NAKİLSİZ MUCİZE “YÜZ”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NAKİLSİZ MUCİZE "YÜZ"Gaziantep’te bebekken çıkan yangında yüzünü tamamen kaybeden 41 yaşındaki kadına, sadece kendi dokuları kullanılarak yeni yüz yapıldı.

Tedavi için gittiği doktorların “bir şey yapılamaz” demesi nedeniyle yıllarca süren bekleyişin ardından ümitlerinin tükendiği anda Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’na başvuran Asiye Engiz, Prof. Dr. Mehmet Mutaf’ın geliştirdiği yöntemle yaklaşık bir yıl süren tedavinin ardından yeni yüzüne kavuştu.

Birbiri ardına duyurulan “yüz nakli” haberlerinin ardından, nakilsiz yüz yapılması ile ilgili Gaziantep’ten gelen haber yeni tartışmaları başlatacak gibi. Bilindiği gibi yüz nakilleri sonrası doku reddini önlemek için ölümcül yan etkilere sahip ilaçlar kullanılmakta;  işte bu ilaçlara gerek duyulmadan, kişinin kendi dokularının kullanılması yoluyla yeni bir yüz yapmanın mümkün olduğunu gösteren bu yeni yöntem bu alanda çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor.

NAKİLSİZ MUCİZE "YÜZ"

Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından geliştirilen bu yöntem yüz nakli girişimleri için hasta seçim kriterlerini kökünden değiştirebilir.

Bebeklik çağında bir yangın neticesi tüm yüzü yanan Asiye Engiz (41) maddi imkanların müsait olmayışı ve yüzünün durumuyla ilgili gittiği doktorların bir şey yapılamaz demesi nedeniyle yıllarca süren bekleyişin ardından,  artık ümitlerinin tükendiği noktada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’na başvurdu. Plastik Cerrahi alanında geliştirdiği yöntemlerle dünya çapında tanınan Prof. Dr. Mehmet Mutaf  tarafından görüldüğü o gün, onun için yeni bir hayatın başlangıcı oldu adeta ve ondan sonraki süreçte Prof. Dr. Mehmet Mutaf ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ve sadece hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan ameliyatlarla normal görünümde bir yüze kavuştu.

NAKİLSİZ MUCİZE "YÜZ"ASİYE’nin Öyküsü

Halen 41 yaşında olan Asiye Engiz  bebekken tamamen yanan yüzünün diğer insanları rahatsız eden görüntüsü nedeniyle okula gidemedi ve ömrünün hemen tamamını 4 duvar arasında insanlardan kaçarak geçirdi. Yaşam boyu süren dışlanmışlık ve toplumdan izole bir hayat sürmesinden dolayı olsa gerek halen konuşurken insanların yüzüne bakamıyor; son derece mahçup ve çekingen. Akrabalarının yanında onların çocuklarına bakarak geçirmiş ömrünün büyük bir bölümünü. Eğitim, iş, evlilik, yuva hayalleri kuramadan yaşamış. Maalesef aktif ve üretken bir birey olması noktasında şimdi de eğitim eksikliği ve ekonomik zorluklar yanı sıra yıllardan beri süren izolasyon nedeniyle gelişen sosyal fobi ve çekingen kişilik özellikleri gibi hendikaplar söz konusu. Prof.Dr.Mehmet Mutaf’ın ifadesiyle “Keşke yüz deformiteli insanlarımızı dışlamadan toplumun içinde tutarak eğitim olanaklarından, meslek edindirme imkanlarından yoksun bırakmasak. Zira yüzü normalleşse de insanın ruhundaki izler kolay geçmiyor”.

Ülke olarak ardı ardına gelen  yüz nakli haberleriyle gurur duyduğumuz şu günlerde, bir insanın sadece kendi dokularını kullanarak yeni bir yüz yapmanın mümkün olduğu gerçeğiyle yüzleşmek, ironik bir etki yapıyor insan üzerinde. Gaziantep Üniversitesinde uygulanan yeni bir yöntemle kendi dokularıyla yeni bir yüze kavuşan Asiye Engiz’in ameliyat öncesi ve sonrası görüntüleri arasındaki farkı görüp, bir de bunun üzerine yüz nakli girişiminin riskleri ve nakil sonrası kullanılan ilaçların yan etkileri konusunda bilgilenince,  insan kendine “böyle bir şey mümkünken, yüz nakli neden yapılır ki” diye sormadan edemiyor.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde uygulanan bu yeni yöntemin kamuoyuna duyurulması için yapılan bilgilendirme toplantısı gerçekten etkileyici bir görsel sunumla başladı.  Hastanın, daha önce basında yer alan yüz nakli hastalarının birçoğunun ameliyat öncesi görüntülerinden bile daha kötü bir durumda olan ameliyattan öncesi hali, pek çok insana “buna ne yapılabilir ki” dedirtecek gibiydi. Hastanın sadece kendi dokuları kullanılarak yeni bir yüz yapımını mümkün kılan yeni yönteme dair bilgilerin yöntemi geliştiren ve uygulayan Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından bizzat verildiği sunum sonrası görüntüleyebildiğimiz hastanın son hali,  “nakilsiz mucize” olarak tanımlanabilecek bir başarının canlı resmiydi adeta.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
NAKİLSİZ MUCİZE “YÜZ”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin