Seve Barajı’nda sular çekiliyor, balıklar ölüyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

kilis-seveBu yıl yeterli yağışların olmaması nedeniyle Seve Barajı’nın suları metrelerce çekildi, balıklar kıyıya vurdu.

Kilis’de, Sinnep Deresi üzerinde, sulama ve içme suyu amacıyla  1995-2002 yılları arasında inşa edilen Seve Barajı’nda her geçen gün sular çekiliyor. Kilis’in su ihtiyacını karşılayan Barajda yaşanan balık ölümleri ve suların normalin üzerinde çekilmesi halkta tedirginlik yarattı.

2 gün önce basında da geniş yer bulan haberin ardından açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Eryılmaz, Balık ölümlerinin araştırıldığını, su numunesi alınarak tahlile gönderildiğini belirtmişti.

Yetkililer balık ölümlerinin aşırı sıcaklardan kaynaklanabileceğini ifade etmelerinin yanı sıra vatandaşlar suyun çekilmesinin de balık ölümlerinde etkili olabileceğini savundu.

Kilis Seve Barajı 2012 yılında etkili yağışlar nedeniyle taşmış ve yollar sular altında kalmıştı.

Kilis’in şehir suyunu karşılayan Seve Barajı 2014 yılında da kuraklık nedeniyle su seviyesi düşmüş ancak balık ölümleri yaşanmamıştı. 2015 yılında yağışların etkisiyle su seviyesi %50’nin üzerine çıkarak Kilislilerin yüzünü güldürmüştü. 2016 yılında ise kuraklık nedeniyle barajdaki su seviyesi beklenenin üzerinde düştü ve toplu balık ölümleri başladı.

 

KİLİSLİLER DÖRT GÖZLE TEMELİ ATILAN BARAJLARIN BİTMESİNİ BEKLİYOR

 

2016’nın Şubat ayında toplam maliyeti 197 Milyon TL olan ve aralarında Yukarı Afrin Barajı ve Musabeyli Barajı’nın da bulunduğu 5 adet tesisin temel atma merasimi Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleşmişti.

Kilisliler 2 adedi Baraj, 1 adedi içmesuyu tesisi, 1 adedi gölet ve sulaması, 1 adedi taşkın koruma tesisinin tamamlamasını dört gözle bekliyor.

197.000.000 TL ‘ye mal olacak tesislerle; 34 730 dekar tarım arazisi sulanacak, 20,24 milyon m³/yıl içme suyu ile 87.939 kişinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.

Karaafrin Deresi üzerinde inşa edilecek olan Yukarı Afrin Barajı’ndan Kilis şehir merkezine yılda 18,9 milyon m³ su verilecek ve şehrin 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı, mevcut kaynaklar (Narlıca ve Yeniyapan) ve işletmede bulunan Seve Barajı ile balanslı olarak işletilerek sağlanacak.

Temeli atılan Musabeyli Barajı  tamamlandığında 57 milyon m³ su depolanacak ve 33 950 dekar tarım arazisi basınçlı borulu şebeke vasıtasıyla sulanacak.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Seve Barajı’nda sular çekiliyor, balıklar ölüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin