Sıcaklıkların Artması Göz Alerjilerini Tetikliyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıcaklıkların artması vücudumuzdaki pek çok noktamızda çeşitli reaksiyonlara yol açtığı gibi göz sağlığımızı da tehdit ediyor. Özellikle yaz mevsiminin en çok şikayet edilen konularından biri de göz alerjileridir. Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir bu alerjik rahatsızlıkların tedavi edilmemesi durumunda ciddi göz problemlerine yol açabileceğini ifade ederek yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Alerji, vücuda giren yada temas eden bir maddeye karşı vücudun kendi kendine zarar verecek derecede reaksiyon göstermesidir. Bu reaksiyonlar normal düzeyde olursa vücudu koruma görevi görür, ancak bu durum alerjik kişilerde reaksiyonları normal düzeyin üzerine çıkarır. Yani bu durum vücudun organizmanın alerjenlere karşı aşırı duyarlı olma halidir.” diyerek alerjinin genel tanımından ve vücut için doğal bir etken olduğunu vurguladı.

Göz Alerjisi, Gözde Zararlı Semptomlara Yol Açar

Ulutaşdemir, gözlerin kızarması, sulanması ve kaşıntı ile kendini gösteren “Alerjik Konjonktivit” çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığıdır diyerek, alerjik konjonktivit göz kapaklarının içini, gözün beyaz kısmını saran ve konjontiva olarak isimlendirilen zarın alerjiye bağlı olarak gelişen iltihabı olduğunu belirtti.

Ulutaşdemir, “Potansiyel alerjenler polen, hayvan tüyü, toz ve küfü içerir. En büyük semptom kaşınma ve kızarmadır. Bunun dışında ışıktan rahatsız olma, yanma, sulanma, yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü ve çapaklanma da görülebilir. Şikayetler akşam saatlerinde daha fazla görülür. Özellikle açık havada geçirilen zamanlardan sonra göz daha fazla alerjene maruz kalacağından kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri de artacaktır.” dedi.

Alerjik Reaksiyonlardan Kurtulmak İçin Dikkatli Olunmalı

Ulutaşdemir, alerjik konjonktivitin tedavisinde temel prensibin alerjiye neden olan etkenden uzak durulmasından geçtiğini belirtti. “Gözü kaplayan güneş gözlükleri alerjenle direk teması azaltacağı için ve soğuk kompres vazokonstriksiyon yapacağı için faydalı olabilir. Bunların dışında semptomların görüldüğü süre boyunca anti alerjik, topikal damlalar kullanılmalıdır. Alerjik konjonktivit, çok sık rastlanan, tekrarlayıcı bir göz rahatsızlığı olup tedavi edilmediğinde ciddi göz hastalılarına ve körlüğe bile neden olabilir.” diyerek dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sıcaklıkların Artması Göz Alerjilerini Tetikliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin