ÖZBAY, “HEPİMİZ BELİRSİZLİKTEN TEDİRGİNİZ”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

gsmmo-ozbayÖzbay: 7 Haziran secimi ve belirsizlikler hepimizi tedirgin etmektedir
Ülkemizin ve insanımızın bütünlüğüne karşı yapılan her eylemleri kınıyoruz.-Belirsizlik ve çatışma ortamı nedeniyle ekonomide küçülme olasılığı yaşanıyor.
Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen e-fatura, e-defter ve e-arşiv uygulamaları konulu bir seminer düzenlendi.
Seminerde SMMM Meslek İçi Eğitim Mevzuatı Komisyon Başkanı Döndü Çelik, SMMM Meslek İçi Eğitim Mevzuatı Komisyon Başkanı Hasan Muzaffer Soran,Orion Bilişim Teknolojileri Danışmanlık Genel Müdürü Ebru Güç konu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdiler.
Toplantıya Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu üyesinin yanı sıra Yönetim kurulu Başkanı Hüseyin Özbay ve çok sayıda meslek mensubu katıldı.

EKONOMİDE KÜÇÜLME YAŞANIYOR
Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen e- fatura, e- defter, e- arşiv konulu seminerde bir konuşma yapan Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay ülkemizde yaşanan terör eylemlerine de değinerek “7 Haziran secimi ve belirsizlikler herkesim i tedirgin ettiğini vurgulayarak giderek ekonomide küçülme olasılığı yaşandığını” söyledi.
Özbay sözlerini şöyle sürdürdü:” Özellikle terör eylemlerinin tekrar yükselmesi bunun sonucunda ülke sınırımızda sivillerin ölmesi, güvenlik kuvvetlerimizin şehit edilmesi hepimizi derinden üzmektedir. Ülkemizin ve insanımızın bütünlüğüne karşı yapılan her eylemleri kınıyor. Bu eylemlerden sorumlu olanları da kınıyoruz. Böyle bir ortamda yatırımcının yeniden yatırım yapması tabii ki de mümkün değil.Bunun neticesinde de ülke ekonomisinin küçülmesi kaçınılmaz olacaktır. Temennimiz bir an önce tedirginlik ortamının son bulması ve ülke sermayenin tekrar yatırıma dönüşmesidir. Terör belasına içerden ve dışarıdan buna destek verenlerin devlet tarafından gerekli işlemler yapılarak bu belanın ülkemiz üzerinden def edilmesi tek temennimizdir.
Bildiğiniz üzere mesleğimiz durağan bir meslek olmayıp ekonomik hayatın dinamikliğine faydalı olarak sürekli değişiklik ve gelişim göstermektedir. 1990lı yılların ortalarından beri hayatımıza giren elektronik ortamda kayıtların tutulması, paydaş kurumların elektronik ortamda beyan bildirimleri ve diğer verileri kabul etmesi ,bizlerin buna adapte olması, hatta zaman zaman bu uygulamanın önüne geçmesi mesleğimiz acısından bir başarıdır. Bütün bu uygulamaları başarıyla yürüten meslek mensuplarımızı ve çalışanlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Sizlerin çalışmasında ışık tutması bakımından e-fatura, e-defter, e-arşiv kayıtlı elektronik posta sistemi e-yoklama,-tebligat, e-denetim gibi konuları içeren kitapçığı sizlere dağıtmış bulunmaktayız.Umarım faydalı olur. E-defter her belgenin ayrı ayrı kayıt oluşturulması zaman ve iş gücü kaybına yol açmakta, bu belgelerin birleştirilerek yasal sistemde kayıt olduğu gibi kaydedilmesini sağlanmasını istemekteyiz. E faturalarda genelde temel fatura kullanıldığı, temel fatura üzerinden birim fiyat yanlışlığı, sevk irsaliyesinin yanlış yazılması gibi hususlar da düzeltme yapılma itirazlarının noter aracılığı ile yapıldığı, yapılması gerektiği gibi bu da hem zaman kaybına yol açtı. Ticari faturalara da karşı tarafın 7 gün içerisinde onaylanmaması halinde otomatik onaylanması gibi gerektiği durumlarda uygulamalar da çıkan sorunların idare tarafından dikkate alınmalıdır. En önemli konu olarak gördüğümüzü konulardan bir tanesi yürürlükteki 102 sayılı TTK’n un 64. Maddesi kapanış tasdiklerin de yer verilmiştir. 19.12.2012 tarihli Maliye bakanlığı ve gümrük bakanlığınca ortaklaşa hazırlanan ticari desteklere ilişik tebliğde defterlerin kullanıldığı yılı takip eden 6. Ayın sonuna kadar kapanışların yapılacağı tasdik edilmiştir. E- defter de ise 1. Ayın kayıtları bir sonraki aydan başlamak üzere üçüncü ayın sonuna kadar gönderilmesi ve evrak alınması istenmiştir. Bu aylar itibarinden devam edecektir.

Örneğin şubat ayı mayıs sonuna kadar bu elektronik ortamda defter tutana haksızlık manasına gelmektedir. Nitekim elektronik beyannamelerin kabulü ile ilgili düzenleme olan vergi usul kanunun 340 nolu tebliğini 7/4 bendinde aşağıdaki düzenlemeyi içermektedir. Kâğıt ortamında düzenlenin verilen beyannamelerle elektronik ortamda düzenlenip gönderilen beyannamelerin hukuki sonuçları hiçbir fark bulunmamaktadır denilmektedir. Bu açıklamanın e-defter içinde aynı sayılmasına doğal daha bir şey olamamaktadır. “ dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ÖZBAY, “HEPİMİZ BELİRSİZLİKTEN TEDİRGİNİZ”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin