Plastik mamul ve hammaddelerin serbest ticaretinde dev adım!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin de doğrudan katılımcı olduğu “Dünya Ticaret Örgütü Çevresel Ürünler Anlaşması Müzakereleri” hızla ilerliyor.
• Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üye 16 ülkeyle birlikte Türkiye’nin de dahil olduğu serbest ticaret müzakerelerine, plastik mamul ve hammaddelerin de dahil olması konusunda; Ekonomi Bakanlığının plastik sektörü temsilcisi olarak görüşüne başvurduğu tek dernek olan PAGDER, hazırladığı kapsamlı raporu Bakanlığa sundu.
• 26 Mart 2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığının talebiyle konuyla ilgili çalışmalarına başlayan PAGDER’in, “DTÖ Çevresel Ürünler Anlaşması” müzakerelerinde plastik mamul ve hammaddelerin de çevresel ürün kapsamına alınması gerektiğini içeren raporu ve yürüttüğü çalışmalar sonucunda; plastikler de, Türkiye’nin “çevresel ürünler” müzakere listesine eklenmiş oldu.
• PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, “Öncelikle belirtmeliyim ki, Ekonomi Bakanlığının sektör temsilcisi olarak sadece PAGDER’e talepte bulunduğu konuyla ilgili Mart 2015 tarihinden çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürerek sektörümüzün de çabalarıyla, müzakere masasında sektörümüzün menfaatlerini koruyan bir zemin oluşturduk. Anlaşma sağlanır ise ülkeler arasında serbest ticaret gerçekleşecek. Sektörümüzün hammaddede dışa bağımlılığını göz önünde bulundurarak; plastik hammaddelerin gümrük vergisinin sıfırlanmasına yönelik olarak, müzakere listesine dâhil edilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bu aşamaya gelinmesinde emeği geçen bütün PAGDER camiası ve sektör mensuplarına teşekkür ederim” dedi.

Ekonomi Bakanlığının Türkiye’deki hangi plastik ürünlerin müzakere kapsamına alınabileceğine yönelik ürün belirleme konusunda plastik sektörü temsilcisi olarak görüşüne başvurduğu PAGDER; plastik hammaddeler dahil tüm plastik mamullerin çevreci yapı taşıdığını ve tümünün müzakere listesine alınması gerektiğini içeren; istatistikler ve ölçümlemelerle, ekonomik analizler ve araştırmalarla kanıtlayan detaylı bir raporu Bakanlığa sundu.
26 Mart 2015 tarihi itibari ile PAGDER Mevzuat ve Kamu İlişkileri Komitesi ve plastik sektör mensuplarıyla bir araya gelen, yaptığı toplantılar sonucunda da yalnızca bir kaç bio-plastik GTİP’nin dahil olduğu listeyi, sektör menfaatlerini de gözeten bir şekilde yeniden düzenleyen PAGDER; plastik hammaddelerin yanı sıra tüm plastiklerin müzakere listesinde yer alması konusunda görüş bildirdiği raporunu, PAGDER’in Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür şöyle değerlendirdi:
“21. yüzyılın malzemesi olarak tanımlanan plastiklerin üretimlerinde harcanan enerjiden kat be kat fazla enerjinin tasarruf edilmesini sağlayarak sürdürülebilir ve çevreci bir malzeme olduğunu devamlı dile getiriyoruz. Kullanımda sağladıkları avantajlarıyla, cam, kâğıt, alüminyum, ahşap, teneke gibi malzemelerin yerini alarak hızla güçlü bir alternatif haline gelen; standartlara uygun üretilmiş ve denetimden geçmiş plastikler, ne çevreye ne de insan sağlığına hiçbir bir tehdit oluşturmamaktadır. Bilimsel araştırmalar da bunu kanıtlamaktadır. Bu görüşlerimizi ve değerlendirmelerimizi hazırladığımız rapor ile de paylaştık. Plastik sektörü temsilcisi olarak sadece bizim görüşümüze başvurulan bu önemli konuda, hem ülkemizin hem de sektörümüzün çıkarlarını korumak için bir zemin oluşturulmasına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu aşamaya gelinmesinde emeği geçen bütün PAGDER camiası ve sektör mensuplarına teşekkür ederim. Plastik mamul ve hammaddelerin serbest ticaretinde bu önemli gelişmenin, başarılı bir sonuca ulaşacağına inanıyorum” dedi.
Reha Gür, insanların bilinçlenmesi ile kaynağında ayrıştırılan ve sistematik olarak toplanması sağlandığında defalarca geri dönüştürülebilme özelliği taşıyan plastiklerin; geri dönüşümü kolay ve ucuz olan, sağladığı enerji tasarrufu ile çevreyi koruyan ve üstelik ekonomik değer yaratan bir malzeme olarak yükselişini sürdüreceğini kaydetti. Gür, yaptığı değerlendirmede “Hayatımızı kolaylaştıran, modern yaşamın vazgeçilmezi olan plastiklerin; çevreci ürünler olduğunu, muadillerine göre çok daha az enerji ve karbon salımı ile üretilebildiğinin göz önüne alınacağını ve DTÖ Çevresel Ürünler Anlaşması (EGA) müzakerelerinin, isteğimiz doğrultusunda başarıyla tamamlanacağına inanıyoruz. DTÖ Çevresel Ürünler Anlaşması’nın (EGA) imzalanması halinde, gümrük tarifelerinin sıfırlanması yoluyla önemli bir pazar açılımı sağlanacak. Bu da, rekabetten korkmayan çalışkan Türkiye plastik sektörü için önemli bir fırsat penceresi olacaktır” dedi.
PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, yakın zamanda yürütülen çabalarla, Türkiye’nin pozisyonunu belirlediğini ve 27-31 Temmuz arasında, taraf ülkelerle masaya oturacağını belirtti.
DTV Çevresel Ürünler Anlaşması (EGA) Müzakerelerine katılım gösteren ve anlaşma taraftarı olan ülkeler !
Müzakereleri başlatan 14 DTÖ üyesi ülke: Avustralya, Kanada, Çin, Tayvan, Kosta Rika, AB, Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Singapur ve ABD idi. Türkiye İsrail ve İzlanda da müzakerelere katılma kararı aldılar.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Plastik mamul ve hammaddelerin serbest ticaretinde dev adım!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin