NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLMELİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLMELİİl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 3. Olağan toplantısı Gaziantep Valisi Sayın Erdal ATA Başkanlığında Gaziantep Valiliği Atatürk Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan kurula Vali Erdal Ata, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, belediye temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların birim amirleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Vali Erdal ATA, il istihdam ve mesleki eğitim kurulunun 3.olağan toplantısı ile hedeflerinin Gaziantep’te istihdama yönelik bir takım kararların alınması, bundan sonraki dönemde açılacak olan kursların ve mesleki eğitimle ilgili okulların taleplerinin değerlendirilmesi konusunda kararlar almak olduğunu söyledi. Gaziantep Sanayisinin gün geçtikçe geliştiğine vurgu yapan ATA; “Gaziantep sanayisinde şu anda 100 binin üzerinde çalışan insanımız var. Sanayicilerle yaptığımız görüşmelerde bizden sürekli olarak nitelikli eleman ihtiyacı talebinde bulunuluyor. Gaziantep ilinde işsiz sayısı fazla olmasına rağmen nitelikli eleman sayısı çok az. İşte bütün bu sorunların çözümünde il istihdam kurulunda alınacak kararlar ve açılacak olan kurslarda yetiştirilecek nitelikle elemanlar sanayicilerimizin bu sorununu çözmede etkili olacaktır. Bu doğrultuda burada alınacak olan kararlar çok önemlidir” dedi.

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin toplantıda istihdamla ilgili yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ekin; “İlin Ekonomik ve Sosyal yapısında,      Tekstil, Kimya Sanayi, Makine, Plastik, Gıda gibi faaliyetler öne çıkmaktadır. Çalışma ve İş Kurumu Portalında 316.000 aktif SGK’lı gözükmektedir. Bunlar; SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı çalışanlarını teşkil etmektedir. Nüfus ve Demografik yönüyle İlimizin Kadın, Erkek sayıları ile Eğitim durumları ve çalışabilir yaş sınırlarına göre istatistikî bilgilere yer veriliyor. Kurum İstihdam politikaları bu duruma göre şekillendirmektedir.

İLK ALTI AYDA 5036 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRMİŞTİR

NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLMELİ

Kayıtlı İşgücü ve İşe yerleştirme verileri açısından, İşe yerleştirmede ilk 6 ay’da 5036 kişi İşe yerleştirilmiş olup; bunlardan 4457 kişi Erkek, 579 kişi ise kadındır. İşyerlerine Çalışma ve İş Kurumu aracılığıyla ilk 6 Ay’da 53955 kişi İşverene yönlendirilmiştir. Yönlendirmede bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,5 artış sağlanmıştır. Kuruma kayıtlı İş arayan başvurularının Erkek sayısı oranı %75, Kadın sayısı %25 olup; Kadın İstihdam oranı Gaziantep ilinde %14’tür.  Kadın istihdamında bir önceki yılın aynı dönemine göre %75 artış sağlandı. Kurum programlarında, Kurs, Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP), Staj ve Girişimcilik gibi alt dağılımlara yer veriliyor. İlk 6 Ay’da 185 program gerçekleştirilmiş olup, bir önceki yıla göre program sayısındaki artış %34, katılımcı sayısındaki artış %29 olarak gerçekleşmiştir.

KADIN İSTİHDAMINDA CİDDİ ARTIŞLAR OLMUŞTUR

Kadın İstihdamı bütün programlarda ciddi artış göstermiştir. Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonunda İlimiz Pilot İl olarak değerlendirildi. İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetlerinde, Kurum Personeli ile Milli Eğitim Rehber Öğretmenleri aracılığıyla 17.662 kişiye bilgilendirme eğitimi verildi. İş arama becerisi seminerleri düzenlendi. 4857 Sayılı İş Kanunu ile 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri hakkında Kanun hükümlerine göre 85 adet İ.P.C uygulaması yapıldı. Kurumumuza bildirilen İş kazaları sayısı 724 iken 21 kişi kazalarda hayatlarını kaybetmişlerdir. Kuruma yapılan İşçi şikayetleri sayısı ilk 6 Ay’da 895 adettir. Bunların bir kısmı işçi lehine, bir kısmı da işçi aleyhinde sonuçlanmıştır. Kuruma kayıtlı toplam İşyeri sayısı 6634’dür. Bunlardan 51 adedi Kamu, 6583 adedi özel sektördür. Özel sektörde açık işler toplamı 6699’dur.

İŞ ARAYANLARIN YAŞ ARALIĞI 20-29 ARASIDIR

İş arayanların yaş aralığında en yüksek 20-29 yaş aralığında olup; 23.900 kişidir. Toplamda 50.000 kişi iş talep başvurusu yapmıştır. Özürlü mevcut kontenjan açığında bir önceki yıla göre %122 oranında artış göstererek, doluluk oranı %93’lere ulaşmıştır. Haziran sonu itibariyle özel sektörde İstihdam ettirilen özürlü sayısı 2365 kişi olup, 181 kişi daha istihdam edilebilir durumdadır. Kurum İşgücü piyasası verileri için 127 İşyerine anket yapılması için ziyaret gerçekleştirmiştir. Ancak Kurum bu anket çalışmalarını kendi personelleri aracılığıyla yapmış, hizmet satın almaktan kaçınılmıştır. Özel Sektörde İşyeri ziyaret oranları, önceki yılın ilk altı ayına göre %175 oranında artırılarak Kurum hedef eylem planımızın 10+ İşyerlerinin tamamını ziyaret edip, işyerlerinin faaliyet alanlarını ve Kurumdan temel isteklerini belirleyip, stratejik eylem planına katmak olacaktır.

KAYITLI GERÇEK İŞSİZ SAYISI NORMAL SAYIDAN DAHA AZ

İşsizlik Sigortası Servisine başvurup, İşsizlik ödeneği alan kişi sayısı ilk 6 Ay için 5641 kişi olup; bunlara 6 Milyar TL. ödeme yapılmıştır. İlk 6 Ay gerçekleştirme oranımız %99’dur. Kurumumuzun Bu oranı mevcut işlev için 81 İlde ilk sırada yer almaktadır. Kuruma kayıtlı iş arayan kişi sayısının %75’i Erkek, %25’i Kadınlardan oluşmakta olup; bu sayı toplamda 50.000’ni geçmiştir.

Kurumumuzda kayıtlı işsiz sayısının 50.000’nin üzerinde olması, yukarıda sıralanan maddelerde belirtilen durumlara istinaden kayıtlı gerçek işsiz sayısının söz konusu sayıdan daha alt seviyelerde olduğu bir gerçektir. Bu sayının tamamının işsiz konumunda değerlendirilmemesi gerekir.  Çalıştığı halde daha iyi şartlarda iş arayanlar olmasından, SSK’lı olarak çalıştığı halde, Kurumumuz ile SGK’nın entegrasyonu olmadığından kişinin kaydının işsiz görünmesine sebebiyet vermektedir.  Kişi İş aramadığı halde 2022 Sayılı yasa gereği maaş alabilmek için Kurumumuzda kayıtlı görünmesi için diğer ilgili Kurumların kişiden talep ettikleri İşkur Kayıt Belgesi, Kişilerin İş almaya hazır olmamasına rağmen, kurslardan faydalanmak için Kurumumuza işsiz kaydı yaptırması, sadece Kursa katılma amacını hedeflemiş olması, TYÇP’lere olan talepler nedeniyle Çevre, İlçe ve Beldelerde yoğun İş arayan kaydı yaptırılması, İş arayanların TYÇP’de çalışma isteklerinin daha fazla olması. Emekli olup, tekrar iş arayanların olması, İlçe ve Beldelerde Halk Eğitim Merkezleriyle yapılan Mesleki Eğitim Kurslarının başvurularının İşsiz olarak yapılması ve aktif iş arayan gözükmesi, İş arama kaydı yaptıranların İş bulduklarında kayıtlarda güncelleme yapmadıklarından, işsiz sayısının artışında yer almış olmaları, işsiz sayısının fazla gözükmesine sebebiyet vermektedir.

Katılımcıların da görüşlerinin alındığı toplantıda sanayicilerin istihdam konusunda öngörüleri de dikkate alınarak konu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLMELİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin