KİMYASAL ATIKLAR FIRAT’A MI AKACAK?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KİMYASAL ATIKLAR FIRAT’A MI AKACAK?Nizip Çevre ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı (NİÇET) Mehmet SATAN atık suların dere köylerine uğramadan yeraltından 50 km boru döşenerek Karkamış Fırat nehrine aktarılmasının kararlaştırıldığını basından öğrendiklerini söyleyerek böyle önemli bir toplantıda olayın çözümü ile ilgili proje sunan derneklerin toplantıya çağrılmamasını hayretle karşıladıklarını söyledi.

Nizip Çevre ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı (NİÇET) Mehmet Satan Tatlıcak Köyü Derneği Başkanı Hacı Karakurt, Nizip Halk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı, Murat Savaş Uygur, Eğitim Sen Nizip Temsilciliği Başkanı Uğur Tok bir basın açıklaması düzenleyerek, Başpınar’dan başlayarak atılan kimyasal atıklar sonucu zehir çayına dönüşen Nizip çayıyla ilgili Gaziantep valisi başkanlığında yapılan toplantıyı olumlu karşıladıklarını ancak böyle önemli bir toplantıya konuyla ilgili proje sunan derneklerin çağrılmamasını ve fikrinin alınmamasını hayretle karşıladıklarını söyledi. NİÇET Başkanı Mehmet Satan; “ 4. Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesislerinde yapılan toplantıya Hasan Kalyoncu  Üniversitesi’nden uzman bir kişi 17 köy muhtarı OSB başkanı Cahit Nakıpoğlu, Gaziantep il genel meclisi başkanı, Gaski Genel Müdürü, ilçe kaymakamları, Nizip Belediye Başkan Yardımcısı ve köylülerin katılımıyla gerçekleşmiş.

KİMYASAL ATIKLAR FIRAT’A MI AKACAK?Toplantıda atık suların dere köylerine uğramadan yeraltından 50 km boru döşenerek Karkamış Fırat nehrine aktarılmasının kararlaştırıldığını biz basından öğrendik. Böyle bir toplantının yapılmış olmasını önemsedik. Ancak; çayın zehrini, kimyasal atıkları gündeme taşıyan, konu ile ilgili kamuoyunu duyarlılığa çağırıp etkinlik yapan, olayın çözümü ile ilgili proje sunan,  derneklerin toplantıya çağrılmamasını hayretle karşıladık. Çünkü bu derneklerin istediği Nizip Çayından zehir akmaması ve bütün hastalıklara kaynaklık etmemesidir. Dahası Başpınardan başlayan bu sorun Hancağız’da bitiyor. Hancağız barajından 16 köy sulama yapıyor. Sulama Birliği, sulama yapan köyler ve köy muhtarlarının bu toplantıya çağırılmamasına da bir cevap bulamadık! Yoksa Başpınar’dan gelen kimyasal atıklar Nizip’e geldiğinde Hancağız’a değil de başka bir yere mi akıyor? 2 yıl önce Hancağız Barajı’nda kimyasal sıkışma sonucunda 2 görevli hayatını kaybetmedi mi? Dahası 4.OSB arıtmada 50 köy ve Nizip Karkamış ilçelerini direkt ilgilendiren bu sorunla ilgili tartışmalar yapılmış, kararlar alınmıştır. Ancak kamuoyunun bu karardan bilgisi ve haberi yoktur. Toplantıya basın çağrılmamıştır. 150.000 vatandaşı ilgilendiren bu konu niçin basına kapalı yapılmıştır, bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz.

ÜNİVERSİTE ADINA KARA BİR LEKEDİR

KİMYASAL ATIKLAR FIRAT’A MI AKACAK?

Toplantıda konuşulanlar ve gerekçeleri ise; tam bir garabettir! 4.OSB başkanı Sayın Nakıpoğlu’nun bakanlığın istediği ölçülere göre işimizi yapıyoruz, arıtma yaptık. Bakanlık takip ediyor, köylülere de söyledik bu suyla bahçelerinizi sulamayın dedik sözü başlı başına bir hezeyandır. 4.OSB yokken hiç kimsenin Nizip Çayıyla ilgili bir sorunu yoktu. Bölgedeki herkes yüzmeyi bu çayda öğrendi. Nakıpoğlu bunları unuttu herhalde. Eğer isterse gelsin Nizip Çayı ya da Hancağız baraj gölü etrafında birlikte bir piknik yapalım. O zaman söylediklerinin ne kadar boş olduğunu ve hiçbir çözüm üretmediğini, çayın zehrini ortadan kaldırmayacağına kendisi de şahit olsun. Hasan Kalyoncu Üniversitesi adına toplantıya katılan uzman ise; toplantıda akıl tutulmasına uğramış olsa gerek. Bütün bilimsel analizleri unutup çayda zehir yoktur tezini savunabilmiştir. Bu üniversite adına kara bir lekedir.

50 km yeraltına boru döşeyeceğiz ve sorun çözülecek demek sorunu bilmemek demektir. Çünkü Zehir nereye taşınacak. Karkamış Fırat’a. Peki Fırat bize ait değil mi? Üstelik fizibilite yapılmamış, bütçesi belli olmayan, Barak köylülerinin haberi olmadan bu afaki projenin uygulanma şansı var mıdır? Dahası benim köyüme uğramasın öteki köyler ne olursa olsun demek yasalarımıza ve vatandaşların eşitlik hakkına karşı işlenmiş suçtur. Ayrıca zehir Fırat’a aksın demek büyük bir çevre felaketi değil midir?

VALİMİZ BU SORULARI YANITLAMALIDIR

Sonuçta, 150.000 vatandaşı ilgilendiren Başpınar sanayi atıklarının 50 km boru döşeyerek Fırat’a aktarılacağı kararını Sayın Valimizin basın aracılığı ile kamuoyunu en azından bilgilendirmesini bekliyoruz. Bu uygulamanın fizibilite çalışması yapıldı mı? Bütçesi ne kadar ve hangi kurum karşılayacak? İlgili bakanlıklar onay verdi mi? Antep ve Nizip belediye meclis kararları var mı? Bütün bunların yanı sıra bu kararın gerekçeleri nedir? Çevre uzmanları ve Üniversitelerden görüş alındı mı? Bu projenin dışında alternatif projeler düşünüldü mü sorularının açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

Nizip Çevre ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı (NİÇET) Başkanı Mehmet SATAN, Tatlıcak Köyü Derneği Başkanı Hacı KARAKURT, Nizip Halk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Murat Savaş UYGUR, Eğitim Sen Nizip Temsilciliği Başkanı Uğur TOK  ortaklaşa yaptığı yazılı açıklamada kendi derneklerinin konu ile ilgili karar alınırken ve projeler üretilirken niçin davet edilip görüşlerinin alınmadığına tepki gösterdi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KİMYASAL ATIKLAR FIRAT’A MI AKACAK?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin