Muhasebeciler Mali Tatil Öncesi Piknikte Buluştu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muhasebeciler Mali Tatil Öncesi Piknikte BuluştuGaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası organizasyonunda muhasebeciler ve mali müşavirler Dülük Biyolojik Gölet piknik alanında her yıl olduğu gibi mali tatil öncesi piknikte buluştu.

Geleneksel olarak düzenlenen pikniğe çok sayıda muhasebeci meslek mensubu katıldı.

Mali tatil ile ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay,  her yıl bir kez de olsa muhasebeci meslek mensuplarının aileleriyle birlikte bir arada piknikte buluşmaları üzerimizdeki angarya yükün verdiği stresi attığını ve bir kaynaşma ortamının sağlandığını ifade etti.

Özbay 02 Temmuz ile 22 Temmuz 2013 tarihi arasında 20 günlük mali tatil konusunda da şu açıklamayı yaptı:

MALİ İŞLEMLER MALİ TATİL NEDENİYLE UZAMIŞ SAYILIYOR

Büyük uğraşlar sonucu iktidar ve muhalefetin desteğini alarak 2007 yılında yasalaşan “Mali Tatil “ uygulamasının çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Mali Tatilin verimli olması için 24 günde yetiştirilemeyen KDV Beyannamelerin ek verilen süre ile 7 günde yetiştirilmesini istemek meslek mensubunu sihirbaz yerine koymaktır. Mali Tatilin birçok olumlu yönü de bulunmakta ama bu uygulamanın eksikliği olan bizim beklentilerimizi karşılayacak “beyan-bildirimlerinde takip eden ayla birleştirilmesi” şekline getirilmesini istiyoruz. İş yoğunluğu altında ezilen meslektaşlarımızın tatili tatil gibi yaşaması, insan sağlığı ve iş verimliliği açısından bir zorunluluktur. Aşağıdaki yazıda Mali Tatile ait süreler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Gönlünüzce bir tatil geçirmeniz temennisinde bulunuyorum.                15.03.2007 tarihinde kabul edilen 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkındaki Kanun, 28.03.2007 Tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Resmi Gazetede Yayımlandığı gün itibariyle yürürlüğe girmiştir. Mali Tatilin, Kanunun 1. maddesinin 1. bendi gereği her yıl 01 Temmuz – 20 Temmuz (20’si dahil) arasında uygulanması karar altına alınmıştır.

Aşağıda sayılan ve son günü mali tatile rastlayan işlemler ve yükümlülükler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılacaktır.

1- Beyana dayalı tarhiyatta,  Kanuni süresinde verilmesi gereken beyannameler, (Muhtasar, KDV, Damga (Sürekli-Süreksiz) beyannameleri)

2- İkmalen,  Re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlarda,  vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi

3- Vergi ve kesilen cezalara karşı talep edilecek uzlaşma ve ceza indirim taleplerine ilişkin başvuru süreleri, İkmalen  Re’sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükellefin uzlaşma talep etme veya cezada indirim istemesi vergi/ceza ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren 30 gündür. Süre sonunun Mali Tatile rastlaması halinde Bu süre de yine mali tatilin sona erdiği 22.07.2013 tarihinden itibaren 7 gün sonrasına uzayacaktır. Uzlaşma sonucu ödenmesi gereken tutarların Mali Tatil dönemine denk gelmesi halinde, ödeme süresi mali tatilin sona erdiği 22.07.2013 tarihinden itibaren 7 gün sonrası olacaktır.

Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz. Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar. Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak malî tatil uygulanmayacaktır. İthalde alınan K.D.V. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Kaynak Kullanımı Destekleme fonuna ilişkin bildirim ve ödemeler hakkında Mali Tatil hükümleri uygulanmayacak olup, sayılan bildirim ve ödemeler her zaman olduğu gibi kanuni süresinde yapılacaktır.Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır.

Mali Tatil Nedeniyle Ödeme Süresi UZAMAYACAK YÜKÜMLÜLÜKLER;

1- Özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi ile şans oyunları vergisine ilişkin olarak verilmesi gereken beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri,

2- İcra yoluyla yapılan satışlarda katma değer vergisi uygulamasına yönelik (5) No.lu Katman Değer Vergisi Beyannamesinin verilme ve ödeme süresi,

3- Sürekli beyanname vermek zorunda olanlar dışındaki resmi kuruluşlar tarafından müzayede mahallerindeki satışlar dolayısıyla tahsil edilen katma değer vergisinin, 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I/3) bölümünde belirtilen ödeme süresi,

4- 1512 sayılı Noterlik Kanununun 118 inci maddesine göre noterler tarafından tahsil edilen damga vergisi ve harç bedellerinin anılan Kanunun 119 uncu maddesi uyarınca ilgili vergi dairesine bildirilmesine ilişkin olarak verilecek beyannameler ile süreksiz yükümlülük şeklinde değerlendirilen ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre verilen (1), (2) ve (4) No.lu Beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri,

Mali Tatilin Sosyal Güvenlik Uygulamalarına Etkisi;

Malî tatil ilan edilen döneme rastlayan tarihlerde 05/05/1983 tarihli ve 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 25/08/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre işverenlerce yapılması gereken, iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler; 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi sigortalıların, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi işverenlerin, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi sigortalıların yapmakla yükümlü olduğu iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler, 1 inci maddede belirtilen süreler kadar ertelenir. Belirtilen Vergi Beyannameleri ile tahakkuk eden Vergilerin Ödeme Süreleri Mali Tatil döneminde 31.07.2013 Pazartesi (Normal Dönemde Her Ayın 26’sı) olup, ödemede getirilen erteleme sadece 5 gündür. Belirtilen Vergi Beyannameleri ile tahakkuk eden Vergilerin Ödeme Süreleri Mali Tatil döneminde 31.07.2013 Pazartesi (Normal Dönemde Her Ayın 26’sı) olup, ödemede getirilen erteleme sadece 5 gündür.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Muhasebeciler Mali Tatil Öncesi Piknikte Buluştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin