KÖTÜ ADAM “KARAYILAN”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KÖTÜ ADAM “KARAYILAN”Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan her gittiği yerde çocuklara ŞAHİNBEY ve KARAYILAN kitabı dağıtıyor. Tiyekli Köyünde çocuklara “KARAYILAN” kimdir diye sordu. Cevap “kötü adamdır”oldu.

Tiyekli köyünü ziyaret eden Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan çocuklara her zamanki gibi kitap dağıttı. Turan, çocuklara Milli mücadele kahramanlarından Şahinbey’in gerçek adını ve kim olduğunu sordu. Arkalardan bir ses “Mehmed Said” dedi. Karayılan kimdir diye sorduğunda ise bir çocuk yüksek bir sesle “KÖTÜ ADAMDIR”

Karayılan’ı kötü adam nitelendirmesi yapan çocuk PKK Terör örgütü yöneticilerinden karayılanla mı karıştırdı bilinmez ama Turan, hayır evladım “Karayılan bir yiğitti” cevabını verdi.

Eğitimci-Yazar İsmail Bilgin tarafından yazılan ve Şahinbey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından bastırılan Karayılan ve Şahinbey kitapları, okulların yanı sıra ziyarete gidilen her yerde çocukların okuması için dağıtılıyor. 25 Aralık Gaziantep’in kurtuluş yıl dönümü dolayısı ile başlatılan proje çocukların Milli Kahramanlarımızı tanımasında etkili oluyor. Tiyekli Köyünde yaşananlarda bu durumu açıkça ortaya koyuyor. Çocuklarımıza Milli Mücadele kahramanlarını tanıtması açısından büyük önem taşıyan bu projede emeği geçen herkesi gazetemiz adına kutluyoruz.

ŞAHİNBEY KİMDİR?

Millî Mücâdele kahramanlarından. Asıl adı Mehmed Said idi. Muhtemelen 1890 yılında Antep’te doğdu. Öksüz büyüdü. Rüştiye (ortaokul) tahsilini yarıda bırakıp, dericilikte çalıştı. Birinci Cihan Harbinde Yemen Cephesinde bulundu. Cephedeki üstün hizmetlerinden dolayı zâbit (subay) sınıfına alındı. Harp boyunca Orta Doğudaki cephelerde savaştı.

Şahin Bey, müfrezesiyle beraber, Kızılburun’da pusu kurdu. Fransızların üstün ateş gücü karşısında oynak bir strateji tatbik etti. Kızılburun’dan Kertel yamaçlarına geçti. Buradan da Bostancık Değirmeni’nde mevzi aldı. En son Elmalı Köprüsünü tuttu. Yanındaki kuvvet miktarı çok azaldı: “Düşman cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez!” diyerek 28 Mart 1920 tarihinde, son kurşununa kadar mücadele etti. Köprübaşında şehit edildi.
KARAYILAN KİMDİR?

1920 yılının 23-24 Mayıs gecesi Samsaktepe arkasında bulunan Fransızlara bir gece baskını düzenlendi, amaç hem o civarda bulunan Fransız nakliye arabalarını ele geçirmek hem de Fransız kuvvetlerinin elinde bulunan Samsaktepe’yi almaktı. Muntazam ve ateş gücü pek üstün olan Fransız birliklerine karşı taarruz edecekler gönüllü Antep çeteleri, Karayılan, ve Boyno’nun oğlu Memik ağa kuvvetleriydi. Antep harbinin üstüne türküler dizilmiş yiğit Karayılan’ı da işte bu hücumda şehit oldu. Asıl adı Mehmet olan Karayılan 1888 yılında Elif köyünde doğmuştur, Rişvan oymağına bağlı Kabalar aşiretindendir. Birinci cihan savaşında asker olmuş Erzurum cephesinde ayağından yaralanmıştır, harp bitince aşiretinin başına dönen Karayılan’ın bir süre dağlarda eşkiyalık yaptığı söylenirse de gerçek değildir… Olay şöyledir;

Besni Pazarcık bölgesinde Bozan ağa çetesi köylere saldırıp ev basıp kadın ve kızları dağa kaldırıyorlardı, yanında 3 kardeşi ve 100-150 adamı vardı. Bozan ağa bir gün Atmalı aşireti reisi Paşa Yakup’un çiftliği basarak kadınları dağa kaldırıyor…Karayılan, arkadaşları ve dostları olan Paşa Yakup’un başına gelenleri duyunca kardeşi, eniştesi ve aşiretinin çeteleri ile silahlanıp Bozan ağanın peşine düşer günler sonra Bozanı yakalar öldürür ve çetesini dağıtır kendi de bundan böyle artık dağlardadır. Antep’e düşman gelince de tüfeğini alıp çetesiyle beraber kimseden davet beklemeden Fransız’ın yolunun üzerine oturur. 32 yaşındaki genç Karayılan Samsaktepe taarruzunda en önde hücuma kalktı ve bir dal gibi düştü… Ondan geriye gümüş saplı bir hançer, dört mecidiye ve bir Kuran-ı Kerim kaldı

bir de halkın yaktığı türküler…

Atına binmiş elinde dizgin
Girdiği cephede hiç olmaz bozgun,
Çeteler içinde yılan bey azgın
Vurun Antepliler namus günüdür…
Başına vurunmuş püsküllü fesi
Düztepeden gelir Mollanın sesi
Ben de bilmiyorum Antep neresi
Vurun çetelerim Antep günüdür.

Kaynak: http://www.harbiforum.org/turk-buyukleri/94783-sahin-bey-hayati.html#ixzz2JglDrMb3

Narkoz Haber

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KÖTÜ ADAM “KARAYILAN”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin