ve kataloglar hazırlanmaktadır. Şehirlerin ve anıtların incelenmesi ve korunması amacıyla faaliyetler planlamakta, öneriler ortaya koymakta ve mimari atölye çalışmalarını, restorasyon ve koruma çalışmalarını yürütmektedir. İslam mimarisi konusunda yarışmalar düzenlemekte ve yayınlar hazırlamaktadır. İslam dönemi arkeolojisi araştırmaları ve kazıları konusunda işbirliğini ve bilgi alışverişini arttırmak, problemlerini gözden geçirmek, IRCICA’nın çalışma programları arasında yer almaktadır. IRCICA’nın sanat sergileri birçok dalda sanatçıları teşvik etmekte, eserleri tanıtmak amacıyla merkez salonunda ve çeşitli ülkelerde sergiler düzenlenmektedir. Üye ülkelerin geleneksel el sanatları hakkında seminerler, festivaller düzenlemek, yayınlar yapmak; el sanatları üretiminin ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini incelemek ve bu üretim sektörünün korunması ve geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmak El Sanatları Programının amaçlarını teşkil etmektedir.

IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu’nda 80.000 cilt kitap, 1460 süreli yayın, 186 elyazması kitap, 4000 makale ayrı basımı, 4000 gri yayın, 1000 harita bulunmaktadır. IRCICA Kütüphanesine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38.000 fotoğraflık Yıldız Albümlerinin yeniden basımları bulunmaktadır. IRCICA arşivinde toplam 70.000 fotoğraf bulunmaktadır.

IRCICA faaliyetlerini Tarihi Yıldız Sarayı’nda sürdürmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kâbe’nin 100 yıllık fotoğrafları İstanbul’da

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin