NÜFUSUN, 1/3’Ü KRONİK HASTA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NÜFUSUN, 1/3’Ü KRONİK HASTA“ÖLÜMLERİN YÜZDE 85’İ KRONİK HASTALIKLARDAN KAYNAKLANIYOR”

CHP kronik hastalıklar hakkında Meclis Araştırma Önergesi verdi. CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker ve arkadaşları tarafından verilen önerge ile kronik hastalıkların tedavisinde yaşanan sorunların belirlenerek, etkili ve verimli bir tedavi yönetim modelinin oluşturulması istendi. Şeker, nüfusun yaklaşık üçte birinin kronik hasta olduğunu kaydetti.

Araştırma önergesinin gerekçesinde; Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), 2011 yılı Bulaşıcı Olmayan (Kronik) Hastalıklar Raporu’na göre, 2008 yılında tüm dünyada gerçekleşen 57 milyon ölümün % 63’ünün kronik hastalıklardan kaynaklandığı kaydedildi. Başka bir ifadeyle, tüm dünyada 36 milyon insanın kalp-damar rahatsızlığı, kanser, solunum sistemi bozukluğu, diyabet gibi kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği ve bu ölümlerin 9 milyondan fazlasının da 60 yaş altında gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Hastalık Yükü” çalışmasına göre, ülkemizde 2004 yılındaki toplam ölümlerin %79’u kronik hastalıklara bağlı iken, DSÖ’nün Kronik Hastalıklar Raporu’na göre bu oranın 2008 yılında % 85’e yükseldiğine vurgu yapılan önergenin gerekçesinde şöyle denildi:

KRONİK HASTA SAYISI 20 MİLYONA YAKLAŞTI

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2011 yılına ait “Sağlık sorunları ve faaliyet güçlükleri yaşayanların işgücü durumu araştırma sonuçları”na göre ise 15 yaş ve üzerinde kronik hastalığı olan kişi sayısı 20 milyona yaklaşmıştır. Ölüm nedenlerinin başında kronik hastalıkların gelmesine ve neredeyse nüfusun 1/3’inin kronik hastalığı bulunmasına karşın, ülkemizde kronik hastalıkların erken safhada tanısı konulamamakta, tanısı konan hastalarda da yeterli tedavi yapılamamaktadır.

Kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız bürokratik süreçlerle uğraşmakta, uzun süre kuyruklarda beklemekte buna rağmen ihtiyaç duydukları ilaçlara yeterli miktar ve kalitede ulaşamamaktadırlar. Bu durum kronik hastaların çalışma hayatlarında yeterli performans gösterememesine, iş hayatlarının sonlandırılmasına kadar gitmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
NÜFUSUN, 1/3’Ü KRONİK HASTA

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin