SEDEF HASTALARI “DOKUN BANA” DİYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SEDEF HASTALARI “DOKUN BANA” DİYORSedef Hastaları Dayanışma Derneği, sedef hastalığına dikkat çekme, sedef hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığını kamuoyuna duyurmak ve sedef hastalarına fotoğraf yoluyla destek olmak amacıyla bir fotoğraf yarışması düzenliyor. 18 yaşını dolduran herkesin katılabildiği “Dokun Bana” fotoğraf yarışmasına 15 Eylül 2014 tarihine kadar sedefhastalaridernegi.org/fotoğrafyarismasi adresinden başvuru yapılabiliyor.

Türkiye’deki sedef hastalarını temsil etmek, sedef hastalığı hakkında bilgilendirmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla 2010 yılından bu yana faaliyetler gerçekleştiren Sedef Hastaları Dayanışma Derneği (SHDD), “Dokun Bana” adlı bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Novartis firması ve Taze Fikir reklam ajansının koşulsuz desteğiyle, hastalığa dikkat çekmek, sedefin bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurgulamak, yaşam ve umut dolu fotoğraflarla yaşama dokunmak amacıyla düzenlenen fotoğraf yarışmasına 18 yaşını dolduran herkes başvurabilecek.

15 Eylül 2014, Pazartesi tarihine kadar sedefhastalarıdernegi.org/fotografyarismasi internet adresinden başvuru yapılan yarışmaya adaylar, sedef hastalarına moral verecek, yaşam dolu, umut dolu fotoğrafları ile katılabilecek. Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz, fotoğraf Sanatçısı Mustafa Seven, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgili, Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Ulviye Atılganoğlu ve Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Üyesi Sertan Tiryaki’nin seçici kurulunu oluşturduğu yarışma Ekim ayında sonuçlanacak. Yarışmada dereceye giren ilk 3 fotoğraf ödüllendirilirken, ilk 40 fotoğrafçıya fotoğraflarını sergileme hakkı verilecek.

Yarışmanın ödülleri ise şöyle;

Birincilik; Canon 6D 50 MM 1.8 MM fotoğraf makinası

İkincilik; Nikon D5300 – 18-55 MM VR fotoğraf makinası

Üçüncülük; VR Olympus PEN E-P3 fotoğraf makinası

Sedef Hastalığı Hakkında:

Tıp dilinde psoriasis adı verilen sedef hastalığı, ataklarla birlikte genellikle yaşam boyu devam eden bir hastalıktır. Deride hastalığa ismini veren sedef veya gümüş renginde kepeklenmeler (pullanmalar) ile birlikte, eklemlerde ve tırnaklarda da bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Sedef hastalığı tedavi edilebilir ve/veya kontrol altına alınabilir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin karşılıklı etkileşimi sonucu geliştiği düşünülmektedir. Hastalık erkek ve kadınlarda yaklaşık eşit oranda görülür.

Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen sedef hastalığı en sık 20-30 yaşları arasında başlasa da bebeklik döneminde ve ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Sedef hastalığı önceden kestirilemeyen ataklar ve iyilik dönemleri ile genellikle uzun süreli bir seyir izlemektedir.

Hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye ve hatta aynı kişide zaman içinde değişiklik gösterebilir. Genel olarak hastalığın şiddeti ileri yaşlarda azalma gösterir. Sedef hastalığına yatkın bireylerde fiziksel travmalar, güneş ışınları, enfeksiyonlar, stres, bazı ilaçlar, sigara ve aşırı alkol tüketimi hastalığın gelişimine veya şiddetlenmesine yol açabilmektedir.

Türkiye’de yaklaşık bir milyondan fazla kişiyi etkilediği tahmin edilen hastalığın toplum tarafından bulaşıcı bir hastalık olarak yanlış algılanması, hastaların hem özel, hem de çalışma yaşamını olumsuz etkilemektedir. Hastaların daha rahat bir yaşam sürebilmesi toplumsal önyargıların azalmasıyla yakından ilgilidir. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir.

Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Hakkında:

Sedef Hastaları Dayanışma Derneği, sedef hastalarının dayanışmalarının gerekliliği ve istekleri üzerine kurulan, kamu yararına çalışan, sedef hastaları ve yakınlarından oluşan ve kar amacı gütmeyen bir oluşumdur. Dernek, ulusal ve uluslararası organizasyonlara katılarak, Türkiye’deki hastaları temsil etmek, sedef hastalığı hakkında bilgilendirmek, toplumu bilinçlendirmek, hasta haklarını korumak, sedef ile ilgili sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile 2010 yılında kurulmuştur.

Siz de derneğin çalışmalarına destek olarak sedef hastalarına yardımcı olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için: www.psoriasis.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SEDEF HASTALARI “DOKUN BANA” DİYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin