Menengiç Kahvesinin Tescili İle Gaziantep TÜRKİYE’de İlk Sıraya Yerleşti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gastronominin başkenti Gaziantep’in lezzetlerinden menengiç kahvesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.

Yeni tescille beraber 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip il haline geldi.

Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren Gaziantep Mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor. Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na menengiç kahvesi için 2017 yılında yapılan coğrafi işaret başvurusu sonuçlanarak tescillendi. Dünya’ya duyurmak adına Avrupa Birliği’nde de tescil alınması için çalışma başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı’nca alınan yeni tescille birlikte Gaziantep, 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün olmak üzere toplam 38 ürünle Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip olan şehir oldu. Büyükşehir, Gaziantep Mutfağı’na ait özel lezzetlerin korunması amacıyla yapılan çalışmalar son hızıyla devam ederken 2020 yılı içerisinde yöresel lezzetlerin tescili ve markalaşması adına 30 ürünün daha coğrafi işaret tescili için hazırlıklar yapılarak başvuru sürecine geçildi.

Özellikle kış aylarında tüketilen Gaziantep’in önemli yöresel ürünleri arasında yer alan menengiç kahvesi, şehrin dağlık kesiminde yabani olarak yetişen ürünün toplanıp öğütülmesiyle macun haline getiriliyor. Süt ile pişirilen menengiç kahvesi, kahve olarak adlandırılmasına rağmen kafein içermezken, başta astım olmak üzere birçok göğüz hastalığına iyi gelmekte.

Menengiç Kahvesinin Tescili İle Gaziantep TÜRKİYE’de İlk Sıraya Yerleşti

SEÇKİN: HERKESE GAZİANTEP’İN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜNÜ TAVSİYE EDİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin’in konu hakkında yaptığı açıklamada Gazi şehrin gastronomi ve tadın başkenti olduğunu hatırlatarak, “Şehrin en önemli lezzetlerinden biri de menengiç kahvesi. Menengiç kahvesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret almak için 2017 yılında müracaat ettik. Sürecin değerlendirilmesi, askı süreçleri ve eksiklerin tamamlanmasıyla 16 Aralık 2020’de menengiç kahvesi coğrafi işaretli bir ürün olarak tescil edildi. Kış aylarının olmazsa olmazı, boğazı yumuşatan, sağlığa iyi gelen ve sütle kaynatılan bir kahvemiz. Gaziantep, 37 coğrafi işaretli ürün ve bir geleneksel ürün ile Türkiye’de birinci sırada. Bu gastronomiye lezzet veren ürünlerimiz. 4’üncü Murat’ın Gaziantep’i seyahat esnasında bu bölgeye geldiğinde kendisine menengiç kahvesi ikram edildi. Tarihi o zamana kadar dayanıyor. Herkese mutlak suretle Gaziantep’in coğrafi işaretli ürününü tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Menengiç Kahvesinin Tescili İle Gaziantep TÜRKİYE’de İlk Sıraya Yerleşti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin