Kızılay, gönüllü bağışçılara güveniyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Kızılayı Dünya Gönüllü Kan Bağışçılar Günü’nü kutladı.

2 milyon 100 bin ünite kan bağışı hedefleyen Kızılay, gönüllü bağışçılara güveniyor.

Ülkemizde bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmayı hedefleyen Kızılay, 2016 yılında 2 milyon 100 bin ünite kan toplamayı hedefliyor. Kızılay, kan bağışlarının en az %60‘ını “düzenli kan bağışçılarından” elde etmeyi planlıyor. Bu oran yılın ilk 5 ayında yüzde 44 olarak gerçekleşti.

Ülkemizin kan ihtiyacını karşılamak amacıyla 1957 yılında bu yana çalışmalar yürüten Türk Kızılayı, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü kutladı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu özel günün, sadece hayat kurtardıklarının bilinciyle, kanlarını gönüllü bağışlayan yardımseverleri kutlamak ve onlara teşekkür etmek için iyi bir fırsat olduğunu belirtti. Dr. Kınık, “Türk Kızılayı Ailesi olarak, kan bağışçılarımızın günlerini kutluyor, gönüllü bağışları ile sağlıklarına kavuşturdukları ihtiyaç sahipleri adına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Kızılay, gönüllü bağışçılara güveniyor

2 milyon 100 bin ünite kan hedefleniyor

Ülkemizde bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmayı hedefleyen Kızılay, kan bağışlarının en az %60‘ının “düzenli kan bağışçılarından” elde etmeyi planlıyor. Bu oranda yılın ilk 5 aylık diliminde yüzde 44’e ulaşan Kızılay, 2016 yılı itibariyle 2 milyon 100 bin ünite kan toplamayı hedefliyor. Kızılay geçtiğimiz yıl itibariyle ülke ihtiyacının %79’una cevap vererek, 1.937.000 ünite kan temin etti. Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı ise 2 milyon 500 ünite.

Yeniden yapılandı

“Güvenli Kan Temini Projesi” ile yeniden yapılanma sürecine giren Türk Kızılayı Kan Hizmetleri, kan bankacılığında gelişmiş Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülke kan merkezlerinin incelenmesi ile ulaşılan sonuçlar doğrultusunda, donasyon birimlerinin fiziki koşullarını iyileştirdi ve yeni donasyon birimleri açtı. Personel sayısını 844’ten 3 bin 116’ya; Kan Merkezi ve İstasyon sayısını 29’dan 17 Bölge Kan Merkezi ve 65 Kan Bağışı Merkezi’ne çıkartarak, organizasyonun ülke genelinde yaygınlaşması sağlandı.

Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapıldı

TÜRKÖK Projesi kapsamında 2013 yılında Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Kök hücre bağışçısı kazanımı faaliyetleri Türk Kızılayı bünyesinde 12 Gönüllü Verici Merkezi (GVM) ile yürütülüyor. 2014 yılında aktif olarak başlayan bağışçı kazanım faaliyetleri sonucu bugüne kadar 155 bin 137 bağışçı kazanımı gerçekleştirildi. Bakanlık tarafından yapılan tarama çalışmaları sonucu bugün itibari ile 603 eşleşme talebi Kızılay’a iletilerek, ulaşılan bağışçılardan %84 oranında olumlu geri dönüş alındı. Bununla birlikte 83 kök hücre nakli gerçekleştirildi ve 24 nakilde bekliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kızılay, gönüllü bağışçılara güveniyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin