NABİOĞLU; “KOSGEB kredisi almak zulme dönüştü”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KOBİ’lere 50 bin TL kredi desteği konusunda bir açıklama yapan Gaziantep Serbest muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Mehmet Nabioğlu bankalarda ve KOSGEB sitesinde sistemin olmayışı öncelikle muhasebecileri daha sonra da işletme sahiplerini çileden çıkardığını ifade etti.

Nabioğlu bu konuda şu açıklamayı yaptı;
“Ekonomi Bakanlığı tarafından KOBİ’lere 50 bin TL kredi müjdesi tüm orta ve büyük işletmeleri harekete geçirdi.

Bu destekten yararlanmanın ilk şartı KOSGEB veri tabanına kayıtlı beyannamelerin güncelliği olup, başvuru yapıldıktan sonra bankalar üzerinden kredi kullandırılacağı, bu kredinin faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağı, kredi vadesinin ise ilk 12 ayı ödemesiz, kalanının üçer aylık taksitler halinde geri ödemeli toplam 36 ay şeklinde faizsiz olacağı duyuruldu.

Ancak bankalarda ve KOSGEB sitesinde sistemin olmayışı öncelikle muhasebecileri daha sonra da işletme sahiplerini çileden çıkardı.

Sisteme giremeyip güncelleme yapamayan meslektaşlar bankalara konuyu ilettiklerinde sistemi bekleyin yanıtı alınmakta ancak beklemek de hiçbir fayda sağlamayınca da mükellefle muhasebecilerin karşı karşıya kalması sonucu ortaya çıktı.

KOSGEB’in sitesinde verileri güncellemek için giriş yapmak neredeyse imkansız bir hal almışken, sanki sorumlusu bizlermiş gibi bankaların sistemin olmaması sorumluluğunu muhasebecilere yüklemeleri muhasebecilerle mükellefin karşı karşıya  gelmelerine sebep oldu.

Tüm bunların yanında KOSGEB tarafından “İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği” genel hatları ile birlikte açıklanmış olmakla beraber, ortada kapsamlı bir bilgi bulunmamaktadır. “

Kredi başvurusunun tüm bankalar kanalıyla yapılabileceği kararlaştırıldığından, her banka destekten yararlanmak isteyen işletme sahiplerinden farklı belgeler istemektedir.

Bankalar, bu belgelerin hazırlanmasını ve gerekli veri girişini işletmeye hizmet veren meslek mensuplarının doğal görevi görüp konuyu muhasebecilere, mali müşavirlere havale etmekte onların bu işi yapması gerektiğini müracaat yapanlara ifade etmektedirler.

“Muhasebeci Mali Müşavirler Hiçbir Kurumun  Memuru Değildir”

3568 sayılı meslek yasası mali müşavirlerin görevlerini saymıştır.

Bu yasanın saydığı görevler arasında bilgi güncellemesi ve veri girişi yoktur.

Veri girişi, bilgi güncelleme olsa olsa krediyi veren banka veya ilgili kurumların görevi olmalıdır.

Buna rağmen ekonominin içinde bulunduğu bu zor dönemde işletme sahiplerine katkı yapmak isteyen Muhasebeci ve Mali Müşavirler, istenilen belgeleri hazırlamak ve KOSGEB veri tabanına gerekli bilgileri girmek istediklerinde sistemin çalışmaması ya da sorunlu çalışması veya gece yarısı çalışması problemi ile karşılaştılar.

“İşletmelerin verilerini çalışmayan ya da sorunlu çalışan veri tabanına girmek, KOSGEB İnternet sitesine yüklemek veya KOSGEB sitesinde güncelleme yapmak için Muhasebeci, Mali Müşavirler büyük bir zaman kaybetmektedirler.

İlgili Müdürlükler ve Bankalar başvurunun Muhasebeci,

Mali Müşavirler tarafından yapılacağını gelen esnafa, işadamına beyan etmektedirler. Bu durum muhasebeciler ile müşterilerini karşı karşıya getirmekte meslektaşlar arasında haksız rekabet yaratmaktadır.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
NABİOĞLU; “KOSGEB kredisi almak zulme dönüştü”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin