KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FELSEFEDİR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FELSEFEDİR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentsel dönüşümün bir felsefe olduğunu söyledi.

Dünya Mimarlar Haftası etkinlikleri kapsamında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep Şubesi tarafından ‘Sürdürülebilir Ekolojik Kentler’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Güzelbey, burada TOKİ’nin yaptığı çalışmalar ve kentsel dönüşüm ile ilgili tespitlerini anlattı.

Kentsel dönüşümün bir felsefe olduğunu ifade eden Başkan Güzelbey, “Bu felsefenin içinde mutlaka sosyal dönüşümde olmalıdır. Bir yerde kentsel dönüşüm yaparken oradaki sosyal doku ihmal edilirse bunun adı bence tam olarak kentsel dönüşüm olmaz.” dedi.

Gaziantep’in dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisi olduğunu ve dünyanın ilk barış antlaşmasının (Kadeş Antlaşması) yapıldığı yer olduğunu vurgulayan Güzelbey, kentin bu açıdan tarihi ve kültürel doku yönü ile önemli olduğunu kaydetti.

“Ben hiçbir zaman kentsel dönüşümü çarpık yapıların yıkılarak veya gece kondu bölgelerin ya da boş evlerin yıkılarak tek tip bina yapılması olarak asla algılamıyorum.” diyen Güzelbey, “Ben kentsel dönüşümü bir mantık olarak düşünüyorum. Bu mantıkta sadece bir bina yıkılıp veya TOKİ ile anlaşıp tek tip bina yapımı olmaması gerektiği düşüncesindeyim” diye konuştu.

RUMKALE TÜRKİYE’NİN GÖZBEBEĞİ OLACAK

Şuanda Karkamış Antik Kent’te kazı çalışmalarının devam ettiğini ve Türkiye’nin gözünün burada olduğu aktaran Güzelbey, “İyi ki buraya mayınlar döşenmişte hırsızlar buradaki tarihimizi çalmamışlar. Toprağı kazdıkça tarihi eserler çıkıyor. Önümüzdeki hafta buranın lansmanı yapılacak. Onun için burası çok önemli. Rumkale şuanda Türkiye’nin gözbebeği konumunda. Aşağı Fırat Havzası’nın can damarı. Tarih ve turizm açısından çok önemli. Ben mimarlarımızdan ve STK’lardan rica ediyorum, ellerini buradan çekmesinler. Çünkü yarın bir gün birileri gelip buraya gecekondu, bağ evleri, oteller kafe, restoran yapılırsa bunları tekrar yıkamayız. Çünkü burada büyük bir tarih yatıyor. Tarihimize sahip çıkarsak da şehrimize sahip çıkarız.” değerlendirmesini yaptı.

6 yıl içinde Gaziantep’te bin 500 tane tarihi ve kültürel yapının yanında sokak sağlamlaştırması yaptıklarını açıklayan Güzelbey, tarihi yapıların içindeki bally ve tinerci çocukları toplayarak rehabilitasyon merkezlerinde eğitim ile hayata kazandırdıklarını belirtti.

Kürsele ısınmanın belediyelerin asli görevi olduğunu anımsatan Güzelbey, sürdürebilirlik ve küresel ısınmanın yanında hava kirliliği ve kentlerde yaşam kalitesinin ön plana çıktığını belirten Güzelbey, belediye olarak bu doğrultuda çalıştıklarını ifade etti. Bu anlamda Türkiye’nin en büyük Ekolojik Kent uygulamasını hayata geçirmek için çalıştıklarını anlatan Güzelbey, Burç Kavşağı ile Kilis yolu üzerinde hayata geçirmeyi planladıkları Ekolojik Kent uygulamasında çok zorlandıklarını bildirdi.

Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu ise, “Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) önderliğinde, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve şehrimizde 01 Ekim 2012, Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanıyor. 1980’lerde dünya ekonomisinde yaşanan neoliberal değişim ve buna paralel olarak hız kazanan küreselleşme süreci, bütün dünya kentlerinde köklü bir değişimi beraberinde getirmiştir. Finans merkezli bu yeni ekonomik yapılanmanın kentsel alanları, bir sermaye üretim aracı olarak görmesi sonucu, gelişmekte olan ülkelerin kentleri bu süreçten fazlasıyla etkilenmiştir.” şeklinde konuştu.

01-07 Ekim tarihleri arasında kutlanan Dünya Mimarlar Haftası kapsamında Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen programa, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu ile çok sayıda mimar katıldı. Prof. Dr. Derya Oktay ile Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş ise, konferansta konuşmacı olarak yer aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FELSEFEDİR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin