“Kanuni Sultan Süleyman” Sergisi Macaristan’da açıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

kanuni-sultan_Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte’de önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Osmanlı’nın muhteşem padişahı Kanuni Sultan Süleyman vefatının 450. Yılında Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde açılan “Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan’da Kalan Yürek” isimli minyatür ve fotoğraf sergisiyle anılıyor.

Batı’nın “Muhteşem Süleyman” olarak andığı, Osmanlı Devleti’ni 46 yıl yöneten Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatının 450. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan serginin açılışı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in hazır bulunduğu açılış törenine ayrıca Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog ile Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ve iş-sanat dünyasından temsilciler katıldı. “Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan’da Kalan Yürek” isimli minyatür ve fotoğraf sergisi, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 6 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında 1 ay boyunca sanatseverlerle buluşacak.

Matrakçı Nasuh, Lokman, Nigari gibi dönemin minyatür sanatçılarının eserlerinin yanı sıra, Kanuni’nin Başmimarı Sinan’ın bazı eserlerinin fotoğraflarının da yer aldığı sergi, 7 Eylül 1566’da Zigetvar’da vefat eden Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm yıl dönümünden bir gün önce açıldı. Sergide, İstanbul’daki Süleymaniye Külliyesi’nden Şam’daki Tekiyye Süleymaniye Külliyesi’ne, Arafat’taki su köprüsünden, Büyükçekmece’deki Sultan Süleyman Köprüsü’ne, Kırkçeşme Su Projesi’nden Kudüs’teki İmaret’e kadar, yurt içinde ve yurt dışında Kanuni döneminde yapılmış önemli eserlere yer veriliyor.

O fotoğraf ilk kez sergilendi

Mekke Su Yollarının tamamlanmasından sonra Kanuni’ye gönderilen 12 metre uzunluğundaki “Teşekkürname’nin fotoğrafı”nın ilk defa gün yüzüne çıkarıldığı bu önemli sergide, Kanuni Sultan Süleyman’ı resmeden minyatürler, gravürler ve yağlıboya resimler de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 7 Eylül–7 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık olan, Mustafa Aksay’ın hazırladığı Minyatür ve Fotoğraf Sergisi, Kanuni döneminin görsel bir resmigeçidi niteliğinde. Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar’da vefatıyla hem kendi kalbi hem Türklerin kalbi Macaristan’da kaldı. Yunus Emre Enstitüsü’nün bu gönül bağını yaşatmak ve devam ettirmek adına gerçekleştirdiği sergi, Macar ve Türk ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Resim altı bilgileri:

1- Kanuni’nin Cenaze töreni: Mimar Sinan’ın bizzat başında olduğu defin hazırlıklarını ve cenaze törenini gösteren bu minyatür Lokman tarafından resmedilmiştir ve orijinali İrlanda’da Warren Beaty Kütüphanesindedir.

2- Eşi Hürrem Sultan; Topkapı Sarayı Müzesi.

3- Matrakçı Nasuh tarafından çizilen Kanuni dönemi İstanbul haritası, Topkapı Sarayı.

4- Süleymaniye Camii maketinin, Hipodrom’da Sultan’a takdim edilişi, Topkapı Sarayı.

5- Havadan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, İstanbul’un tarihî yarımadasına serili bir seccade formundadır.

6- Kanuni tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan İstanbul’daki Kırkçeşme Su Projesi Krokisi, Topkapı Sarayı.

7- Kanuni tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan İstanbul’daki Kırkçeşme Su Projesinin en görkemli yapısı olan Mağlova Su Kemeri. Bu kemer en az Süleymaniye Külliyesi kadar önemli ve maliyetli büyük bir projedir. Bugün hâlâ ayaktadır ve İstanbul’a su taşımaya devam etmektedir.

8- Kanuni döneminde yapılan bu su köprüsü, Arafat’a ve Mekke’ye su getiren bir sistemin parçasıdır ve tamamlandığında Mekkeliler çeşmeler ve hamamlar ile tanışmış, yıllarca su sıkıntısı çekmemişlerdir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Kanuni Sultan Süleyman” Sergisi Macaristan’da açıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin