Medical Park’tan öğrencilere Hemofili dersi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medical Park Gaziantep Hastanesi, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla Çocuk Hematoloji Bölümü  Doç. Dr. Mesut Garipardıç ilkokul öğrencilerine Hemofili hakkında seminer düzenledi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Çocuk Hematoloji Bölümü Doç. Dr. Mesut Garipardıç Dünya Hemofili Günü kapsamında Özel Özaslan Ortaokulu öğrencilerine ve öğretmenlere hemofili çocukluk çağında da görüldüğünü ve belirtilerinden bahsetti. Hemofilisi olan küçük çocukların evde, okulda başka yerlerde yaralanma ve kanamaya neden olabilecek şeylere karşı korunması gerektiğini ifade etti. Hemofili kanın pıhtılaşmasını engelleyen genetik bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mesut Garipardıç tedavinin mümkün olabileceğini ve hemofilisi olan çocuklarda normal yaşam sürecinin olduğunu ancak düzenli sağlık kontrolü ve sürekli bakım gerektiğinden bahsetti. Özel Özaslan Ortaokulu öğrencilerinin ilgiyle dinlediği etkinlik karşılıklı soru cevap eşliğinde devam etti.

Seminere katılan Okul Müdürü Hamza Albayram, program öğrenciler için bilgilendirici olduğunu bu tür faaliyetlerin devam etmesini ve katkılarından dolayı Medical Park Gaziantep Hastanesine teşekkürlerini iletti.

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Çocuk Hematoloji Bölümü Doç. Dr. Mesut Garipardıç hemofili hastalığını anlattı:

Medical Park'tan öğrencilere Hemofili dersi

Hemofili, insan hayatını ömür boyu etkileyen, tedavi maliyeti yüksek kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hastalık, pıhtılaşma faktörlerinden faktör VIII veya Faktör IX’un yokluğu, eksikliği ya da fonksiyon yapamamasına bağlı olarak ortaya çıkar. Faktör VIII eksikliği Hemofili A, faktör IX eksikliğini ise Hemofili B olarak isimlendirilir. Antik çağlardan beri bilinen hemofili hastalığı, kraliyet mensuplarında görüldüğü için “kralların hastalığı” olarak da bilinir.  İlk kez 10.yüzyılda Endülüslü bilgin Ebu-l Kasım Zehravi tarafından tarif edilen hastalık, güncel anlamda 1920’de tanımlanmış, 1937’de ise patogenezi anlaşılmıştır. Tüm dünyada ortalama 10 bin doğumda bir (5000 erkek çocuğunda 1) sıklıkta hemofili görülmektedir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Medical Park’tan öğrencilere Hemofili dersi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin