MBTG BİTKİSEL YAĞ ZİRVESİ GAZİANTEP’TE YAPILDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MBTG BİTKİSEL YAĞ ZİRVESİ GAZİANTEP’TE YAPILDIMakarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu tarafından Gaziantep’te düzenlenen Yağ Zirvesi start aldı.

Teymur Continental Hotel’de düzenlenen Zirveye MBTG Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer ve sektörün Türkiye’deki önde gelen isimlerinin yanı sıra akademik alanda sektörle ilgili birçok araştırmaya imza atmış bilim adamları ve ilgili bakanlıklardan yetkililer katıldı.

YAĞ SEKTÖRÜNÜN TANITIMINDA BOŞLUK VAR

Zirvenin açılış konuşmasını yapan MBTG Başkanı Ahmet Tiryakioğlu yağın önemli bir emtia olduğunu ve dünyada fiyat belirleyici özelliği olan maddeler arasında yer aldığını ifade ederek “  MBTG yani Makarna, Bulgur, Bakliyat ve bitkisel yağ tanıtım grubu olarak yaklaşık 1 yıla yakın bir sürede başarılı çalışmaların altına imza atmaya çalıştık. Bizler için bitkisel yağ sektörünün özel bir önemi bulunmaktadır. Emtia olarak bitkisel yağ; altın, petrol gibi dünyanın genelinde global olarak fiyatlarının belirlendiği ürünlerdir. Bu sebeple global rekabette, rekabetin zorlayıcı olduğu yağ sektörü için, üretici olmak kadar, marka ve tanıtım ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalıştayın ana hedefi bu şekildedir. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda, karşımıza çıkan unsurlardan bir tanesi, yağ sektöründe Türkiye’nin genel olarak bilinirliğinin ve özellikle rafinasyon üretim yaptığının bilinmemesi olmuştur. Bu bağlamda Türk Bitkisel Yağ sektörünün tanıtımında boşluk bulunmaktadır. Diğer önemli bir konu ise hammadde olarak Türk yağ sektörü dışa bağımlı durumdadır. Özellikle yağa değer katıp, diğer ülkelerin arasından sıyrılıp bir farkındalık yaratılması gerekmektedir. Yine ham yağda dışa bağımlılıktan kurtularak veya bu bağı kabul edilebilir seviyelere indirerek, yeni fırsatlar yaratmak gerekmektedir.

HAMMADDE OLARAK DIŞA BAĞIMLIYIZ

Irak gibi sabit ve tek kalem pazarların ileride alternatiflerini yaratarak, bugünden potansiyel yeni pazarlar hazırlamak gerekmektedir. Kısaca yukarıda üzerinde durmaya çalıştığım bu konular, bu çalıştayın sonunda yani bugünün sonunda, çözüm bulmuş ve elimizde bir yol haritası çıkmış olacaktır. Bundan sonraki tanıtım stratejisini buna göre yapacağız. Bu çalıştay, beyin fırtınası şeklinde olacağı için sizlerin her birinin fikirleri ana fikrin birer parçası olacaktır.” dedi. Çalıştay hakkında katılımcılara bilgi veren MBTG Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’da MBTG’nun faaliyetleri hakkında bir sunum yaparak bu güne kadar izlenen rotayı anlattı. Prof. Bayram yaptığı konuşmasında “Türkiye’de önemli bir yağ endüstrisi bulunmaktadır. Ancak, yağ sanayimiz hammadde olarak dışa bağımlı olduğu için, son ürünün dünya pazarlarında tanıtımında zorluklar yaşanmaktadır. Bununla birlikte pazar ihracatta belli ülkeler pazarında yer almakta ve alternatif pazarlar konusunda yeterli bir potansiyel yaratılmamış durumdadır. Özellikle, MBTG’nin yurtdışı tanıtım faaliyetlerinde en çok karşılaşılan sorun, Türkiye’de rafinasyon işlemi yağ üretiminin bilinmemesidir. Bu sebeple, bu çalıştay çok önemli sonuçları ortaya koyacak ve bir yol haritası ortaya çıkartacaktır. Tanıtım faaliyetlerinin hangi ülkelere yapılması gerektiği, hangi yağ türünde bu tanıtımların yapılacağı, hangi ülkelerde ne tür tanıtım faaliyetinin etkili olacağı gibi birçok sorunun cevabı bu çalıştay ile ortaya çıkacaktır. Çalıştaya sanayiden, üniversitelerden, devlet kurumlarından konusunda uzman kişiler katılacak ve bir beyin fırtınası yapılarak, yurtdışı ve yurtiçi herkesin bilgi, tecrübesi ve öngörüleri bir potada eritilerek, stratejik kararlar alınacaktır. Çalıştay bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktığı için sonunda bu ihtiyacı karşılayacak sonuçların alınacak olması, bu çalıştayın somut gerçekliğini de ortaya koyacaktır.” dedi. Değişik başlıklar altında yapılacak olan çalıştayla ilgili izlenecek yol haritasının belirleneceği ve sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı da ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MBTG BİTKİSEL YAĞ ZİRVESİ GAZİANTEP’TE YAPILDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin