PİRİNÇ’TE GDO SORUNU YOK!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PİRİNÇ’TE GDO SORUNU YOK!Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen; Dünya’da 2000 yılında 44 milyon hektar alanda GDO (genetiği değiştirilmiş organizma)lı ürün ekimi yapılırken bu alanın 2012 yılında 160 milyon hektar’a ulaştığını ve bu ürünlerin ABD başta olmak üzere yem sanayisinde ve enerji sektöründe kullanıldığını söyledi.

Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, GDO’lu ürün ekim’i nerelerde ve hangi ürünleri kapsamaktadır diye bir soruyu, üretim olarak ABD, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Kanada  ve Çin diye cevaplarken ürün olarak ise Mısır, Soya, Pamuk ve Kanola olarak örnek gösterdi. Özmen; “ABD’de GDO’lu ürünler insan tüketimine yönelik kullanılıyorsa  üzerine belirtmek zorunluluğu getirilmiş. AB ise binde dokuz gibi bir tolerans getirerek depolama ve nakliye sırasında ki bir bulaşmayı  hoşgörü limiti içinde kabul etmiştir. Ama ülkemizde ise bu toleransı, Biyogüvenlik kurumu sıfır olarak belirtmiş ve  su anda Mersin limanındaki pirinç ile alakalı tartışma konusunda da kavram kargaşası bundan dolayı çıkmaktadır. Ülkemizde de  depolama ve nakliye sırasında bulaşabilecek tolerans ortamına AB oranlarında izin  verilmelidir ki eğri ile doğruyu  görebilelim.

Sonuç itibarıyla ; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sn. M. Mehdi Eker’in bu konudaki açıklamaları çok önemlidir. Zira Dünya’da şu ana kadar ticarete konu GDO’lu pirinç’e rastlanmamıştır.  Mersin serbest bölgesine getirilen çeltikle ilgili yapılan analizlerde bir GDO bulaşıklığının söz konusu olduğu ancak taşlamalar yapıldıktan sonra elde edilen pirinçte GDO olmadığının tespit edildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız tarafından açıklanmış ve vatandaşlarımızın kaygı duymayı gerektirecek bir hususun olmadığını ve güven içinde pirinç tüketebileceğini ifade etmesi bana göre yeterli ve nihai bir açıklamadır. Sanıyorum Bakanımızın bu açıklaması ile çok fazla gündem de kalan ve ülkemizin ciddi şirketleri ile alakalı dayanıksız spekülasyonlar sona erecektir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
PİRİNÇ’TE GDO SORUNU YOK!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin