PARA CEZASI PİYASALARI DARALTABİLİR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PARA CEZASI PİYASALARI DARALTABİLİRTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ekonomik suça ekonomik ceza prensibi ile karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasının ticari hayatta güven sorununa ve piyasaların daralmasına sebebiyet vereceği görüşünde birleşti.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliği yönetim kurulları yaptıkları ortak açıklamada 5941 sayılı çek yasasındaki hapis cezasının vadeli satışlarda karşılıksız çek kullanımda caydırıcı etki yaptığını ancak yapılan yeni düzenleme ile caydırıcılığın ortadan kalktığını, bu durumun vadeli satışlarda güveni sarsacağını dolayısıyla da piyasalarda daraltıcı etki yaratacağını belirttiler. Başkanlar; “ çek kanunundaki yeni düzenlemenin çek’i ticari itibari yüksek güvenli ödeme aracı olmaktan çıkaracağını belirterek, hapis cezasının kaldırılması halinde yeni dönemde çek’in güvenli ve itibarlı bir ödeme aracı olmaktan çıkacağını söylediler.

Başkanlar ortak görüşlerini şu şekilde dile getirdiler: “Hapis cezası yaptırımı ile çekler, ticari itibarı yüksek güvenli bir ödeme aracı olarak işlem görmektedir. Bu yeni düzenlemeyle çeklerin herhangi bir ödeme senedinden farkı kalmayacak ve ticari hayatın gereği olan güven hususu da sorgulanır bir hal alacaktır. Malının ve hizmetinin bedelini vadeli çekle alanlar, yeni dönemde çeki güvenli ve itibarlı bir araç olarak kabul etmekte tereddüt yaşayacaklardır. Dolayısıyla, vadeli satış yapan alacaklının banka teminat mektubu, gayrimenkul teminatı gibi güçlü teminatlar arayışına gitmeleri gelecek dönemin önemli konularından biri haline gelecek, bu da ticari hacmin daralması sonucunu doğuracaktır.”

PARA CEZASI PİYASALARI DARALTABİLİR

Hapis cezası yaptırımının karşılıksız çek sayısını azalttığına dikkat çekilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: (“Merkez Bankası verilerine göre 2009 yılı sonunda 1 milyon 910 bin olan karşılıksız işlemi gören çek sayısı 2010’da yüzde 52.9 azalarak 900 bin 272’ye, 2011 ise yüzde 33.9 azalarak 594 bin 836’ya gerilemiştir. Mahkemelere intikal eden çek davası sayısında da azalma gözlenmektedir. 2000–2008 yılları arasında mahkemelere 466 bin 806 dosya gelirken, 2009’da 82 bin 934, 2010’da 105 bin 643 ve 2011 yılında ise mahkemelerde 47 bin 970 dava görüldü.”) Sonuç olarak; yeni düzenlemede ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Çekin yazılımından tahsiline kadarki süreçte tüm tarafların eşit şekilde korunması gerekmektedir. Piyasada vadeli satışlardaki güven olgusunu yeniden tahsis edecek, piyasanın vadeli yapısını sürdürecek, bozulan piyasa ahlakının ortaya çıkardığı “ödemeden kaçınmaları ortadan kaldıracak bir uygulamaya ihtiyaç vardır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ve Türkiye Yem Sanayicileri Başkanları, Murat Bozkurt, Erhan Özmen, M.Ülke Karakuş imzalı endişelerini belirten mektup yazdı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
PARA CEZASI PİYASALARI DARALTABİLİR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin