Kas romatizması ağrılarına dikkat!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kas romatizması ağrılarına dikkat!Özel Primer Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ mevsim değişiklikleri, soğukta artan kas romatizmasının yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösterdiğini söyleyerek çoğunlukla yorgunluk ya da soğuk algınlığına bağlı olduğunu düşündüğümüz bu ağrılarda, doğru tanı ve alınabilecek önlemler büyük önem taşıyor dedi.

Dr. Tuğba KALLİ “Fibromiyalji Sendromu yani kas romatizması, yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromudur. Hastaların yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısı ile ‘sabah yorgun uyanma’ ve “tutukluk’ şikayetleri mevcuttur. ‘Sabah yorgun kalkıyorum’ diyen hasta, gün boyu da aynı isteksizlik ve yorgunluk hissi ile bir şey yapmak istemez. Mevsim değişiklikleri ve özellikle soğuk ile şikayetlerde artış olur. İş gücü kaybı ve hayat kalitesinde düşüşe neden olur. Bu grup hastalar, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı şikayetleri nedeni ile çeşitli branşların doktorlarına başvururlar, daha sık operasyon geçirirler. Ancak doğru teşhis edilemediğinde, şikayetler ağrı kesici ilaçlar ile geçiştirildiğinde sorun tam olarak giderilemez. Hastaların şikayetleri kısa bir süre azalmış veya geçmiş gibi gözükse de, bir süre sonra tekrarlar.

Ne Sıklıkta Ve Kimlerde Görülür?

Görülme sıklığı kadınlarda yüzde 3–4, erkeklerde yüzde 0,5 olarak bildirilmiştir. Hastaların yüzde 70–80 kadarı kadınlardır. Her yaş grubunda (çocuklar dâhil) görülebildiği gibi, En sık 30–50 yaş grubunda rastlanmaktadır

Belirtiler Ve Bulgular Nelerdir?

Vücudun alt veya üst yarısında ağrılar mevcuttur. Ağrılar, Vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgelerinde belirgindir. Bu hastalarda tipik olarak, boyun, sırt bölgesindeki ağrılara baş ağrısı da eşlik eder. Mide ağrısı, ağrılı adet dönemleri, nefes almada zorlanma hissi, çarpıntı, zaman zaman ellerde terleme-titreme- uyuşma-karıncalanma ve şişlik hissi, gözlerde ve ağızda kuruluk hissi hastaların şikâyetleri arasında yer alır.

TEDAVİSİ NASILDIR?

Bu sendromun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu program içinde, İlaç tedavisinin yanı sıra, egzersiz, masaj, fizik tedavi gibi komplementer tedaviler düzenlenmesi yer alır.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kas romatizması ağrılarına dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin