SANAYİ SİTESİ ESNAFI ZOR DURUMDA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SANAYİ SİTESİ ESNAFI ZOR DURUMDAŞahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan Sanayi Sitesinin ödeme koşullarına tepki gösteren esnaf,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açıklaması ile “Tüh” diyecek mi? Esnafın yaşadığı sıkıntılara ve  sorunlara S.S. Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Güneş’ten yanıt geldi.

Geçtiğimiz günlerde ödeme konusunda istedikleri vadenin uygulanmadığını belirten Küçük Sanayi Sitesi ve Oto Sanayi esnafı da Şahinbey Belediyesine yürümüştü. Şimdi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün’ün açıklamasından sonra durum ne olur bilinmez ama eğer Sanayi Sitesi, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından yapılsaydı esnaf OSB ve KSS’lere faiz avantajından büyük ölçüde faydalanacak düşük faizle ucuz dükkân sahibi olabilecekti açıklamasını yapan Mustafa Güneş bu durumu düzeltmek için çeşitli görüşmelerde bulunduklarını ifade etti.

SANAYİ SİTESİ ESNAFI ZOR DURUMDA

Güneş gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti;  “Sanayi sitemizi 3 yıl önce Sanayi Bakanımız Nihat Ergün’ün talimatı ile Gaziantep’te Şahinbey Bölgesinde şehir içinde fiziksel koşullara uymamasından dolayı 21.yy’la uygun daha gelişmiş ve daha donanımlı bir sanayi sitesi yapmak amacı ile yola çıktık. Hazineden sorumlu Sayın Maliye Bakanı Şimşek’in de katkıları ile hazine tarafından belediyeye yer tahsis edildi. Yine belediye başkanımızın talimatı ile kooperatifimiz kuruldu. Biz bu yola birlikte çıktık.%70’ini devlet karşılayacak %30’unu üyelerimiz yapım aşamasında ödeyecek 5 yıl ödemesiz, yılda %1 faizle 10 yıl geri ödemeli toplam 15 yıla yayılacaktı. Bizde bu şartları kabul ettik. Maliye bakanlığının bu yeri Şahinbey Belediyesine tahsis etmeden önce hiçbir sıkıntı yoktu. Bu yerin tahsisinde tek şart sanayi sitesi yapılması koşulu vardı.

SANAYİ SİTESİ ESNAFI ZOR DURUMDAŞARTLAR DEĞİŞTİ BURAYI BEN YAPACAĞIM

Yer tahsisinden kısa bir süre sonra belediye başkanımız şartların değiştiğini ve siteyi kendisinin yapacağını tarafımıza illeti. Biz de bu konuda kendisine endişelerimizi anlattık.

Bakanlık yaparsa yapımı çok uzun sürer ben 2 yılda yapar esnafa teslim ederim diyen belediye başkanımız bizim endişelerimize kulak tıkadı. Biz Kooperatif olarak düşük faiz ve 15 yıl gibi uzun vadelerde yapıp teslim edebiliriz siz o şartlarda verebilecek misiniz? Diye sorduk. Kendiside daha ucuza mal edeceğini ve ha sen yaptırmışsın ha sanayi bakanlığı ne fark eder dedi. Fakat gelinen noktada bu iş öyle olmadı. Meclis kararı ile bu paranın %50’si peşin gerisi 24 aya yayılacak ve maliyet daha önceki maliyetin üstünde çıktı. Biz hem fiyat artışına hem de ödeme koşullarına itiraz ettik.

TELEVİZYONLARA ÇIKIP AÇIKLAMA YAPMASI ESNAFI KIZDIRDI

Başkanımız sanki iyi bir şey yapmış gibi televizyonlara çıkıp açıklama yaptı. Ardından esnafa gitmiş esnafta buna haklı olarak tepki gösterdi. İstenmedik olaylar olmuş. Esnaf Belediyeye yürümüş ve ben hemen oraya gittim. Sağduyulu esnafımız sağ olsun beni dinledi ve hiçbir olay yaşanmadan oradan ayrıldı. Başkanımız sonrasında arkadaşlarımıza taksitlerin uzatılabileceği sözünü verdi. Ama 1 hafta içerisinde tam tersine esnaf ikiye bölünmeye çalışıldı. Esnafın üzerinde oyun oynanmaya başlandı. Bazı esnaflar bire bir belediyeye çağrılarak kullanılmaya ve bazı sözler verilmeye başlandı. Genel olarak başkanımız verdiği sözü tutmadığı gibi yaptıklarından da geri adım atmıyor. Ben bunu ihale İle satmak zorundayım gibi şartlar sunan belediye başkanımıza belediyeler yasasında 69. Madde ile ilgili çalışmalar yapılabileceğini söyledik. Bu yasayı kendisine yolladık milletvekillerimize yolladık. Bu kanun çerçevesinde izlenebilecek iki yol var. Dar gelirli esnafı düşünen belediye başkanımız bu iki yolu çözüm için işleme koyabilir. Bize varsa bunun çözümü getir dedi bizde bu çözümü kendisine sunduk. Nedense başkanımız bunu da görmezden geldi. Yoksa esnafımız belediyeye neden yürüsün.  Biz bu şekliyle kooperatife devredilebilir mi çalışmasını yaptık. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Hanımla telefon görüşmesi yaptık bunun için araştırma içinde olduklarını bu konu için uğraştıklarını biliyoruz. Bunu da ilk size söylüyorum.

SANAYİ ESNAFI KÜSGET BÖLGESİNE TAŞINDI MI?

Sanayi esnafımızın bir kısmı ı bu konudan tedirgin olduğu için Küsget Bölgesine taşındı. 5-6 aydan beri bu süreci yaşıyoruz fakat sanayi sitemizde de yer kalmadı. Küçük Sanayi Sitemizde 2400 iş yerimiz var. Bölünme ile bu sayı 4000-5000’i buluyor. Burada boş yerimiz yok. Çünkü şehrimiz sürekli büyüyor. 25 Aralık sanayi sitemiz var, küçük sanayi sitemiz var, ŞAHİNBEY Bölgemizde de bir sanayi sitesi olsun ki orada yaşayan insanlarda araçlarını orada yaptırsın istedik.

YENİ BİR SİTE İÇİN ARSA OLMASI ŞART

Şahinbey Belediyesi bu işe çözüm getirmez ise bizim tarafımızda yeni bir site yaptırılmı sorunuza şöyle cevap vermek istiyorum. Bir site yaptırmak için öncelikle yer yani arsa olması gerekiyor, bu bölgede yer yok. Şehitkâmil Belediye Başkanımızın bir çalışması var. Bakın biz iyi olana iyi diyoruz. Başkanımız tekel caddesi bölgesinde yeri varmış 100-150 artık kaç kişiye verilecekse orada kurulan 8 Şubat Kooperatifi ile çalışmaları olduğunu biliyorum. İşte bize böyle örnek davranışlar sergileyen belediye başkanları lazım.

OSB VE KSS FAİZLERİNDEN YARARLANABİLİRDİK

Eğer bu site bizim tarafımızdan yapılsaydı Sanayi Bakanımızın geçtiğimiz günlerde açıkladığı faiz avantajlarından yararlanabilirdik. Bakanımız açıklamasından bazı bölümleri sizinle paylaşmak isterim. “Yeni faiz oranlarıyla birlikte, OSB ve KSS’ler, toplamda 4 milyon 600 bin lira faiz avantajına sahip olacaklar. Çevre sorunlarını minimize etmek ve iş güvenliğini sağlamak açısından da büyük önem taşıyan bu bölgelerle ilgili oldukça sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Özellikle son teşvik sisteminde OSB’lere yapılan yatırımlara ayrıcalık sağlanması sonrasında, bu bölgelere olan yatırım taleplerinde çok ciddi artışlar var. Bakanlık olarak, OSB’ler ve bu bölgelerdeki bölge müdürlüğü hizmet binasının ve sanayi sitelerinin altyapılarının tamamı ile sanayi sitelerinin üst yapılarının yüzde 70′ine kadar olan kısmı için kredi kullandırıyoruz. Şimdi ise ülkemizin istikrarlı ekonomisinin bir sonucu olarak, bu bölgelere kullandırdığımız kredilerin faiz oranlarında yeni bir indirime daha gidiyoruz. Böylece normal illerde yüzde 3 olan kredi faiz oranlarını 1 puan aşağı çekerek yüzde 2′ye, gelişmiş illerde ise yüzde 6 olan faiz oranını 3 puan birden aşağı çekerek yüzde 3′e indiriyoruz. Kalkınmada öncelikli yörelerde ise yüzde 1 faiz oranıyla kredi uygulamasına devam ediyoruz.  Sanayi sitelerinde ise; kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 10 olan faiz oranı yüzde 1′e, normal illerde yüzde 15′den yüzde 2′ye, gelişmiş illerde ise yüzde 20′den yüzde 3′e düşürülmüş, geri ödemesiz süreler de 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır.” Bakınız eğer bu siteyi biz yaptırsaydık tüm bu yaşananlar yaşanmayacak ve yukarıda bakanımızın açıkladığı faiz avantajlarından faydalanabilecektik. Belediye Başkanımıza buradan seslenmek istiyorum eğer dar gelirli esnafı düşünüyorsanız bu işi en kısa zamanda çözmeli ve çözüm yolları bulmalısınız.

BASINA SİTEMİM VAR

Bu kadar çözüm için çabalıyoruz. Kendilerine önerilerde bulunuyoruz ama hala Mehmet Tahmazoğlu’nun çözüm üreteceğine dediğim dedik demesine anlam veremiyorum. Bu arada siyasilere bir sitemim olacak. Bunlar ne iş yapıyor. Bu yürüyüş olaylarının her tarafta görüntüleri var. Basına yansıdı. Parti ayırtmaksızın hepsine soruyorum gelipte bu halkın sorunu nedir diye niye sormuyorlar. 1000 esnafı ilgilendiren bir sorun, çalışanı ile ailesi ile 15 bin kişiyi ilgilendiren bir sorun! Bu soruna neden duyarsız kalıyorlar ben bunu anlamıyorum. Sizin aracılığınız ile siyasilere bunu iletmek istiyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SANAYİ SİTESİ ESNAFI ZOR DURUMDA

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin