MB HOLDİNG’ten Jeotermale örnek proje

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın İli, Köşk İlçesinde bulunan DORA-JES tesislerinde çevreye duyarlı bir şekilde jeotermal üretim kuyusu test çalışmaları yapılıyor. Bugün için 70 megavat kapasitede enerji üretimi gerçekleştirmekte olan mevcut 5 adet Jeotermal Elektrik Santrali tesisinden üretilen akışkanların tamamı enjeksiyon kuyuları vasıtasıyla %100 reenjeksiyon edilmekte ve tamamı rezervuara geri basılmakta.

Dora JES tesislerine bu günlerde bağlanması planlanan yedek üretim kuyusunun üretim testi çalışmaları için sahada mevcut diğer bir gözlem kuyusuna boru hattı bağlantısı yapıldı ve pompa istasyonu kuruldu. Test çalışmaları süresince kurulan sistem vasıtasıyla üretilen akışkanın tamamı kaynağın korunması adına rezervuara geri basılacak ve test için üretilen akışkanın kesinlikle deşarj edilmemesi sağlanacak.

Çalışmaları yerinde inceleyen MB Holding Onursal Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Muharrem BALAT; “Bilindiği üzere jeotermal akışkanın elde edildiği kuyuların üretime açıldığı ilk günkü gibi yüksek verimlilikte ve jeotermal sahaların yenilenebilirlik vasfını kaybettirmeden işletilmesi gerekir. Bu husus jeotermal rezerv alanının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve jeotermal kuyu verimliliğinin sürekli ve yüksek tutulması açısından da vazgeçilmez bir şarttır. %100 reenjeksiyon uygulaması yapılmadan jeotermal saha ve rezerv yönetimi kesinlikle kabul edilemez. Aksine yapılacak rezervuar yönetimi ülke jeotermal kaynaklarımızın yenilenebilirlik vasfını kaybettirecektir. Bu durum da milli enerji kaynağımızın yok olmasına neden olacaktır. Doğal güzellikleri yanı sıra jeotermal kaynaklar açısından da büyük bir zenginliğe sahip olan Köşk İlçemizdeki DORA JES tesislerinde bilinçli ve çevreye duyarlı bir şekilde üretim kuyusu test çalışmaları yapılmakta. Bu test çalışması için jeotermal akışkan isale hattı, jeotermal akışkan biriktirme havuzu ve üretilecek akışkanın kuyuya geri basılması için pompa istasyonu kuruldu. Kuyudan üretilen bir litre jeotermal akışkanı rezervin korunması adına rezervuara enjekte etmeyi tercih ediyoruz. Jeotermal kaynağın sürdürülebilirliğini sağlamak ve çevreyi korumak adına imkânlar dâhilinde şartlar sonuna kadar zorlanarak bu örnek proje hayata geçirilmiştir. Burada yapılan test çalışması ek yatırımının ve test operasyonunun maliyetli olması şirketimiz açısından ikinci plandadır.” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MB HOLDİNG’ten Jeotermale örnek proje

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin