Obezite Çocuklarda İnsülin Direncini Artırıyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yanlış beslenme alışkanlıkları, ailelerin çocuğu nasıl beslemesi gerektiğini bilmemesi, altta yatan bazı tıbbi sorunlar nedenleriyle çocukluk çağı obezitesi gün geçtikçe artıyor.

Çoğu zaman ‘tombul’ diye sevimli gördüğünüz çocuklar için obezite, geleceklerini tehdit eden bir hastalık olarak risk yaratıyor. Şenpiliç Kadınlar Kulubü tarafından yürütülen ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ kampanyasına rehberlik eden Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu çocukluk çağında yaşanan obezitenin yol açtığı sorunlara değinerek ailelerin tehlikeyi önlemesi için uyarılarda bulundu.

Obezite vücutta gereksinimden fazla alınan enerjinin yağ olarak depolanması ve buna bağlı olarak da vücutta yağ kitlesinin artması olarak tanımlanıyor. Çocukluk yaş grubu obezitesi ise tedavisi zor bir hastalık ve bu hastalığın komplikasyonları veya beraberinde getirdiği sağlık sorunları çocuğun yaşamını tehdit edecek boyutlara varabiliyor. Dünyadaki çocukların yüzde 20 ila 25’i obez. Aşırı kilo kız çocuklarında daha fazla görülürken, obez çocukların yüzde 70’inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor.

Şenpiliç Kadınlar Kulubü tarafından yürütülen ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ kampanyasına rehberlik eden Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu; vücutlarında yağ kitlesinin artmasıyla beraber çocukların uzun ve kısa vadede çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşacağını belirtiyor.
Obezite Çocuklarda Ünsülin Direncine Sebep Oluyor
Çocukluk çağında fazla alınan kiloyla beraber vücutta yağ hücre sayısı artıyor. Buna bağlı olarak da hücreler pankreastan salgılanan ve kan şekerinin düzenlenmesinde rol alan insülin hormonuna karşı bir direnç oluşturuyorlar. Kısacası insülini hücreye kabul etmiyorlar. Böylece kan şekeri ve insülin düzeyi kanda yükselmeye başlıyor. Çocuğunuz obeziteyle birlikte bu sorunu yaşamaya başlayınca artık tip 2 diyabetli bir birey haline gelebiliyor.
Aynı zamanda obezite sonucu oluşan insülin direnci ilerleyen aşamalarda kan yağlarının yükselmesi, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, kız çocuklarda polikistik over sendromu için de risk oluşturuyor.

Obezite Çocuklarda İnsülin Direncini Artırıyor

Obezite Çocukların Okul Başarısını Etkiliyor!

Obez çocuklarda uyku apnesi, karaciğerde yağlanma, eklem ve kemik sorunları, hepatit gibi sorunlarının yanı sıra, psikolojik problemler de yaşıtlarına oranla daha sık yaşanıyor. Yapılan araştırmalar, şişman çocukların özgüvenlerinin daha düşük, depresyon ve anksiyete skorlarınınsa daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu çocukların okuldaki akademik performanslarının da düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Çocuğumu Obezite ve İnsülin Direncinden Nasıl Korurum?

Çocuğunuzu obeziteden ve getirdiği sağlık sorunlarından korumanın tek yolunun çocuğa doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak olduğunu söyleyen Karslıoğlu, doğru beslenme alışkanlıklarının öncelikle anne babaların kendilerinin kazanması gerektiği ve bu noktada uzmanından yardım alınmasını tavsiye ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Obezite Çocuklarda İnsülin Direncini Artırıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin