Suriye Yollarda” sergisi Londra’dan sonra Gaziantep’te

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suriye Yollarda” sergisi Londra’dan sonra Gaziantep’teAnadolu Kültür ve MitOst ortaklığında, Stiftung Mercator ve Avrupa Kültür Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilen TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye -Avrupa Birliği programı kapsamında yürütülen “Suriye Yollarda” sergisi, Londra Rich Mix Kültür Merkezi’nden sonra Gaziantep’te. 15 Kasım Cumartesi günü saat 15:00’te Kırkayak Sanat Merkezi Sergi Salonu’nda açılışını yapacak sergi, 30 Kasım Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, Suriye’deki iç savaşın şiddetlenerek devam ettiği günümüzde, mülteci olmak zorunda bırakılan Suriyelilerin sürgün hikayelerini video, ses kayıtları ve fotoğraflarla anlatıyor.

Mültecilerin geri dönüşü olmayan hikayelerini, tehlikeli yolları kulanarak güvenli yaşam alanları bulma umuduyla yaptıkları yolculuklarda yaşadıklarını anlatan “Suriye Yollarda” projesi, Avrupa ve Türkiye sınırlarında yaşanan gerçek ve yürek burkan hayatları ele alıyor.

Kırkayak Sanat Merkezi kurucularından Kemal Vural Tarlan ile LIFT/Londra Uluslararası Tiyatro Festivali’nden Jon Davis, “Suriye Yollarda” projesi için Türkiye-Suriye sınırı ile İngiltere-Fransa sınırında yaşamlarını sürdüren mültecilerin hikayelerini dinlemek üzere yola çıktılar.  Sokaklarda, muşamba çadırlarda uyuyan, parklarda çöp toplayıp bulabildikleri işlerde çalışan, ucuz otelleri ve terk edilmiş binaları yaşam alanına çeviren Suriyeliler ile konuştular. Onlardan aynı ortak dertlerde, sıkıntılarda buluşan hikayelerini dinlediler, bu hikayeleri belgelediler.

“Suriye Yollarda” projesi, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de faaliyet gösteren kültür-sanat kurumları ve profosyonellere birlikte çalışma ve üretme zemini oluşturma amacıyla yürütülen TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye-Avrupa Birliği programının 2013-2014 yıllarında hayata geçirilen 15 projesinden biri. Program, Anadolu Kültür ve MitOst ortaklığında, Stiftung Mercator ve Avrupa Kültür Vakfı desteğiyle yürütülüyor.

“Suriye Yollarda” projesi, Gaziantep Kırkayak Kültür Merkezi ve LIFT/Londra Uluslararası Tiyatro Festivali işbirliği ile hayata geçirildi. Ev, toplum, yokluk ve göç meselelerine odaklanarak, İngiltere-Fransa sınırındaki Calais bölgesinde, Türkiye’de ise özellikle Gaziantep çevresinde yaşama tutunan Suriyeli mültecilerin sürgün hikayelerini gözler önüne seriyor. Proje, yaşananları yersiz yurtsuzluk kavramı üzerinden video, ses kayıtları ve fotoğraflarla anlatıyor. Projenin yürütücüleri Kemal Vural Tarlan ve Jon Davis, Suriye’deki çatışmadan kaçmak zorunda kalanların seslerini, anlatılarını ve hayatlarını keşfederek “yollarda” olmanın ne anlama geldiğini sorguluyor.

Sergideki fotoğrafların ve hikayelerin, yolculuk sürecini ve sınırı geçmenin farklı hallerini yansıtmayı amaçladığını belirten Jon Davis, “Kahve, sigara, boş oda ve yorgun yüzlerin görüntüleri, yolların cefasını çekenlerin ve yolculuğa yerleşenlerin hikayesini anlatıyor” diyor.

Proje sürecini fotoğraflar ve video ile belgeleyen Kemal Vural Tarlan ise kendi evinde, ülkesinde yaşama şansı kalmayan insanların, teller, mayınlar ve silahlarla çevrilen sınırları aşıp başka ülkelere sığınmalarının, mülteci olmanın ruhlarında ve bedenlerinde açtığı derin yaralara değiniyor: “Sergideki fotoğraflar, o anı, arafa düşülen, belki de saniyenin binde birlik zmanını betimliyor. Videolar ise durağan zamanı anlatmaya çalışıyor. Arafta yaşanan o an aslında sınırlar geçilirken duruyor, sınırların durağanlığı geleceğe duyulan umudu azaltıyor, umudu içten içe kemiriyor. Yürekleri Şam’da, Halep’te, bedenleri mülteci bu insanlar hemen yanı başımızda yaşıyorlar. Ellerimizi uzatsak yaralı bir yüreğe dokunacağız, gözlerine baksak mülteci bir duşta bulacağız kendimizi...”

Video, fotoğraf ve ses kayıtlarından oluşan sergi 15 Kasım – 30 Kasım tarihleri arasında Gaziantep Kırkayak Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerle buluşacak.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Suriye Yollarda” sergisi Londra’dan sonra Gaziantep’te

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin