TARİHİN TANIKLARI TAHMİS KAHVESİ’NDE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TARİHİN TANIKLARI TAHMİS KAHVESİ’NDETarihi Tahmis Kahvesi yeni çehresi ile ziyarette bulunan genç nesillerle, kahvenin en az 30 yıllık müdavimi olan ve tarih kokan yaşlılarını buluşturup kültür aktarımı sağlıyor.

Türkmen Ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından Tekke’ye gelir getirmesi amacıyla 1635-38 yılları arasında yaptırılan tarihi Tahmis Kahvesi yeni çehresiyle ziyaretçileri büyülüyor. Tarihi tahmis kahvesinin kuruluşundan sonra 1901-1903 tarihlerinde büyük iki yangın geçirmiş ve Mevlevihane de postnişlik yapan Feyzullahoğlu Şeyh Münip efendi tarafından 33 dükkan ile birlikte yeniden yaptırıldığı söylenen kahvehanenin işletmecisi Mehmet Bağcı; “ Tahmis anlam olarak kahvenin dövüldüğü yerdir. Biz burada geçmişi yaşayan tarih kokan insanlarla, genç nesilli buluşturup kültürel bir aktarım sağlıyoruz. Belki de bu kahveyi diğerlerinden ayırt eden özellik bu. Tahmis Kahvesi 1635 yıllarında yapımına başlanan tarihi bir mekan. Bir rivayete göre 4.Murat’ın Bağdat seferi sırasında burada dinlenip, dibek kahvesi içtiği söyleniyor. Tahmis Kahvesi kuruluşundan bugüne kadar çok değişik insan topluluklarına ev sahipliği yapmış. Dönemin siyasi, ekonomik, eleştirel sohbetleri burada yapılmış, şairler tarafından Tahmisler yazılarak yaşanmış halk hikayelerinin en güzel örnekleri yine burada dinleyiciler ile buluşturulmuş. Tahmis Kahvesi Kültürel etkinliklere daima açık bir yer olacaktır. Şiir dinletileri, hikayeler, toplantılar, kültürel anlamda bütün etkinliklerin burada yapılmasını istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Tahmis Kahvesi ile ilgili bir resim sergisi vardı ve bu sergi burada gerçekleştirildi” dedi.

TARİHİN TANIKLARI TAHMİS KAHVESİ’NDEGazianteplinin kültürünü ancak iyi bir Gaziantepli yansıtır mantığı ile sahip çıktıkları Tahmis Kahvesi’nin kapılarının her tür Kültürel etkinliğe açık olduğunu ifade eden Mehmet Bağcı, Tarih kokan bu mekana bu şekilde öncülük ederek yeniden halka kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirtti. Gelecek nesillere geçmişten ışık tutacak ve gençlerle yaşayan efsane isimlerin buluşma noktası olan mekan yıllarca nesilden nesille tarih aktaracak  birikime sahip olduğunu ifade ederek, tarihin tanıklarının Tahmis Kahvesi’nde buluştuğunu söyledi.

TARİHİN TANIKLARI TAHMİS KAHVESİ’NDE
0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TARİHİN TANIKLARI TAHMİS KAHVESİ’NDE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin